Inlägg från: Anonym (Odrickig) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Odrickig)

    Utanförskap att inte dricka?

    Drottningen1970 skrev 2022-08-06 00:54:56 följande:
    Vissa saker är faktiskt självklara och normala. Som att inkludera en människa i samvaron utan att ifrågasätta eller ens notera om någon är helnykter. Visst finns det människor som blir provocerad av andra människors nykterhet. Men nej, detta är sjävklart inte alls normalt.
    Åh vad jag önskar att alla resonerade så. Jobbade på en plats där alkoholstinna AWs var normen och varje gång skulle det göras en grej av att jag avstod. HÄR HAR VI KÖPT EN ALKOHOLFRIII ÖL. JA MIN SVÅGERS BRYLLING DRICKER INTE HELLER. VILL DU HA EN TILL ALKOHOLFRI ÖL?

    Konstant betoning på mig, och att jag stod ut. Lagomt roligt.
  • Anonym (Odrickig)

    Jag ogillar känslan av berusning från alkohol i grunden. Sen försökte jag bli gravid och då avstod jag alkohol av det skälet, sen blev jag gravid, sen ammade jag länge. Och efter alla dessa år utan att smaka vet jag liksom inte varför jag skulle dricka - jag saknar inte alkohol alls men gillar att jag alltid kan köra, alltid är fräsch för träning och så vidare. 

    Som förälder känns det också lättare att avstå, även om folk gärna vill skämta om att trötta småbarnsmammor behöver sitt vin så känns det socialt mer accepterat nu att avstå utan vidare förklaring. Det är rätt skönt.

  • Anonym (Odrickig)
    Anonym (Annars helt ok) skrev 2022-08-06 17:15:49 följande:

    Det enda som jag stör mig på med folk som inte dricker är när de bjuder in till fest eller finare middag en helg och endast serverar alkoholfritt till maten. Jag upplever det extremt ohyfsat inte erbjuda sina gäster både på vin/öl och ett alkoholfritt alternativ. Det är enbart snålt och drygt.


    Går du bara på middagen för alkoholen?

    Tänker du samma om värdparet är veganer att de borde servera kött eller fisk? Om de är muslimer att de borde bjuda på fläsk? Om de är glutenintoleranta att maten ändå borde ha mjöl?
  • Anonym (Odrickig)
    Anonym (Annars helt ok) skrev 2022-08-06 18:38:37 följande:
    Nej, jag äter många middagar utan alkohol. Men när man bjuder in till fest eller finare middagar så ska man utgå från vad GÄSTERNA uppskattar och FÖRVÄNTAR sig bli serverade till maten. Det hör till vett och etikett att erbjuda vin/öl på finare middagar och fest. 

    Det tycker inte jag. Vi bjuder inte på det hemma, och det är så det är här. Vill någon ta med och dricka står det dem fritt men här bjuds alkoholfria alternativ till den mat som lagas. dock ofta finare sådana, inte så vi kör Pepsi till maten. 


    Jag bjuder också inte på rött kött hemma, om någon förväntar sig det blir de ju också besvikna då. 

  • Anonym (Odrickig)
    Anonym (Socialt glidmedel) skrev 2022-08-06 19:15:39 följande:
    Man får ta seden dit man kommer.
    Håller med. Jag blir lite paff med att anse det ?extremt ohyfsat? att någon inte bjuder på alkohol om de bjudit in en till en middag och stått och lagat en fin middag i timmar i köket. Det är en rätt konstig definition av begreppet.
  • Anonym (Odrickig)
    Anonym (Annars helt ok) skrev 2022-08-07 06:56:35 följande:
    Jag sitter hellre hemma än umgås med snåla dryga personer som inte vet vad vett och etikett innebär. Usch!
    Så du anser att en god vän till dig är snål och dryg om hen bjuder in dig till sitt hem på middag och spenderar några timmar åt att laga mat och städa innan, men bjuder på en alkoholfri dryck till maten?

