Inlägg från: Anonym (Äh, bry er inte.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Äh, bry er inte.)

    Har vi valt så hemska namn?

    Det kan ju vara lite coolt med lite fräcka lågstatusnamn också.

    Liam ÄR coolare och populärare i skolan än det mesiga grannbarnet Carl-Gustav, som är rädd för allt. Carl-Gustav sitter bara hemma me? föräldrarna och där sitter han utan kompisar och är "fin" och är inte med i innegänget.

  • Anonym (Äh, bry er inte.)

    Ps.

    Lite jobbigt att ha ett högstatusnamn som barn och tonåring om inte familjen är kunglig eller väldigt högstatus, innan man ens blivit högstatus eller vet om man ens någonsin kommer bli det.

    Bättre då att heta något kaxigt poppisnamn som barn och tonåring och "slå underifrån" som vuxen än att sitta med ett påhittat statusnamn som barn för att föräldrarna skulle gärna vilja vara lite märkvärdiga.

  • Anonym (Äh, bry er inte.)

    Förr var YH-utbildningar högskole/universitetsutbildningar.

    De blev YH-utbildningar när arbetsmarknaden började akut- skrika efter vissa yrkeskategorier och behövde att folk utbildades snabbt som attan och blev kvalificerade med så mycket utbildning som krävdes men jävligt fort, ingen dödtid eller flum som det kan vara på en universitetsutbildning. Komprimerad, så mycket kunskap som möjligt på kortast möjliga tid = 2 år i hög hastighet i stället för längre utbildning på uni/högskola. 

    Just nu är programmerare YH-utbildning också t.ex.

    Blir arbetsmarknaden mättad så slutar den utbildningen vara YH och blir en vanlig högskoleutbildning igen.

  • Anonym (Äh, bry er inte.)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-20 01:28:08 följande:
    Ja, jag kan ju bara tala utifrån egen erfarenhet av mina egna studier och undervisning på universitet, men det finns rent ut sagt inte en chans i helvetet att kunskap motsvarande min kandidatexamen (jag är naturvetare, kemist) hade kunnat komprimeras ned till två år. Av de 180 hp som ingår i min kandidat, var det en 7,5 hp-kurs som jag inte behövde jobba häcken av mig för att hinna, det var liksom ytterst lite "dötid och flum". Inte under resten av åren heller, för den delen, jag hade inte mycket fritid alls. Det skulle väl vara om man tog bort kandidatarbetet för att få ned tiden, men det är fortfarande bara max en termin. Och visst, i kandidaten ingår en ren mattekurs också, men som kemist måste du kunna räkna matte, så det går inte att ta bort heller egentligen.

    Jag tro att det finns YH-utbildningar till typ laborant, men det är liksom andra arbetsuppgifter/ansvarsområden (och en helt annan lön och arbetsmarknad) än de med kandidat (eller ännu högre). Det är nog ungefär som att jämföra undersköterskeutbildningen med sjuksköterskeutbildningen, det finns såklart vissa gemensamma saker i utbildningarna, men de är inte egentligen jämförbara när det kommer till kunskap. För, om det nu hade gått att komprimera treåriga utbildningar till tvååriga och samtidigt behålla kunskapsnivån som studenten erhåller, så hade det väl gjorts generellt och inte bara i extra efterfrågade yrken?

    Med det sagt, visst finns det "flumutbildningar" även på högskolenivå, alla utbildningar på den nivån är ju inte likvärdiga i svårighetsgrad ...
    Yh-utbildning är 400 hp.

    Du kan ju läsa vilka utbildningar YH har.

    YH blir det bara om arbetsmarknaden har mer jobb än kvalificerade folk som kan jobba. 

    Lärarutbildningen t ex menar jag med "mycket flum". Den skulle väl kunna komprimeras till max 3 år?

    Jag menar inte teknisk fysik och andra väldigt krävande uni-utbildningar. 
Svar på tråden Har vi valt så hemska namn?