• Anonym (y)

    Recept i Sverige som utlandssvensk

    Anonym (Lilla My) skrev 2022-07-02 09:35:31 följande:

    Men personnummer måste du väl ha som svensk medborgare även om du står som utflyttad?

    Om du är här tillfälligt på besök har du ju rätt till akut vård men övrig vård får du inte subventionerad då inte Storbritannien är med i EU längre.
    Och jag antar att det även gäller recept. 
    Om de bedömmer att du är i behov medicin i den akuta vården antar jag att du kan få det utskrivet men vid återkommande och längre behov får du det inte subventionerat och/eller hänvisas till vården i Storbritannien.


    Är man svensk medborgare född utomlands och aldrig varit bosatt i Sverige i minst ett år så har man enbart samordningsnummer. Personnummer får man om man är folkbokförd i Sverige med utländskt medborgarskap och ska vara bosatt minst ett år eller ska vara bosatt i Sverige i minst ett år och har svenskt medborgarskap. 


    Man kan också sakna samordningsnummer men man har då heller inte pass så jag antar att ts har ett svenskt pass med samordningsnummer (alternativt dubbelt medborgarskap).


    TS ring och fråga så får du säkrare svar.  

  • Anonym (y)
    Anonym (Hjälp) skrev 2022-07-02 09:56:04 följande:
    Jag är född och uppväxt i Sverige, men har flyttat utomlands. Har inget samordningsnummer. Är svensk medborgare med svenskt pass, men bosatt/skriven i England. Jag har ett personnummer, men det är inte aktivt eftersom jag inte är skriven i Sverige.

    Ringer mer än gärna, men var ringer jag?
    Ett personnummer är alltid aktivt. Det sparas alltid och gäller för alltid. 

    Ring 1177. 
Svar på tråden Recept i Sverige som utlandssvensk