    Du förtjänar inte vänner då.
  • Anonym (Odrickig)
    Anonym (S.) skrev 2022-08-07 07:46:35 följande:
    Ja, och alkoholfria alternativ behöver ju inte heller vara direkt billigare än alkohol heller.. 

    Visst är det lite trist om man kör någon trött läsk till maten men det finns ju många goda alkoholfria alternativ idag. 
    Det finns dyra och fina alkoholfria alternativ, helt klart. Har också bekanta som faktiskt helst väljer vatten till mat för att låta matens egna smaker dominera. 

    Min gissning lm framtiden är att producenter kommer tvingas ta fram fler och fler alkoholfria viner och andra drycker med smaken kvar men utan alkohol - just då efterfrågan ökar på detta och folk vill betala för det.
  • Anonym (Odrickig)
    Anonym skrev 2022-08-07 13:27:29 följande:
    Det är för att du inte förstår kopplingen till en god maträtt och ett gott vin.
    Utan vinet blir middagen halv, då stannar jag hellre hemma.

    Kläck åtminstone ur dig att om man vill ha alkohol så får man ta med det själv.

    Eller så förstår du inte möjligheterna utan alkohol. Kläck iallafall ur dig att det är din åsikt att middagen blir halv. 


    Jag skulle bli lite förbryllad om någon vän sa att de bara ville äta middag hos mig om de fick dricka alkohol. Skulle känna mig bortvald då.

  • Anonym (Odrickig)
    Anonym skrev 2022-08-07 15:53:34 följande:
    Vad "förstår inte"?
    Jag vill ha vin till maten, punkt slut.
    Jag förstår nämligen, till skillnad från dig, hur ett gott vin förhöjer njutningen av maten. Faktiskt.

    Mina vänner vet detta, och delar min uppfattning så jag behöver inte kläcka ur mig något. Gulligt av dig att kopiera mitt uttryck, lite småtufft sådär.

    Såklart du skulle, det stämmer ju. Bara fakta liksom.
    Jag tycker du bara är oförskämd nu, ärligt talat. Du kan inte tala för hur jag upplever någonting. Istället går du till personangrepp. Jag anser inte att just alkohol i sig självt i dryck höjer någonting till mat. Jag ogillar känslan alkoholen ger när man intar den. För mig sänker den matupplevelsen. Däremot kan jag uppskatta tex ett alkoholfritt vin, eller annan alkoholfri dryck (som de torra blåbärsdrycker som finns, eller torr äppelmust). Jag kan o kdå verkligen uppskatta vatten till mat eftersom det då inte är någonting annat som påverkar matens smaker och jag kan fokusera på nyanserna i kryddorna själva.

    Att välja bort en middag som en vän gör för att denne inte serverar dryck med alkohol i till är rätt oartigt. Då menar du alltså att ingenting annat gör det värt att gå dit, inte sällskapet, inte den lagade maten, inte tanken med kompositionen av mat personen gör. Sen kan du ju FÖREDRA alkohol till din mat - men att anse det oförskämt om någon har en annan uppgattning än dig när de bjuder dig på mat? Konstigt uttryckt.
  • Anonym (Odrickig)
    Anonym skrev 2022-08-07 16:09:23 följande:
    Nåja, du började med att tala om för mig vad jag inte "förstår" när jag de facto bara har en annan åsikt. Och förmodligen bättre utvecklade smaksinnen.

    Och jag väljer både in och bort precis efter vad jag värderar. Sen om det inte passar dig? So what?

    Sen, utöver det, så har jag redan skrivit att värden inte behöver bjuda på vin men tala om det så jag kan ta med egen måltidsdryck.
    Och så tycker jag att alkoholfria tillställningar är för beigea för min smak. Vilket jag också har rätt att tycka.

    Jag omger mig med människor som delar mina värderingar. Det blir bäst så. Nykteristerna kan jag ta en fika på stan med, en slät kopp kaffe räcker. Möjligen med en ostfralla.

    Det här med utvecklade smaksinnen kanju diskuteras. Jag kan ju hävda att jag känner nyanser du inte gör utan alkohol med. Eller hur?

