Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Vänstersväng i korsning.

    Eller så är föraren inte van att köra just där och vet därför inte/kommer inte ihåg att det är tvåfiligt på vägen dit han eller hon svänger. Eller så kan de inte vägen och inser först när de svängt att de behöver ligga i andra filen. Eller ...

    En av de största farorna i trafiken är de som blir irriterade för allt och inget. Som stressar på andra förare genom att till exempel ligga för nära, som gör riskfyllda omkörningar, som inte har någon förståelse för att andras situationer kan vara olika än deras egen.

  • Embla twopointoh
    Hamngatan100 skrev 2022-07-27 14:48:30 följande:
    Korrekt. Största faran är mitt beteende och min brist på förståelse för hur denna regel, om det är det, skall fungera.
    Jag vill bara fram på ett smidigt sätt och för mig är ett smidigt sätt, långsamt till höger och normalhastighet till vänster.
    Det är inte "långsamt till höger och normalhastighet till vänster" som gäller. I Trafikförordningen står det att man ska hålla sig så långt till höger som det går när det är flerfiligt. Dessutom är det förbjudet att överstiga hastighetsbegränsningen, även vid omkörningar (fast det är det nog inte många som lyder), så högerfilen är till för "normalhastighet".
  • Embla twopointoh
    Hamngatan100 skrev 2022-07-27 17:16:16 följande:
    Ja exakt de som tycker att det är läskigt att köra bil och vill hålla gånghastighet kan ligga till höger så kan vi andra ligga vänster och köra vår egen normala hastighet. De som önskar köra långsammare än din normalhastighet enligt trafikförordningen, för dem är det väl ändå lämpligare för alla om de ligger till höger?
    Din normalhastighet kanske inte är min normalhastighet.
    Trafikförordningen? Kontrollerar du också alla funktioner på på bilen före avfärd, provbromsar, kollar lampor osv?
    Om din "normalhastighet" överskrider hastighetsbegränsningen så är det ditt problem. Likaså är orsaken till din irritation du själv, inte andra, även om det såklart är mest bekvämt att se det som att det är alla andra som är dumma i huvudet.

    Jag följer de trafikregler som finns. Ditt hån rör mig inte i ryggen.
  • Embla twopointoh
    Hamngatan100 skrev 2022-07-29 12:56:11 följande:
    Nä jag kan ju inte skapa en ny regel godkänd av trafikverket men jag kan ju köra lite hur jag vill när folk framför mig är så långsamma att tiden går baklänges.
    Det är precis det tänket som orsakar olyckor.
  • Embla twopointoh
    Hamngatan100 skrev 2022-07-29 14:06:26 följande:
    Ja om någon är i vägen för dig och är ett hinder, då kör du väl runt hindret?
    Om du inte gör det så är du ju lite dum i huvudet.
    Att följa en regel till den grad att den skapar problem istället för att underlätta, tex framkomlighet så är man i min mening också lite dum i huvudet.

    Du tycker jag är dum i huvudet, kanske och jag tycker du är dum i huvudet. Jag kan absolut kalla mig själv dum i huvudet när jag tycker att jag är det. I detta fal tycker jag inte det.
    Trafikreglerna finns för att göra det i första hand så säkert och i andra hand så smidigt för alla trafikanter, inte bara för vissa. Det betyder att ibland får man hantera att allt inte är smidigt för en själv.

    Man kan inte frångå reglerna för att det ska bli smidigare, om alla tänkte så skulle det bli kaos och trafiksäkerheten skulle minska. Jag antar att du är typen av förare som anser att det är okej att köra i 50 km/h på 30-väg om det "underlättar"?

    Sedan håller jag med om att man inte ska vara en paragrafryttare så till den milda grad att det påverkar trafiksäkerheten, men då handlar det om att JAG inte alltid behöver framhärda i mina rättigheter, till exempel att att bromsa även om jag råkar ha företräde när en galning struntar i sin väjningsplikt (eller tänker "jag hinner nog om jag gasar lite"), det är INTE ANDRA som minsann ska flytta på sig för att det ska bli smidigare för mig. Tänker man så, och låter man andra provocera en i trafiken, är man en trafikfara.
  • Embla twopointoh
    Illusion skrev 2022-07-29 16:30:55 följande:
    Om jag inte har fel så har jag för mig att man inte får köra om i högerfilen såvida den inte går åt den annan riktning. 
    Jo, man kan köra om till höger om hastighetsbegränsningen är under 70 km/h, när filerna leder åt olika håll, när det är kö i filerna och så vidare. Men då ska man vara medveten om att man kan överraska andra trafikanter om man kör om till höger och anpassa sin körning/vara beredd, eftersom de festa tänker/är vana vid "omkörning till vänster".
  • Embla twopointoh
    Hamngatan100 skrev 2022-07-29 14:43:25 följande:
    Härligt med antaganden. Jag kör 30 på 30-väg. Jag har inte speciellt bråttom.
    Jag släpper alltid in bilar som vill in framför mig när 2 filer blir en och liknande. Om bilen framför eller bakom vägrar släpper jag in flera, jag kommer fram samma tid ändå. Extra många om bilen bakom vägrar.
    Jag ligger långt till höger eller vänster beroende på vart jag ska svänga och nära bilen framför vid stopp, allt för att vara i vägen så lite som möjligt.
    Däremot att ligga bakom någon som kör i 34 km/h på 40-väg eller 45 km/h på 50-väg och liknande. Mitt på dagen, ingen snö eller andra hinder. Det stör mig enormt. Eller som nämnt puttra vänster i den där korsning  i 7 km/h utan någon som helst koll i speglar och då sen börja en lång process att byta fil för att man ligger bakom. Då bränner jag om på höger sida i "min" hastighet, som säkerligen är under hastighetsgränsen eftersom jag nyss stod stilla och är mitt i en sväng.

    Jag söker framkomlighet och smidighet i någon form av samförstånd.

    Paragrafryttare som ej tittar i speglar, gubbar som gasar på och täpper till luckor, folk som inte blinkar när de ska svänga så att man står och väntar i onödan och folk som rent allmänt placerar bilen så att de är i vägen de tycker jag är dumma i huvudet.
    Du är medveten om att alla hastighetsmätare inte visar exakt likadant, va? Att det som står på din display inte nödvändigtvis står på displayen hos bilen framför dig? Du är väl också medveten om att det är fullt lagligt att ligga i 45 km/h på en 50-väg, men att det är olagligt att överstiga hastighetsbegränsningen, även vid omkörningar och liknande?

    Jag håller med om att man ska köra så att man underlättar för andra (så länge det är säkert och lagligt) och att man kan behöva ha kommunikation med sina medtrafikanter, men att sitta och störa sig på andra trots att man inte vet varför de väljer att köra som de gör och dessutom benämna dem som "dumma i huvudet"? Det är, enligt min åsikt, ett tecken på att man inte är en speciellt säker förare själv, som låter stress och irritation påverka en på det sättet.

    Jag kommer osökt och tänka på den gamla Disney-kortisen, som talar om just det här med att folk kan verkligen bli som förbytta när de hamnar bakom en ratt (googla på Motor Mania Goofy).
  • Embla twopointoh
    Hamngatan100 skrev 2022-07-30 02:22:43 följande:
    Om polisen skulle ha någon invändning så är det väl just för att jag frångått regeln? Då kan man alltså frångå regler.
    Jaha, ska vi använda den betydelsen av "kan"? Då kan ju rymdvarelser hamna framför dig på vägen med sitt rymdskepp så att du frångår reglerna.
Svar på tråden Vänstersväng i korsning.