Inlägg från: Anonym (4barnsmamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (4barnsmamma)

    Spara barnbidraget?

    SaraL77 skrev 2022-07-31 00:09:25 följande:

    Föräldrarna är alltså högskoleutbildade men väljer ändå att sätta in pengarna löpande på ett sparkonto varje månad? Högskoleutbildning korrelerar inte alltid med högre IQ... 

    Och ja, jag sparar barnbidraget på isk-konto i mitt eget namn, allt annat är riktigt jäkla hjärndött.


    Måste bara få säga att det är lite gulligt att du vill tala om att jag är hjärndöd som sparar pengar löpande på ett sparkonto till mina barn när du gör precis samma sak själv. Du förstår bara inte att ISK står för investeringssparkonto. Det kan inte vara lätt att ha ett lågt IQ. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-31 00:58:45 följande:
    Tror du man köper glass och går på Leos Lekland (?) i stället för att spara? Barnbidraget går ju till hushållets budget. 
    I min landsände är det inga problem att hitta hyreslägenheter. Här finns ingen bostadsmarknad att "komma in på" 
    Din åsikt om att man "fastnar där" och sedan måste byta upp sig visar hur du ser på oss andra. Varför är det dåligt att hyra? Vad lär du dina barn? "Se upp för hyreslägenhet, det är inte för oss" 
    Jag har hyrt lght sen jag var 18 varav 7 år i Huddinge, hyr igen i Jämtland efter 15 år i kåk. Jag är inte sämre för det. Inga ockerhyror har jag haft heller. 
    Nej, jag har full förståelse för familjer som behöver bidraget för att ha råd med mat och kläder. Jag utgick enbart från mig själv då någon sa att man inte borde få barnbidraget om det bara ska sparas undan. Då undrade jag om det är bättre att jag slänger bort pengarna på Leos och glass än att jag sparar det åt barnen nu när det ser ut som det gör i vårt samhälle.

    Självklart ser vi inte ner på människor som bor i hyresrätt. Vi ser bostadsmarknaden som en investering då vi själva gjort stora summor på våra bostäder. Vi vill helt enkelt ge våra barn de bästa förutsättningarna. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Signe) skrev 2022-07-31 09:28:54 följande:
    Vi kan ta enklare exempel till dig som har svårare och förstå.

    Jag har barndomsvänner, vi har gått samma skola och samma utbildningar, vi har haft liknade förutsättningar redan från start.

    Enda skillnaden är att jag köpte mitt boende, medans vänner valde hyresrätt, redan efter några år kunde jag göra om lånen via värdeökningar till bottenlån samt bostadsrätten hade mycket låg månad utgift, jag fick per automatik några tusen billigare boende per månad än mina vänner som arbeta med liknade arbeten som mig o vi hade liknande inkomster. skillnad jag fick över 2000 kr per månad just för att boendet mitt var billigare än deras.

    Det gjorde att jag även kunde byta upp mig till en större bostadsrätt, under 10 år mer än fördubblades värdet på denna bostadsrätt. träffa sedan min sambo som även gjort på liknade sätt, vi kunde köpa vårt nästa boende med stor kontantinsats, vi bor mycket billigt nu, men vi har ännu liknande inkomster som våra vänner från barndomen har , men dom har mycket högre lån och omkostnader än vad vi har, därför kan vi spara barnbidrag åt våra barn.

    Tar man exempel så har vänner 4,5--5 milj i lån på deras hus och vi bor i samma stad, medans vi bara har 1,1 milj på lika dyra hus.

    Det gör att vi har som sagt bara 5100 kr månaden i boendekostnad medans vår vänner betalar 10000 kr mer per månad än vad vi gör, tar du sedan att vi har liknande inkomster så förstår du att spara till barnen är inga problem för oss, vi har ändå mer pengar kvar per månad än våra vänner.

