Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Namnval

    Gullvivor skrev 2022-08-07 16:55:46 följande:

    Klart man ska bry sig om hur andra människor ser på sitt barns namn innan man tar ett så stort beslut. Det betyder inte att man ska låta bli att välja ett namn man gillar pga andras åsikter, utan att man kan ha det i åtanke när man väljer namn. Varför skulle det vara konstigt? 

    Det är en helt annan sak om man själv byter namn, men ger man ett barn namnet så tycker jag att det är ens skyldighet att se till så att det blir ett bra namn (sedan vad bra är beror ju på och är inte hugget i sten). 

    Man behöver dessutom inte vara "orolig" bara för att man är intresserad av hur andra uppfattar olika namn. Många är faktiskt namnintresserade och då är detta en kul grej, medan andra inte alls är så intresserade utan bara väljer ett namn de tycker låter fint utan att ens veta betydelse.


    Precis.

    Jag hade faktiskt en vän som fick ett barn och där pappan väldigt gärna ville ett namn och min vän tyckte att det var okej. Senare fick hon reda på att namnet både betydde något otrevligt och att många hade negativa associationer med namnet, något hon inte hade koll på innan. Hon sade uttryckligen att om hon hade vetat namnbetydelsen och insett de negativa associationerna, hade hon aldrig gått med på att kalla barnet detta.
  • Embla twopointoh
    Anonym (MamaZita) skrev 2022-08-07 17:48:34 följande:

    Nu menade jag inte att man väljer namn som kan associeras till något otrevligt. Självklart kollar man upp namn som man tycker om!  Men för min del handlade mitt namnval till vad JAG tyckte och vad min SAMBO tyckte!! Inte vad någon random person tyckte om vårt val. Vi tävlade inte ens om vilket namn som var bäst...

    Men min fråga handlar om att man kollar med personer som de inte ens känner eller ens finns i deras vänskapskrets. 


    Varför är okända människors åsikt så viktig? 


     


    Att fråga efter folks åsikter om namn kan ju vara en del av att kolla upp namnet, eller hur?  Det kan ge insikt i hur andra uppfattar ett visst namn, vilket kan vara svårt att googla sig fram till. Fördelen med till exempel FL är att alla möjliga människor kan svara, inte bara folk från ens egen lilla bekantskapsbubbla.

    Det betyder ju inte automatiskt att man är osäker och tänker slaviskt följa vad okända människor på nätet tycker, det tycker jag ärligt talat är en fultolkning. De flesta föräldrar väljer i slutändan det namn som de själva tycker bäst om, oavsett om de frågat efter andras åsikter eller inte.

  • Embla twopointoh
    Anonym (MamaZita) skrev 2022-08-12 17:08:15 följande:

    Men min fråga handlar om varför blivande föräldrar är så osäkra på vad de vill att deras barn ska heta. 
    Varför är det inte i så fall bättre att vända sig till sin familj? 
    Som de flesta vet så finns det en hel del åsikter ang. namn på FL. Jag förstår inte rädslan att döpa sitt barn som passar mamma o pappa. Sen att man räknar in släktingar så är ju också det en faktor. 
    Men varför räkna in okända personers åsikter kring namn? 


    Hur vet du att de som startar dessa trådar inte frågat sina vänner och släktingar om namnet? Det ena utesluter ju inte det andra.

    Och återigen, att man vill veta vad andra tycker om vissa namn är inte samma sak som att vara osäker eller rädd.
Svar på tråden Namnval