• Anonym

    Utanförskap att inte dricka?

    Anonym (Annars helt ok) skrev 2022-08-06 17:15:49 följande:

    Det enda som jag stör mig på med folk som inte dricker är när de bjuder in till fest eller finare middag en helg och endast serverar alkoholfritt till maten. Jag upplever det extremt ohyfsat inte erbjuda sina gäster både på vin/öl och ett alkoholfritt alternativ. Det är enbart snålt och drygt.


    Håller verkligen med, vem vill gå på saftkalas?
  • Anonym

    De få nykterister jag känner umgås jag inte med under festligare former.
    Det får räcka på jobbet eller på något café eller liknande.

    Vi som festar ihop har roligare så.

  • Anonym
    Anonym (Bojjan) skrev 2022-08-06 18:17:06 följande:
    Det är så jag också gjort, fast jag tillhör den andra gruppen. En bra lösning, tycker jag. 
    Det tycker jag också.

    Sen kan vi umgås när det passar båda. Och ingen behöver störa sig på den andra.
  • Anonym
    Anonym (Odrickig) skrev 2022-08-06 19:47:01 följande:
    Håller med. Jag blir lite paff med att anse det ?extremt ohyfsat? att någon inte bjuder på alkohol om de bjudit in en till en middag och stått och lagat en fin middag i timmar i köket. Det är en rätt konstig definition av begreppet.
    Det är för att du inte förstår kopplingen till en god maträtt och ett gott vin.
    Utan vinet blir middagen halv, då stannar jag hellre hemma.

    Kläck åtminstone ur dig att om man vill ha alkohol så får man ta med det själv.
  • Anonym
    Anonym (Odrickig) skrev 2022-08-07 15:01:56 följande:

    Eller så förstår du inte möjligheterna utan alkohol. Kläck iallafall ur dig att det är din åsikt att middagen blir halv. 


    Jag skulle bli lite förbryllad om någon vän sa att de bara ville äta middag hos mig om de fick dricka alkohol. Skulle känna mig bortvald då.


    Vad "förstår inte"?
    Jag vill ha vin till maten, punkt slut.
    Jag förstår nämligen, till skillnad från dig, hur ett gott vin förhöjer njutningen av maten. Faktiskt.

    Mina vänner vet detta, och delar min uppfattning så jag behöver inte kläcka ur mig något. Gulligt av dig att kopiera mitt uttryck, lite småtufft sådär.

    Såklart du skulle, det stämmer ju. Bara fakta liksom.
  • Anonym
    Anonym (Odrickig) skrev 2022-08-07 16:02:44 följande:
    Jag tycker du bara är oförskämd nu, ärligt talat. Du kan inte tala för hur jag upplever någonting. Istället går du till personangrepp. Jag anser inte att just alkohol i sig självt i dryck höjer någonting till mat. Jag ogillar känslan alkoholen ger när man intar den. För mig sänker den matupplevelsen. Däremot kan jag uppskatta tex ett alkoholfritt vin, eller annan alkoholfri dryck (som de torra blåbärsdrycker som finns, eller torr äppelmust). Jag kan o kdå verkligen uppskatta vatten till mat eftersom det då inte är någonting annat som påverkar matens smaker och jag kan fokusera på nyanserna i kryddorna själva.

    Att välja bort en middag som en vän gör för att denne inte serverar dryck med alkohol i till är rätt oartigt. Då menar du alltså att ingenting annat gör det värt att gå dit, inte sällskapet, inte den lagade maten, inte tanken med kompositionen av mat personen gör. Sen kan du ju FÖREDRA alkohol till din mat - men att anse det oförskämt om någon har en annan uppgattning än dig när de bjuder dig på mat? Konstigt uttryckt.
    Nåja, du började med att tala om för mig vad jag inte "förstår" när jag de facto bara har en annan åsikt. Och förmodligen bättre utvecklade smaksinnen.

    Och jag väljer både in och bort precis efter vad jag värderar. Sen om det inte passar dig? So what?

    Sen, utöver det, så har jag redan skrivit att värden inte behöver bjuda på vin men tala om det så jag kan ta med egen måltidsdryck.
    Och så tycker jag att alkoholfria tillställningar är för beigea för min smak. Vilket jag också har rätt att tycka.

    Jag omger mig med människor som delar mina värderingar. Det blir bäst så. Nykteristerna kan jag ta en fika på stan med, en slät kopp kaffe räcker. Möjligen med en ostfralla.
  • Anonym
    Anonym (Odrickig) skrev 2022-08-07 16:14:43 följande:

    Det här med utvecklade smaksinnen kanju diskuteras. Jag kan ju hävda att jag känner nyanser du inte gör utan alkohol med. Eller hur?

    Jag tror att de som avstår alkohol väljer bort ditt sällskap med, med den nedvärderande attityd du har mot dem, så du behöver nog inte umgås med dem alls.  


    Hur gör du, om du blir inbjuden till en muslimsk familj eller en familj där någon har haft alkoholproblem förresten? Kräver du att ta med alkohol där med? Eller tycker du de är tråkiga att umgås med då? 


    Haha, visst. Det kan absolut diskuteras. Vi kan ju börja med att fråga Misha Billing. Tungan ute Bättre smaklökar får du leta efter.

    Som sagt, umgås med folk som är som jag. Så resten behöver inte välja bort mig, de är redan bortvalda. Av mig. 

    Jag känner inga muslimer, känner en frisk alkoholist och när han är med så är det fikat som gäller. Som jag redan nämnt. Varför måste jag upprepa mig???
    Eller tja, vi kan gå på en lunchrestaurang också förstås. På dagen. Kvällstid kastar jag inte bort dyra pengar på restaurang om jag inte får njuta till fullo.

    Nu orkar jag inte dra detta fler varv med dig.
    Hej svejs, och skål! Skål
  • Anonym
    Glinda från Oz skrev 2022-08-08 00:13:54 följande:
    Om du väljer alkoholen framför allt annat i livet så har du alkoholproblem. Det är inte sunt att välja alkohol framför vänner och tycka att allt i livet blir tråkigt om man inte får dricka. 
    Och hur kom du fram till allt det där?
    Man bör inte förvånas över hur folk öht kan missförstå skriven text så pass, jag menar fattar man inte första gången man läser så kan man läsa igen. Ljuda sig genom texten, fundera efter varje mening om hela sammahanget blir för komplicerat.

    Så mitt råd till dig är att göra som ovan beskrivet.
    Lycka till!

    (Behöver du ytterligare förklaring efter att du sakta läst några gånger så säg bara till. Det tar dock fram till eftermiddagen innan jag har tid att utveckla på enkel svenska.)
Svar på tråden Utanförskap att inte dricka?