Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Har vi valt så hemska namn?

    Anonym (S) skrev 2022-07-18 17:24:05 följande:
    Naturligtvis inte. Det är väl snarare så att de som dömer folk efter namn är ignoranta eller har behov av att trycka ner andra. 
    Att tro att det är namnet som gör barnet framgångsrikt är naivt. 
    Men det är också naivt att tro att namn inte spelar någon som helst roll.

    Det är också väl etablerat att vissa namn är vanligare i vissa kretsar. Att se det, och diskutera det, är inte samma sak som att döma folk efter namnet.
  • Embla twopointoh
    EpicF skrev 2022-07-18 17:52:20 följande:

    Namnet säker inget om en person. Personlighet, empati, beteende etc säger däremot mycket. 

    Förövrigt tycker jag det är fina namn. Min äldsta heter dessutom Liam 


    Namnet säger ingenting om personligheten, det är helt riktigt, men det säger en del om var man kommer ifrån, vilka ens föräldrar var (om man nu inte bytt till ett namn man valt själv).

    Jag har alltid gillat namnet Liam.
  • Embla twopointoh
    Anonym (S) skrev 2022-07-18 17:24:05 följande:
    Naturligtvis inte. Det är väl snarare så att de som dömer folk efter namn är ignoranta eller har behov av att trycka ner andra. 
    Att tro att det är namnet som gör barnet framgångsrikt är naivt. 

    Det finns faktiskt en hel del forskning kring hur namnet påverkar livet. Här till exempel sammanfattas det i en populärvetenskaplig artikel:


    www.forskning.se/2018/02/27/du-blir-vad-du-heter/

    Ingressen till ovan artikel lyder: "Vad du heter påverkar både din identitet och vad folk tycker om dig. Dessutom berättar det en del om vad dina föräldrar hoppas att du ska åstadkomma i livet. Enligt en amerikansk undersökning påverkar namnet också hur framgångsrik du blir."

  • Embla twopointoh
    EpicF skrev 2022-07-18 18:30:48 följande:

    Embla twopointoh: Nej, det säger faktiskt inte om var man kommer ifrån. 


    Jo, statistiskt sett gör det det. Titta på länken som jag delad ovan, till exempel.
  • Embla twopointoh
    EpicF skrev 2022-07-18 18:45:55 följande:

    Embla twopointoh: Popälvetenskaplog studie som bygger på påståenden? Påståenden som inte ens stämmer. Nej, det är helt fel. Ett namn säger inget om personen ifråga. 


    Själva studien som artikeln bygger på är inte populärvetenskaplig (finns det ens populärvetenskapliga studier?). Och det är bara en studie av många. Det är ganska kutym bland de som forskar på namn att namnet visst säger saker om personen som heter det, och om föräldrarna som namngav.

    Skilj på personlighet och identitet. Namnet säger ingenting om personligheten (om man inte valt namnet själv), men det säger definitivt saker om ursprung och identitet. Att förneka det är minst sagt naivt och rätt verklighetsfrånvänt.
    Jag har fler källor, även om det inte är länkar till själva studien så går det att hitta om man letar. Om du bara fortsätter med ditt "Nej, du har fel" utan ge några som helst rationella resonemang eller artiklar/studier som styrker din åsikt, så är det bara det, en åsikt som inte bygger på något annat än hur du vill att det ska vara. 


    www.svd.se/a/1282545b-0989-392b-ab3f-6214cc204245/du-ar-vad-du-heter-mer-an-du-tror

  • Embla twopointoh
    Anonym (4-barnsmamma) skrev 2022-07-18 19:05:55 följande:

    Tycker inte något av namnen du nämner är wt faktiskt. Tänker att det är olika vad man gillar och även så att ett namn kan ändras när man känner någon som heter det. Jag har alltid ogillat Märta tills en av mina vänner fick en Märta. 

