• Aniiee

    ”Svenska namn”

    Det får de väl göra om de vill? Svenskar dörper ju sina barn med namn från andra länder hela tider, som Alfred, Oscar och Filip.


    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • Aniiee
    EnAnonumius skrev 2022-06-23 17:53:44 följande:

    Filip är ju inte svenskt..
    Stavningen du skrev är svensk fats namnet är inte svenskt.. Det är är faktiskt ett grekiskt namn..

    Fast vad jag tycker tycker inget, föräldrarnas val liksom.


    Oscar är inte heller svenskt utan iriskt, och Alfred är fornengelskt.
    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • Aniiee
    Embla twopointoh skrev 2022-06-25 01:28:30 följande:

    Definiera "svenskt" namn? Hur många generationer ska det ha varit etablerat i Sverige för att räknas dit? Vilken språkgrupp ska det härstamma ifrån?

    Om man ska gå på definitionen vissa i tråden verkar ha så har vi inga svenska namn alls i Sverige. De fornnordiska är inte heller svenska, Sverige fanns inte på den tiden när de kom i bruk och dessutom kan de ha varit inspirerade från andra kulturer/språk också. Sedan kommer vi in på medeltiden där väldigt många namn har germanska rötter eller hämtade från Bibeln (och då ofta språkliga varianter av hebreiska och så vidare). På 1700-talet slog franska namn igenom, sedan kom det engelska, sedan ...

    Det är naturligtvis orimligt att resonera så, att säga att Filip inte är ett svenskt namn för att det minsann har rötter från grekiskan och så vidare. Ett namn är svenskt om det är etablerat i Sverige och uppfattas som vanligt eller inte konstigt av de flesta. Visst det är en ganska godtycklig definition, men kom med någon bättre i sådana fall som inte faller på sin egen orimlighet.

    För att svara på TS, jag tänker ingenting speciellt. Möjligtvis att dessa föräldrar är väl integrerade, gillar svenska namn, vill undvika att barnet blir utsatt för fördomar eller bli retat för att det har ett "konstigt" namn, eller liknande.


    Geografiskt avgränsat område eller kulturellt continuum till vilket ett namn kan härledas är väl rätt rimligt? Filip fanns före Grekland, Oscar fanns före Irland och Alfred fanns före England, men de härledas tillbaka till landområden som idag kallas för dessa saker. Varför skulle i så fall inte Åsa, Vidar och Tage vara svenska namn när dessa kan härledas till landområden vi idag kallar Sverige?

    Sedan är det så klart inte fel att importera namn från andra landområden eller kulturer, men det är enligt mig dumt att sticka under stol med det eftersom namn är viktiga kulturyttringar och har historier bakom sig som kan ge oss förståelse för saker som historiska händelser, folkvandringar och annat jox. 
    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
Svar på tråden ”Svenska namn”