    Därför kan man inte ta bort bidraget för dom som sparar tills sina barn, ska vi straffas för att vi planerat våra liv och sett efter våra förutsättningar för framtiden?
    Det här kunde lika väl varit jag som skrivit för vi tänker precis likadant! Jag köpte själv min första bostadsrätt som 5 år senare hade ökat över 1,5 miljon i värde och på den vägen är det. Jag köpte en större lägenhet som även den ökade över 1 miljon osv.
    Själv fick jag inte så mycket så att det räckte till kontantinsatsen men valde att slita extra hårt med dubbla jobb för att kunna lägga undan mycket varje månad för att få råd till min första lägenhet. Men kände redan då att jag mycket hellre hade lagt den tiden på studier som jag då fick skjuta fram något år. Idag bor vi väldigt billigt och har möjlighet till stort sparande. Att det sticker i folks ögon att våra barn får sina pengar till sin första lägenhet istället för annat har inte ett dugg med oss att göra. Jag har kämpat hårt för att komma dit jag är idag och jag kommer att kämpa hårt för att mina barn ska få det bästa. Med det sagt menar jag inte att ni som inte sparar kämpar hårt för era barn utan jag pratar enbart utifrån mig själv. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Stina) skrev 2022-07-31 10:04:47 följande:

    Älskar att folk slänger ur sig att de VALDE att köpa istället för att hyra. Ni har inte sparat ihop till insatsen. Ni har fått en grundplåt av era föräldrar, arv eller liknande. För man sparar inte ihop till en insats bara så
    där. Jo möjligen om man bor hemma hos föräldrar i en evighet och därmed inte har några boendekostnader. Men alla har ju inte möjlighet till det, eller hur? 


    Du läser inte korrekt. Jag skrev att jag valde att ha dubbla jobb för att få ihop till kontantinsatsen. Jag bodde inte hemma i en evighet, jag köpte min första lägenhet när jag var 21 år. Fick däremot ge upp allt som alla andra hittade på mellan 18-21 år. Jag har en jäkla disciplin när jag väl bestämt mig för något. Jag hade lika gärna kunnat gå ut och festa och åka på alla roliga resor med kompisarna och satt mig i en hyresrätt men då hade jag inte förlåtit mig själv idag. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Fel) skrev 2022-07-31 10:17:33 följande:

    Helt galet att ni får nästan 6000 kr i månaden att fondspara gratis av staten ju.


    Vi betalar stora mängder i skatt varje månad så att vi får pengar av staten vet jag inte om jag vill kalla det. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Stina) skrev 2022-07-31 10:21:56 följande:

    Tror jag läste om studier man gjort kring detta. Minns inte helt hur det gick till men man kunde iaf se att när vi människor får någon fördel (tror testdeltagarna fick spela monopol och starta med mer pengar än sina motspelare) så har vi en tendens att glömma fördelen och istället prata om vilka personliga egenskaper och val vi gör för att förklara framgång. Man glömmer helt enkelt bort att man hade en bättre start än övriga och övertygar sig själv om att man är mer värd framgången än de andra. 


    Tycker det är tydligt i sådana här trådar. Det är ju ett ärvt beteende också: de som haft möjlighet att skaffa sig en solid grund tidigt tack vare föräldrar, kan göra samma för sina barn som sedan i sin tur kan säga att de minsann har gjort kloka val. 


    Det är inte billigare med hyresrätt. Det är inte heller enklare att få en hyresrätt. Att folk ändå har hyresrätt är för att man inte fått hjälp med en rejäl insats från föräldrar eller arv. Det handlar liksom inte om att man tyckt det var soft med hyresrätt. :) 

    hur som helst: det är ganska skönt att sitta i hyresrätt nu när räntorna stiger. En husägande kompis frågade mig häromdagen hur mycket min hyra går upp nu när räntorna skenar. När jag svarade 0 kr blev hon nästan förnärmad. Som att ränta är något alla ska betala solidariskt, haha. Men jag har ju inga lån på min lägenhet. Jag hyr ju. 


    Ja du kan ju läsa hur många studier du vill kring detta, du sitter fortfarande fast i din hyresrätt. Du betalar hyra till en fastighetsägare som får hela kakan, dvs värdeökningen av bostaden du betalar alla kostnader för. 


    Vi har bundit vår ränta lågt i 10 år så att räntorna stiger är inget som berör oss. Jag tänker alltid långsiktigt vad gäller ekonomin. 

