Inlägg från: Hamngatan100 |Visa alla inlägg
  • Hamngatan100

    Vänstersväng i korsning.

    Varför är det så många som lägger sig i vänster fil för att sedan blinka och byta till höger fil?
    Har jag missat nån regel eller är människor bara dumma i huvudet?

  • Svar på tråden Vänstersväng i korsning.
  • Hamngatan100
    EnAnonumius skrev 2022-07-27 13:19:31 följande:
    Nej du har inte missat någon regel..

    Men att säga att folk är "dumma i huvudet" för att de råkar lägga sig i fel fil efter vänstersväng i korsning, och korrigera det på korrekt sätt med att blinka för filbyte, säger en hel del om dig.

    Misstag kan man göra och att lägga sig i fel fil är ju knappast något att hetsa upp sig för, så länge man gör filbyte på korrekt sätt med att blinka för filbyte.
    Folk hade varit dumma i huvudet om de inte använt blinkers vid filbyte om de råkade lägga sig i fel fil efter sväng i korsningen.
    Bra ingen regel alltså. Då återstår bara det andra alternativet.
    Exakt vad säger detta om mig?
  • Hamngatan100
    EnAnonumius skrev 2022-07-27 13:42:35 följande:
    Nej ingen regel.  Vilket andra alternativ?

    Att säga att folk är dumma i huvudet för att de hamnar i fel fil säger en hel del om dig, än om folk.
    Det säger att du inte saknar förståelse för att man kan göra misstag, och i detta fall är ju det ett löjligt harmlöst misstag, då det misstaget ställer ju knappast till med trafikfara eller problem för andra trafikanter, då de gör korrekt filbyte enligt reglerna, d.vs de blinkar..  
    Alternativet att folk är dumma i huvudet.
    Att jag inte saknar förståelse? Ja jag saknar förståelse till hur man kan ha så dålig koll på hur man agerar i trafiken. Faran är att man inte vill följa efter denna idiot i 7 km/h utan väljer höger fil och då blir det ev fara när idioten sen ska byta fil istället för att bara hålla ut svängen några grader och fint lägga sig i höger fil så att bilar som gör snabbare än gångtempo kan åka vidare.
  • Hamngatan100
    enanna skrev 2022-07-27 14:21:25 följande:

    Ja, du har missat en regel! Vid vänstersväng ska man hålla sig till den fil som är till vänster och sedan vid behov byta. De du har sett gör helt korrekt. 


    Så det är en regel ändå? Någon annan sade att det inte var en regel. Själv vet jag inte.
    Om det är en regel är det ju mer logiskt att så många gör det.

    Vad är då syftet med regeln?
  • Hamngatan100
    Tom Araya skrev 2022-07-27 14:19:01 följande:

    Jag tycker det känns naturligt att fortsätta i vänster fil efter korsningen när jag hållt vänster fil före.
    Sedan vet man ju inte om även mötande som ska svänga höger kanske också har grönt samtidigt, då har ju de den högra filen (inledningsvis).


    Verkar logiskt men man kan hålla ut höger efter att själva mötet med den bilen har skett.
  • Hamngatan100
    EnAnonumius skrev 2022-07-27 14:09:46 följande:
    Du skriver ju att folk blinkar vid filbyten.

    Så nej faran finns ju knappast när "idioten", som du kallar dem, följer reglerna vid filbyten. D.v.s blinkar med blinkers för att byta fil.

    Hur fan kan du anse att det är en fara att man gör filbyten efter reglerna, bara för att personen råkade vara för snäv i vänster svängen och hamnade i fel fil?
    Eventuell fara, om man liksom svänger och blinkar samtidigt eftersom de inte anar att jag kommer och vill köra om dem i högerfilen i en hastighet som inte får tiden att gå baklänges.
  • Hamngatan100
    Embla twopointoh skrev 2022-07-27 14:15:42 följande:

    Eller så är föraren inte van att köra just där och vet därför inte/kommer inte ihåg att det är tvåfiligt på vägen dit han eller hon svänger. Eller så kan de inte vägen och inser först när de svängt att de behöver ligga i andra filen. Eller ...

