Inlägg från: Anonym (enny) |Visa alla inlägg
  • Anonym (enny)

    Frånvarande fäder

    fornminne skrev 2022-08-09 10:30:05 följande:
    Frånvarande fäder

    Jag skulle vilja diskutera varför det är så vanligt med frånvarande fäder. Varför så många pappor skiter i sina barn. Vi läser om det i förorterna, som en delorsak till våldet och gängkriminaliteten där. Vi läser om det bland självdestruktiva medelklassbarn. Mamma finns där, men inte pappa. Sällan är det tvärtom.

    Ville dessa pappor inte ha barn? Eller ångrade de sig senare och tror att det finns ångerrätt på barn? Många av de övergivna barnen verkar ha varit både planerade och önskade. Ändå drar pappan efter skilsmässan, eller när han träffar nån ny. Eller är det mamman som sätter käppar i hjulet? Försöker förhindra umgänge? Det verkar stämma i en del fall, men absolut inte i majoriteten av fallen. Alltför många barn i Sverige växer upp med frånvarande eller flyktiga fäder. De flesta av dessa är garanterat inte okända män eller män som blev påtvingade barn mot sin vilja.

    Jag vet att det finns otroligt många närvarande och bra pappor där ute. Som tar stort ansvar, vare sig de bor med barnen på heltid eller ej. De ska inte ha skit för vad andra pappor gör eller inte gör. Jag vet att det även finns fäder som tvingas täcka upp för frånvarande eller dåligt fungerande mödrar. De ska ha lika stor cred som de många ensamstående mammor som finns och kämpar där ute. Men faktum kvarstår. De frånvarande och ansvarslösa fäderna, är betydligt fler än de frånvarande och ansvarslösa mödrarna.


    Jag tror att en orsak är att män inte ser relationen med barnen som en egen relation utan bara som en relation genom barnets mamma så att säga. Barnen är mammans, pappan är bara med på resan så att säga och tar så mycket eller lite del i barnen som han har lust med. Och då om relationen med mamman spricker så har pappan inte någon egen grund med barnen att stå kvar på. Därför är det också många män som blir bra styvpappor till sin nya kvinnas barn, för då är det återigen så att barnen liksom kommer på köpet genom kvinnan och han kan hänga på relationen på egna villkor utan så mycket krav andra än hans egna önskemål. 

    Jag hoppas dock att det här börjar förändras iom att papparollen och även mansrollen förändras. Pappor som varit föräldralediga, tagit aktiv del i sina barns liv och omvårdnad (inte bara som lekpappor eller gjort saker de egentligen själva gillar med barnen) kommer inte att lämna dem lika lättvindligt. 

    Jag har tyvärr sett detta med både min egen pappa, min styvpappa (som var en fantastisk styvpappa till mig, men som sen lämnade sitt eget barn i sticket när han träffade en ny kvinna) och med mina två morbröder. Alla har varit hyfsade pappor när de levde med mammorna till sina barn, men lämnat barnen bakom sig mer eller mindre när en ny kvinna kommit in i bilden. Jag lever med mina barns pappa och har ju svårt att tänka mig att ha skulle agera så mot våra barn, men vem vet? 

    Sen kanske män är generellt mer uppfostrade att ha bara sig själva och sina egna intressen i blickfokus, medan kvinnor fostras tidigt att omvårda sig om andra. Då blir det självklart för kvinnan att barnen ska tas om hand medan mannen tar hand om barnen bara om det gynnar honom själv eller han har intresse i det. 
  • Anonym (enny)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2022-08-09 11:23:11 följande:
    Det du skriver kan tragiskt nog stämma. Och det handlar ju återigen inte om de flesta män. Men tillräckligt många kanske är så ego eller emotionellt omogna, att de bara intresserar sig för barnen så länge de lever ihop med mamman. I samtliga fall jag känner till där papporna är mer eller mindre frånvarande, är föräldrarna skilda eller har aldrig levt tillsammans.

    Ändå har jag svårt att föreställa mig att min egen man skulle börja skita i sina barn om vi - mot förmodan - gick isär. Våra barn är hans ögonsten och han har varit närvarande från dag 1. Men det är just det, han har en egen relation till dem. Han har tagit ansvar, även om vi inte alltid har delat 50/50. Jag tror inte att män som helt eller delvis överger sina barn, har den relationen eller har tagit stort ansvar någonsin, eller så har de inte lyckats knyta an till sina barn. Något har gått snett, annars klarar man inte att bara dra.