    Och vem bestämmer egentligen vad wt är och vilka namn som ska höra dit? Det är ju olika personliga åsikter från en liten klick människor. Mina vänner har barn som heter Liam, Leon, Freja och Ellen. En av mina döttrar heter Olivia ( inte Livia men nära). Har även en dotter som heter Meja ( inte Maja men nära där oxå). Sambon heter Oskar? 


    Nej, det handlar inte om personliga åsikter, utan om statistiska samband. Sedan finns det alltid de som inte kan skilja på "WT-namn" och "Namn jag tycker är fula". Och då är det mer åsikt bakom, men det är alltså väl etablerat att vissa namn eller typer av namn är vanligare bland föräldrar med viss utbildning.

    Det är väldigt svårt för vissa att skilja på statistik och individuella erfarenheter.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Henrietta) skrev 2022-07-18 19:15:46 följande:

    Det här med att kalla namn för wt, ligger nog mer hos den som tycker än den som väljer namn. I min umgängeskrets skulle vi aldrig använda ordet wt, jag har bara stött på det på familjeliv. Sen är ju smaken såklart olika, jag tex gillar gamla tant och farbror namn och ogillar namn som är lite påhittade eller för amerikaniserade. Men dömmer jag folk som inte har min egen smak? Skulle inte tro det, för alla gillar olika. 


    Jag håller med, jag ogillar också uttrycket White Trash och använder det inte själv.
  • Embla twopointoh
    Anonym (4-barnsmamma) skrev 2022-07-18 19:31:19 följande:
    kan du ge exempel på ?wt-namn? och vilken utbildning de som ger sina barn de namnen har? Gärna En vetenskaplig källa på det oxå :) 
    Du kan börja med att läsa de länkar jag har postat i tråden. Dessa nämner olika studier och forskare som säger att namnet påverkar
  • Embla twopointoh
    Anonym (Stina) skrev 2022-07-18 19:38:16 följande:

    Det dessa studier visar är framförallt hur fördomar, förutfattade meningar och medelklassens ängslighet påverkad. Det blir lite paradoxalt att länka till dessa studier och säga att där ser man att WT-namn är dåligt. :) Det är ju just den inställningen som gör att namn får en viss prägel. Att du i ett annat inlägg säger att människor inte skiljer på WT-namn och namn som är fula visar att du inte riktigt fattar hur det här hänger ihop. Alla dessa påståenden om namn är sociala konstruktioner (som det mesta ju är) och det är således ingen skillnad mellan WT och Fult. Allt hänger ju på vad man väljer att läsa in i ett visst namn. 


    Man ska kanske låta bli att ytterligare förstärka dessa fördomar om man nu är intresserad av de sociala mekanismerna? 


    Jag har inte sagt att WT-namn är dåligt. Det jag har sagt är att vad man heter påverkar och ger även en hint om vad man har för bakgrund. Det är INTE att lägga en värdering i namnen. Jag klarar nämligen av att inte blanda samman statistik och samband med subjektiva värderingar och känslor.

    "Alla dessa påståenden om namn är sociala konstruktioner" och "Det är således ingen skillnad på WT och Fult." är direkt felaktigt, vilket även de länkarna jag har lagt med säger. Det visar bara att du inte riktigt fattar vad länkarna, och i förlängningen forskningen, säger och att du inte har någon aning om vad statistik är för något(Se så lätt det är att bli så personlig och otrevlig. Kan vi låta bli personliga påhopp i framtiden?)


    Vissa typer av namn ÄR vanligare där föräldrarna har låg socioekonomisk status/utbildning, det är ett faktum. Det betyder att alla namn som jag tycker är fula inte automatiskt är sådana namn. Jag tycker till exempel Märta är rätt fult, men inte är det ett sådant namn för det. På samma sätt tycker jag Liam är jättefint, men det tillhör ändå den kategorin.

    Visst handlar det delvis om vad man läser in i ett namn, men ibland har faktiskt fördomar grund i verkliga förhållanden. Det är som sagt inte samma sak som att man dömer en individ eller inte förstår att en individ kanske inte stämmer överens med fördomen.

Svar på tråden Har vi valt så hemska namn?