Inlägg från: Anonym (Missvisande) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Missvisande)

    Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.

    Varför skriver du mörkhyad när hon inte är det? När jag läser 'mörkhyad' tänker iallafall jag 'svart' eller afrikan och det är hon ju inte. 
    Lågt av dig att antyda det.

  • Anonym (Missvisande)
    Anonym (irriterad) skrev 2022-06-22 18:15:53 följande:
    Du har totalt missförstått tråden. 
    Nej, det har jag faktiskt inte. Jag valde bara att kommentera en del av den som är missvisande för oss som läser den.

    Jag trodde, som många andra i tråden, att kvinnan var mörkhyad och fick direkt en bild i hjärnan av hur hon såg ut och sen visar det sig att hon inte alls är mörkhyad, dvs,  svart/av afrikanskt ursprung. Klart man blir förvirrad och fundersam då. Du skrev inte etnicitet på kvinnan så man fick göra sitt egna antagande.
    Som sagt, inte bara jag som trodde kvinnan var svart. Läs tråden.
    Svarta kvinnor har tillräckligt med problem med att bli sedda som individer och det du nu har gjort är att spä på rasismen. Någon som läser TS kommer tro att det handlar om just en svart kvinna och tänka sig för innan de anlitar en svart kvinna för att det kanske kommer med problem som du skrev i tråden.
    Otroligt fult av dig och du har inte ens insikten att förstå problemet.

    Ditt citat: " som en solbränd svensk" 
    Ja jo tjena, det är ju direkt det man tror när man läser tråden /s
  • Anonym (Missvisande)
    flygrl skrev 2022-06-23 23:26:27 följande:

    Den problematiska kollegans ursprung är oklart i tråden och jag försökte få lite klarhet i det. Samtidigt är det ju så det finns många människor av mixat ursprung som kan va mer eller mindre ljusa, mer eller mindre white passing.

    Sen är ju många svarta, särskilt i the african diaspora av blandat ursprung med tex. vitt ursprung. Den sk one drop rule i USA klassade människor som svarta även om dom hade bara väldigt lite svart ursprung beroende på man såg typ det överlägsna vita blodet förorenat av det underlägsna svarta blodet. Så människor valde inte frivilligt identifiera sig som svarta i dom fallen utan påtvingades det av ett brutalt, segregerat samhälle.

    Människor som identifierar sig som svarta kan alltså va alltifrån darkskinned till väldigt ljusa i hyn typ som riktigt solbrända vita eller varför inte en del sydeuropéer med olivfärgad hudton. Tänk Mariah Carey eller Meghan Markle.

    Även om TS va lite oklar tycker iaf jag som svart inte att hon spätt på nån rasism whatsoever. Jag kan faktiskt inte se det så.


    TS har redan sagt att kvinnan inte har något afrikanskt ursprung.
  • Anonym (Missvisande)
    flygrl skrev 2022-06-23 23:41:02 följande:

    @Anonym (Missvisande): En sak till. Mörkhyad är ett begrepp som iaf för mig omfattar alla med mörk hy dvs. inte bara oss med afrikanskt ursprung utan även många i södra Asien, aboriginer mfl. 


    De flesta trodde kvinnan var svart, därav svaren TS fick. När någon säger mörkhyad här i Sverige så syftar de flesta på de av afrikanskt ursprung.
  • Anonym (Missvisande)
    flygrl skrev 2022-06-23 23:56:44 följande:

    Fast jag tycker nog det är rätt oklart i tråden och det kan handla om att TS inte är helt medveten om hur komplex en svart persons identitet faktiskt kan va. Om man läser det jag klistrat in nedanför skriver TS att Anna inte har några afrikanska rötter så vitt hon alltså TS vet.


    Om jag skulle berätta om mitt ursprung är det inte alltid Afrika kommer med då det ursprunget ligger typ några hundra år bakåt. Min släkt har ju levt i Latinamerika länge även om dom är svarta, afrolatinos. Det samma kan väl gälla för somliga afroamerikaner som ser sig som US-amerikaner i första hand och Afrika ligger längre bakåt i historien.


    Anonym (irriterad) skrev 2022-05-21 21:48:21 följande:

    Tack för bra infor! //  


    Anna har inga afrikanska rötter så vitt jag vet. Hon har pratat om sin familj, sitt ursprung etc, men aldrig nämnt något om att det ska ha funnits någon person från Afrika med. 


    Om jag ska beskriva hudfärgen är den ungefär samma färg som en inte alltför starkt solbränd vit person.


     


