Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vem bestämmer domstolsbesluten?

    Anonym (klara) skrev 2022-06-05 09:52:24 följande:
    Vi kan gör det ännu enklare att förstå, efter själva tingsrätten har domare nämndemän en överläggning, denna överläggning får inte nämnas under några omständigheter utåt, 
    Dvs domaren ska teoretiskt bara ha 25% chans att döma efter lagen när man har tre lekmän som absolut inte får ha kunskap inom juridik.

    Naturligtvis får nämndemän ha kunskaper inom juridik, däremot inte vara verksamma som tex advokater.

    Och nämndemännens röster väger lika tungt som domarens, utom vid dödläge, 2-2 röster. Nämndemän tillsätts alltid via ett politiskt parti. 


    https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/namndeman----ett-fortroendeuppdrag/roll-uppgift-och-skyldigheter/


    https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/namndeman----ett-fortroendeuppdrag/for-dig-som-vill-bli-namndeman/


    Det är alltid juristdomaren som leder arbetet och skriver domen. En nämndeman har samma ansvar för domstolens avgörande som juristdomaren och deras röster är lika mycket värda.

  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (klara) skrev 2022-06-05 15:13:43 följande:
    Vad du inte förstår är under vilka ramar en nämnde man får ta sin beslut.

    Jag har lyft fram att vid brottsmål, dvs våldtäkt går under detta. där har endast 1% av nämndemän har kommit fram till ett annat beslut än domaren, övriga 99% är beslut som domaren kommit fram till, har man 99% på sin sida av alla beslut på sin sida råder det ingen tvekan om att det är domaren som bestämmer.

    Vad du inte verkar förstå (förutom andra saker du återgett felaktigt), är att inte vilken pajas som helst får bli nämndeman, och de måste naturligtvis sätta sig in bevisföring, fakta i målet och vad lagen säger. 

    Eller också förstod du det men fick spontant för dig utan anledning att jag skrev något om nämndemännens grunder för beslut.


    Vet inte heller om du förstår principen en person, en röst. 

Svar på tråden Vem bestämmer domstolsbesluten?