  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-31 10:37:37 följande:
    Tycker du det skulle kännas som ett straff att inkomstreglera? Barnbidraget skapades inte för att köpa bostad som vuxen. Det är snarare ett vuxenbidrag för er, eller bostadsbidrag.  Nåt barnbidrag är det då rakt inte. Vi som inte kan spara är de som straffas. Det har inte funnits ett val mellan att spara eller låta det gå in i hushållet. 
    Missgynnas är ett bättre ord eftersom straff indikerar att ett brott har begåtts. 
    Våra barn får inte "en god start" på livet eftersom de inte har 400 ' på kontot. 
    Barnbidrag borde vara inkomstreglerat. 
    Jag slås av naiviteten hos de som sparar, att de tycks tro att det är normen. Man frågar inte om utan hur bidraget sparas. 
    "Så gör nämligen alla i vår bekantskapskrets inklusive oss" stod det i ts. Hon frågade även om de sparade mer utöver det. Mer? 
    Ännu ett bevis för att barnbidrag ska gå till de som behöver. 
    Jag håller med om att det borde inkomstbeprövas. Jag ser gärna att det går till fattig familjer! Då menar jag inte en familj som är totalt handikappad vad gäller ekonomiskt tänk och planerande. Har sett familjer som klagar på att de har det så dåligt ställt men ungarna går klädda i märkeskläder..
    Tyvärr finns det även stora hål i vårt samhälle med familjer där alla lever på bidrag. Varför ska vi som kämpat hårt i livet betala för dessa som inte ens anstränger sig? 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Elin pelin skrev 2022-07-31 11:38:57 följande:
    fast inkomstbaserat blir ju också tokigt, behovsbaserat är kanske bättre? Du kan ha en höginkomsttagare som är helt tappad ekonomiskt och som har så stora skulder att de har mindre över i slutet av månaden än en med låg inkomst. Hur man än gör så kommer det bli orättvist för vissa. Det är en komplex fråga som jag inte tror att någon politiker vill ta i...
    Mer hushållsekonomi i skolan så att vi i framtiden minskar andelen människor med dyra sms-lån (dock en annan tråd)
    Det är precis det här jag menar. Du menar alltså att vi som gör rätt för oss i samhället inte får barnbidrag till våra barn men en person som har bra lön men kastar pengarna omkring sig och gör onödiga inköp varje månad ska få barnbidraget. Varför? 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Stina) skrev 2022-07-31 11:39:03 följande:
    Påminner om mina frågor här. Vore bra om du kan svara på dem. 

    Och jag undrar några saker: 
    Sparade du till hela insatsen själv? Hur mycket handlade det om? Ja. 225.000 kr.



    Vad hade du för inkomst mellan 18 och 21? Lite olika pga mycket OB-lön. Men fick ut ca 20.000kr sammanlagt från båda jobben.



    Betalade du något hemma? Hur mycket kunde du spara? Jag betalade 10.000 kr i månaden hemma. Sparade ca 9000 kr i månaden. 



    Gick dina föräldrar i borgen för dig vid första lägenhetsköpet? Att gå i borgen är väldigt ovanligt, banken vill se en medlåntagare till lånet om så behövs. Men nej det behövdes inte i mitt fall då jag kunde redovisa stadig inkomst i flera år bakåt. 



    Rätt viktiga frågor så svara gärna. Duger mina svar för dig eller undrar du något mer? 

  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Stina) skrev 2022-07-31 12:27:24 följande:

    Nej jag undrar inget mer - tack för ditt svar! Du har haft en bra inkomst från 18-årsdagen (mer än t ex en utbildad bibliotekarie) och har därmed kunnat lägga undan en ansenlig summa varje månad. Bra jobbat! Men snälla glöm inte att du bott hemma under tiden och därmed haft en ekonomisk trygghet som man inte har om man bor själv. Du har betalat mycket för att bo hemma men du har inte behövt köpa en möbel, betala en försäkring, fått hysta upp 2 eller 3 månadshyror på ett bräde som disposition. En bra och säker sits och jättebra start i livet. 


    Det enda jag säger är att det är något att vara glad för. Det betyder inte att alla som inte kan spara 9000 i månaden är lata slöfockar som åker på resor hela tiden. Kan du se detta? 


    Nja, även om man bor i en hyresrätt från 18-årsdagen så tror jag mycket väl att med rätt vilja kan man spara undan till att köpa sig en lägenhet. Jag förstår att det är svårt när det gått så långt att man hunnit skaffa barn och fortfarande bor i en hyresrätt. Men är man 18 år Och betalar ca 6000 kr i hyra så kan man mycket väl ta ett extrajobb för att få ut en högre lön så att man kan spara undan pengar till en bostadsrätt. Jag jobbade på helger med 100 % OB. Man kan om man vill.. 
Svar på tråden Spara barnbidraget?