    En av de största farorna i trafiken är de som blir irriterade för allt och inget. Som stressar på andra förare genom att till exempel ligga för nära, som gör riskfyllda omkörningar, som inte har någon förståelse för att andras situationer kan vara olika än deras egen.


    Korrekt. Största faran är mitt beteende och min brist på förståelse för hur denna regel, om det är det, skall fungera.
    Jag vill bara fram på ett smidigt sätt och för mig är ett smidigt sätt, långsamt till höger och normalhastighet till vänster.
  • Hamngatan100
    Embla twopointoh skrev 2022-07-27 16:47:41 följande:
    Det är inte "långsamt till höger och normalhastighet till vänster" som gäller. I Trafikförordningen står det att man ska hålla sig så långt till höger som det går när det är flerfiligt. Dessutom är det förbjudet att överstiga hastighetsbegränsningen, även vid omkörningar (fast det är det nog inte många som lyder), så högerfilen är till för "normalhastighet".
    Ja exakt de som tycker att det är läskigt att köra bil och vill hålla gånghastighet kan ligga till höger så kan vi andra ligga vänster och köra vår egen normala hastighet. De som önskar köra långsammare än din normalhastighet enligt trafikförordningen, för dem är det väl ändå lämpligare för alla om de ligger till höger?
    Din normalhastighet kanske inte är min normalhastighet.
    Trafikförordningen? Kontrollerar du också alla funktioner på på bilen före avfärd, provbromsar, kollar lampor osv?
  • Hamngatan100
    Tom Araya skrev 2022-07-27 18:48:27 följande:

    Du är verkligen trög. Du ska inte ligga till vänster alls om inte...
    -du kör om
    -du ska svänga vänster alldeles snart och därmed måste ligga till vänster
    Vilken hastighet du håller har inte ett skit med saken att göra.


    Eftersom de kör så sakta så kör jag ju om. Förutom på Essingeleden där alla lägger dig i någon av de tre filerna till vänster. Då kör jag om dem i högerfilen. Och de tusentals bilarna på Essingeleden har helt missat de regler du beskriver.
  • Hamngatan100
    Ddny skrev 2022-07-28 14:12:25 följande:
    Hamngatan100, du lär väl  begripa att du inte är ensam om att ha grönt?
    Två andra kan ha grönt samtidigt åt samma håll som dig och kör då enligt heldragen linje, krockar du med nån av dessa blir du vållande då du gör ett filbyte, så håll du din fil sen kan du zickzacka bäst du vill, ni sthlmare är nog bäst i världen på att skapa köer i onödan pga egoism, alla ska så långt fram som möjligt innan man går in i högerfilen när 2 filer blir till 1 med kedjereaktioner bakåt som följd 
    Jag begriper att det du skrev inte är applicerbart i den korsning som jag biskriver. Bilden är ju såklart inte från den korsningen så alla linjer och lysen kanske inte är helt identiska, men ganska likt. Just där jag irriterar mig så har de från höger rött. De enda som har grönt är de mitt över som även de ska svänga vänster. Om vi båda håller ut och vill hamna direkt i höger fil finns väl risk för kollision men endast då.

    Kön skapas av sura bönder som dig som väljer fil långt innan det behövs och sedan skall täppa till luckan så och man sedan inte kan nyttja blixtlåsprincipen.
    Oavsett om någon egoistisk Stockholmare skall bränna ända fram eller om det är två led i maklig takt.
    100 bilar i en fil är längre en två filer med 50 bilar i varje.

    På vissa ställen skapar den 100-biliga enfilen mer problem bakåt en två filer med 50 bilar i varje.
Svar på tråden Vänstersväng i korsning.