    Jag tror du läser in en hel del och grabbar tag i halmstrån....
    Och det du skriver är knappast "komplext". De flesta vet att det finns svarta latin-amerikaner.  
    Jag tycker också TS var rätt tydlig där men om du genom det svaret vill tro att kvinnan kanske-några-hundra år- bakåt i tiden- är svart-men-inte vet om det, så får du väl tro det. Tror snarare det handlar om en vanlig spanjorska eller arab utifrån TS alla kommentarer. 
    Men vem bryr sig. Skadan är redan gjord. De flesta i tråden trodde det handlade om  en svart kvinna, alt. En halv svart kvinna.
  • Anonym (Missvisande)
    molly50 skrev 2022-06-24 14:21:07 följande:
    Jag tycker inte att det spelar någon roll hur "de flesta" här i tråden har tolkat TS text.
    Läser man ytterligare så ser man ju att det är den här kvinnan,Anna,som själv har dragit rasistkortet och anklagat de som kritiserat henne för att bara kritisera henne för att hon är svart.
    Det är alltså Anna själv som har använt det ordet efter att hon märkt att övrig personal uppmärksammat att hon misskötte sitt jobb. 
    Så hur TS har beskrivit hennes hudfärg har väl egentligen ingen betydelse här. 
    Nej, du får nog läsa om och läsa rätt.
    Ingenstans har "Anna" beskrivit sig själv som svart. Inte heller har TS nämnt något om att hon kallade sig själv för svart. 
    TS skrev att "Anna" är mörkhyad men inte svart eller av afrikanskt ursprung. 
    För övrigt finns det inget "rasistkort' och ordet i sig är rasistiskt. Att denna "Anna" falskt anklagade någon innebär inte att hon eller någon person har ett "rasistkort" lika lite som du har ett "sexistkort".
  • Anonym (Missvisande)
    EpicF skrev 2022-06-24 18:03:51 följande:
    Spelar egentligen ingen roll om ts inte tycker hon är svart. Om Anna själv säger att hon är svart så är hon det i hennes tycke.
    Så funkar det inte.
    Om Serena Williams kallar sig själv för vit är hon det då? Vet ärligt talat inte var jag befinner mig men inte är det i verkligheten iallafall. Familjeliv är verkligen sin egen värld.
  • Anonym (Missvisande)
    Anonym (A) skrev 2022-06-24 18:44:53 följande:
    Men det är ju precis det som det innebär att ?dra rasistkortet?: att medvetet göra falska anklagelser om rasism för att flytta fokus från det man själv blivit kritiserad för och därmed slippa bemöta kritiken. I den meningen har vi alla ett rasistkort, eftersom vi alla har möjlighet att göra sådana falska anklagelser. Betydelsen är naturligtvis bildlig och inte bokstavlig. Ordet rasistkort är för övrigt inte rasistiskt.
    Se där! Du kan skriva annat än "jag håller med."
    Vad finns det för andra kort? Finns det ett våldtäktskort? Kanske ett homofobkort? Vad sägs om ett alla-kan-kalla-sig-själva-för-svarta-kort? Lustigt det där.
    Kan Obamas två döttrar kalla sig själva för vita? De har trots allt en vit farmor.
    Eller går det bara åt ett håll? Dvs, vem som helst kan kalla sig själv för svarta och bli tagna seriöst men gud nåde den icke vit som kallar sig själv för vit? Utskrattad och hånad.
    Poängen här är att TS kollega är inte svart. Har inte svarta mor eller farföräldrar eller något afrikanskt ursprung överhuvudtaget.
  • Anonym (Missvisande)
    Anonym (A) skrev 2022-06-24 18:50:51 följande:
    Om Anna kallar sig själv svart fast hon inte är det, så blir ju hennes sätt att försvara sig mot kritiken om dåligt utfört arbete (dvs. att kollegorna säger så bara för att hon är svart) ännu mer korkad. Dina försök att skuldbelägga TS blir bara mer och mer krystade.
    Jag försöker inte skuldbelägga TS.
    TS kunde gott och väl skriva ut etnicitet på kollegan men valde att inte göra det. Resultatet blev att folk antog att denna Anna var en svart kvinna och dessa kvinnor behöver inte mer rasism i sina liv. De behöver inte fler stereotyper och svårare att ta sig in i arbetslivet. Det har TS bidragit till. Grattis.
  • Anonym (Missvisande)
    EpicF skrev 2022-06-24 18:59:48 följande:

    Anonym(Missvisande): I hennes tycker så är hon vit precis Anna är svart. Att ts menar att Anna är mörkhyad är irrelevant. 


    Och jag är kines idag.
    Vi får ju kalla oss själva vad vi vill så varför inte? Lustigt hur folk vet hur en vit människa ser ut men svart? Nej då ska även den som inte har något tydligt afrikanskt ursprung med 'svensk solbränna'  (TS ord) kunna kalla sig själv för svart.
    Om någon som ser ut som Serena Williams på allvar ursäktade sitt beteende med "men jag är ju vit!" Så skulle folk tro hon var psyksjuk. 
    Om TS säger att kvinnan inte är svart eller ser ut att ha afrikanskt ursprung så är   denna Anna långt ifrån svart. 
    Det är allt jag ville förmedla med mina inlägg.
  • Anonym (Missvisande)
    EpicF skrev 2022-06-24 19:25:11 följande:
    Det är väldigt märkligt, men det verkar att alla hästar inte finns i hagen... 

    Man kan förövrigt vara svart utan att vara från Afrika 
    Afrikanskt *ursprung.
    Jag sa ju att familjeliv är sin egna lilla värld.
  • Anonym (Missvisande)
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-06-24 19:29:47 följande:
    Vad vill du förmedla? Att TS skrivit att kvinnan är mörkhyad men inte så mörk, och att därför är kvinnan inte svart? (Fast kvinnan identifierar sig tydligen som  svart, men du tycker hon har fel). Tack för ditt bidrag. 
    Varsågod! Du har tydligen varken läst eller förstått ett skvatt.
  • Anonym (Missvisande)
    Anonym (Åh nej!) skrev 2022-06-24 19:48:24 följande:

    Jag tror banne mig att vi snart måste starta upp rasbiologiska institutet i Uppsala igen för att reda ut den här soppan.

    (Obs! Inlägget kan möjligen innehålla ironi. )


    Haha, ja! Helt sjuka kommentarer i denna tråden men det är familjeliv i ett nötskal.
  • Anonym (Missvisande)
    Anonym (A) skrev 2022-06-24 20:04:30 följande:
    Oh, the irony.
    För att jag inte tror på att man kan identifiera sig till en annan härkomst? You got me! Call me Chinese.
    think identify, therefore I am.
Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.