• Anders 386

    Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?

    För mig känns det ganska svårt att göra något konkret om jag inte på något sätt konfronteras med det direkt. Men vad som behövs är att omgivningen har civilkurage att larma - och på något sätt måste myndigheterna ha makt att kunna gripa in mot en potentiell förövare innan skadan redan skett.

    Problemet är ju mycket större än bara misshandel - efter att ha läst många trådar på FL under många år har jag förstått att det är ganska ofta förekommande att män utnyttjar psykisk makt mot kvinnor. Män förnedrar och kontrollerar sin partner, där tror jag det finns ett superstort mörkertal. På något sätt har det kopplingar till hederskultur trots att vi inte riktigt vill se parallellerna.

    Det är en hederskultur som lever från förr. Det finns gamla svenska kvarlevor om mannens överlägsenhet och att det är han som ska styra familjen. Det är tex. avgörande för val av partner. Många män med låg utbildning ser inte en högutbildad kvinna som en potentiell partner. Men det har aldrig varit något problem för en högutbildad man att välja en lågutbildad kvinna.

    Det där är komplicerat eftersom det ofta är kvinnor som söker "dominanta" män. Dom snälla männen blir utan partner medan dom stöddiga männen får ligga. (Ta Persbrandt som ett exempel, hur många kvinnor skulle inte sära på benen för honom?) Listan kan göras lång på sviniga män som kan ligga runt hur mycket som helst.

Svar på tråden Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?