• Anonym (Lin)

    Utanförskap att inte dricka?

    Nä, tvärt om. Jag upplever att fulla människor inte är sociala, att de blir bortkopplade socialt från varandra. När man är nykter och umgås med någon nykter tar man in så mycket mer av ansiktsutryck, känslor, kroppsspråk, energiläge m.m. att man verkligen umgås. Man känner in varandra med närvaro. Når varandra på riktigt. Autentiskt.

    Som full blir det som en bubbla runt personen, som pratar/gapar till/med andra som också är som i bubblor av att vara sinnesförändrade/bortdomnade/frånvarande/avtrubbade.

    Så umgås bara med folk som inte är fulla, jag går hem tidigt för jag får inget socialt utbyte när folk är fulla (inne i "bubblor"). Fram tills de är fulla är vi sociala. Sedan går jag hem och har haft en bra kväll av socialisering och hoppar fylleriet som hade gett tråkiga upplevelser för mig som jag inte vill ha. Fulla människor är inga jag vill umgås med.

  • Anonym (Lin)
    Tow2Mater skrev 2022-08-06 02:51:36 följande:
    Ar det du som blir full av ett glas vin?
    Jag dricker aldrig ett glas alkohol någonsin, inte under några omständigheter.
  • Anonym (Lin)
    Soryu skrev 2022-08-06 11:58:59 följande:
    Jag kan dricka ett glas vin ibland, några gånger per år, och kanske två glas på midsommar eller nyår, men aldrig mer än så sedan många år. Så jag är inte nykterist, men jag tycker inte om att bli berusad och så pass mycket tycker jag inte om smaken att jag vill dricka mer ofta än vad jag gör. Så när jag träffar människor som dricker är jag för det mesta helt nykter och jag känner igen mig i det du beskriver. Jag tycker egentligen inte att alkoholen tillför någonting socialt, utan tvärtom är det många nyanser av det sociala samspelet och av närvaron i samtalet som går förlorade ju mer berusade folk brukar bli. Så när det är fest går jag för det mesta hem ganska tidigt, för även om jag skulle orka stanna kvar är berusningsgraden så hög att det inte alls känns meningsfullt att stanna kvar.

    Med tanke på det här har det med åren förstås blivit så att de flesta jag umgås med inte heller dricker så mycket eller så ofta. Men när jag tänker tillbaka på det har det nog inte hänt en enda gång att jag känt mig ifrågasatt för att jag inte dricker. Aldrig har det påpekats på ett negativt sätt och jag har aldrig känt mig exkluderad. Så TS, jag känner inte alls igen mig i det. Men jag bor också i en större stad där det finns större utrymme för olika subkulturer. Jag kan tänka mig att det kanske kan vara svårare på en mindre ort där de sociala normerna i allmänhet tenderar att vara starkare.
    Ja, håller med. Om någon dricker en öl till maten är det inget problem för mig eftersom personen inte blir berusad/sinnesförändrad av det. Det är när folk är fulla som det inte blir socialt längre och det tillför ingenting att höra fulla folk prata och bröla omkring. 
  • Anonym (Lin)
    Anonym (Båda lägren) skrev 2022-08-07 18:18:20 följande:
    Du har väl skrivit mycket om att du har svårt att hitta en kvinna? I så fall tycker jag att du ska undanröja alla hinder, som gör att du inte träffar någon. Om detta verkligen, verkligen är vad du önskar mest i livet. Detta med alkoholen är en sådan sak. Det är fint att ha en princip att inte dricka alkohol, men det är synd om du tackar nej till möjligheter att komma ut och träffa andra människor för den sakens skull. Tänk efter vilket som är viktigast!

    Sedan kan man ju kompromissa också, och fuska lite. Du måste inte dricka lika mycket som alla andra i gänget på puben, och du måste inte heller dricka lika starka saker. Beställ en svagare öl, smutta på den under längre tid, lämna kanske kvar en del i glaset och ställ diskret ifrån dig det någonstans. Beställ in något alkoholfritt som ser ut precis som om det skulle vara något med alkohol, när ingen hör.

    Jag vet att du säkert tycker att "det är min princip att avstå från alkohol och den har jag rätt till", men ibland måste man vara lite smidig och inte bita sig själv i svansen heller. När du är 70 år och allt verkligen är för sent, kommer det inte att spela någon roll för dig om du en eller flera kvällar för länge sedan drack några öl, eller om du inte gjorde det. Men du kommer att må väldigt dåligt (tror jag) om du inte har någon familj, eller aldrig ens har haft ett förhållande. 
    Man kan ju vara ute på nattklubbar, krogar, barer och restauranger hur ofta man vill dag och natt utan att dricka alkohol, om man nu tycker att de ställena är roliga. Om man tycker att det är socialt så kan man ju vara hur social man vill där utan att dricka en droppe alkohol.

    OM man verkligen tycker att fulla människor är attraktiva alltså. Att vara spiknykter på krogen när man ska träffa en partner är en stor fördel i konkerrensen med alla fyllon där. Dessutom kan han då genom att han ser nyktert på saken också träffa en nykter kvinna där i vimlet och slippa fyllekaggorna.
Svar på tråden Utanförskap att inte dricka?