    Jag tror att de som avstår alkohol väljer bort ditt sällskap med, med den nedvärderande attityd du har mot dem, så du behöver nog inte umgås med dem alls.  


    Hur gör du, om du blir inbjuden till en muslimsk familj eller en familj där någon har haft alkoholproblem förresten? Kräver du att ta med alkohol där med? Eller tycker du de är tråkiga att umgås med då? 

  • Anonym (Odrickig)
    Anonym skrev 2022-08-07 16:21:06 följande:
    Haha, visst. Det kan absolut diskuteras. Vi kan ju börja med att fråga Misha Billing.  // Tungan ute Bättre smaklökar får du leta efter.

    Som sagt, umgås med folk som är som jag. Så resten behöver inte välja bort mig, de är redan bortvalda. Av mig. 

    Jag känner inga muslimer, känner en frisk alkoholist och när han är med så är det fikat som gäller. Som jag redan nämnt. Varför måste jag upprepa mig???
    Eller tja, vi kan gå på en lunchrestaurang också förstås. På dagen. Kvällstid kastar jag inte bort dyra pengar på restaurang om jag inte får njuta till fullo.

    Nu orkar jag inte dra detta fler varv med dig.
    Hej svejs, och skål! Skål

    Smaken är som baken. Jag tror jag och Micha uppskattar olika saker i livet helt enkelt, till exempel. 


    Ha ett fint liv och hoppas att vi aldrig lär känna varann! God eftermiddag!

  • Anonym (Odrickig)
    Core skrev 2022-08-07 21:31:21 följande:

     


    När du känner dig benägen att poängtera att du inte dricker är det ju som att du vill göra ett statement och bedda för följdfrågor. Jag menar, jag kan följa med ut på några bärs även om jag behöver vara nykter, då dricker jag alkoholfria alternativ, och får jag frågan om jag inte ska ta en öl så säger jag odramatiskt varför jag inte tar en öl.

    många nykterister gör det till en identitetsgrej, att man minsann inte dricker alkohol, och då kan andra uppfatta denne som präktig ( ofta inte helt utan grund )

    avdramatisera er nykterhet istället, precis som att det är odramatiskt att ta nån öl


    Varför måste det frågas alls varför nån inte tar en öl, undrar jag? (Inte så jag frågar den som tar en öl om varför personen gör det.)


     

  • Anonym (Odrickig)
    Anonym (Socialt glidmedel) skrev 2022-08-05 21:57:00 följande:
    Utanförskap att inte dricka?

    Kan ni som inte dricker känna ett utanförskap rent socialt? Eller har ni hittat en social krets som accepterar erat val? Här i Sverige så går det sociala umgänget mycket ut på att dricka, och om man inte tycker att alkohol är Guds gåva till mänskligheten så ses man ofta som tråkig och torr. Drickandet har dock minskat bland ungdomar, så det är bra tycker jag att unga kan hitta alternativa sätt att umgås.

    Sen ska man absolut inte förbjuda folk från att dricka, man borde dock kunna göra valet att inte dricka utan att folk dömer en. De som inte dricker borde självklart inte heller vara dömande mot de som gillar att supa till det ibland eller bara ta något glas öl eller vin till maten m.m.


    https://www.expressen.se/nyheter/unga-festar-utan-alkohol-nagot-storre-som-skett/


    Detta är en av teorierna som ofta förs fram ? att det minskade drickandet beror på en större andel unga med invandrarbakgrund. Och det stämmer att utlandsfödda dricker mindre än svenskfödda, enligt forskningen. Men ändå är invandringen inte en av huvudanledningarna till att drickandet minskar bland ungdomar, menar forskaren Björn Johnson på Malmö universitet som har gjort studier på just detta. 


     


    En annan vanlig förklaring till att drickandet går ner är att unga i stället använder droger. Men den teorin stämmer inte heller, enligt forskningen.


    ? Vi ser inga som helst tecken på en ersättningseffekt, utan det är snarare så att det är ett komplement, säger Jonas Raninen.  

Svar på tråden Utanförskap att inte dricka?