    Jag växte själv upp med skilda föräldrar och en pappa som bodde långt bort, men vi hälsade på honom så ofta det gick och han var alltid engagerad i mig och min syster. Vi kände oss aldrig bortvalda.
    De pappor jag beskriver (min pappa, styvpappa, morbröder) är ju äldre nu, födda på 40-talet. Så, jag tror och hoppas att något förändrats och fortsätter att förändras sedan dess. 

    Jag arbetar med barn också, i sjukvården och har ofta långvarig kontakt med familjer och får följa deras liv. Och jag tycker nog att pappor som har barn idag är väldigt engagerade och sällan lämnar relationen med barnen om det blir tex separation. Men OM någon förälder checkar ut alls, så är det ju 99% pappor, och otroligt sällan mammor (fast jag har sett det). 

    Min egen pappa var väldigt engagerad och brydde sig och tog ansvar, både när han levde med min mamma och efter att de skilde sig. Men när han träffade en ny kvinna så valde han bort oss barn ganska snart eftersom han då fick andra intressen som han ville ägna sig åt. Så han engagemang för oss gällde liksom bara så länge det gav honom själv något (sällskap etc när han levde ensam) men sen när han fick det han behövde på annat håll så hade han inte lika stor lust längre. Numera är han en fin morfar och engagerad styvpappa till sin frus barn och barnbarn medan han har en sporadisk och ganska formell kontakt med sina egna barn och barnbarn.

    Minns också att när mina föräldrar skilde sig (jag och min syster var då 7 och 9 år) så skapade mamma genast ett hem för oss, med rum som inreddes fint, leksaker, böcker, kläder, allt som man behöver som barn. pappa däremot hade rum till oss, men saker, leksaker och sånt tyckte HAN inte var så viktigt så då hade vi inte det. Och tomma rum är inte så trivsamma. När vi hade julen hos honom så tyckte han att julgran var ju inte så viktigt (för honom) och lagade den mat som han gillade oavsett vad vi barn ville äta - helt enkelt så hade han svårt att se andras behov om de skilde sig från hans egna. Vet inte om det är en defekt hos just honom eller beror på hur han lärt sig att förhålla sig i livet som man. Jag kan tyvärr se lite de tendenserna även hos min egen man och män i hans generation, men nu lever vi ju tillsammans och då för vi ju nåt slags dialog om vad som är rimligt och hur man kan tänka om andras behov, sina egna osv. Men kanske har det till viss del att göra med mansrollen, jag vet inte. 

    Men jag tycker att det här är väldigt intressanta ämnen att fundera över. 
  • Anonym (enny)
    Gullvivor skrev 2022-08-09 11:32:03 följande:

    Det är mer troligt att en pappa blir frånvarande snarare än mamman helt enkelt eftersom det är så det ser ut naturligt. Man ställer krav och förväntar sig att pappor ska vara föräldrar på samma sätt som mammor, men glömmer att det inte är naturligt för män att ta så stort ansvar över barnen.
    Det finns en anledning till att det är vi kvinnor som bär och ammar våra barn - för att sedan ta det större ansvaret när det gäller att ta hand om barnen. 

    Jag menar inte att detta skulle vara anledningen till att många pappor är frånvarande, för det är inte okej att lämna sina barn. Däremot är det mer naturligt att det är just papporna det handlar om. Vilket man även kommer inse när man slutar förvänta sig samma föräldraskap av män som av kvinnor. 


    Men tror du att det har med fostran att göra eller är det biologiskt betingat? Jag tänker om det går att förändra eller bara att gilla läget? För uppenbarligen så mår ju barn som tappar kontakten med sina pappor dåligt, så nån poäng med att papporna finns kvar i barnens liv borde ju finnas. Och även män som blivit övergivna av sina egna pappor som barn kan ju reflektera över att det var inte bra, men mäktar ändå inte med att inte överge sina egna barn sen. 

    Jag tycker ju att jag ser en förändring hos pappor idag jämfört med tex min egen pappa, men jag vet inte om det stämmer, jag ser ju bara ett visst urval.
  • Anonym (enny)
    Anonym (Biologi) skrev 2022-08-09 11:34:06 följande:

    Jag tror det till största delen har med biologi att göra sen spelar såklart samhällsnormer in hade det inte ansetts som okej så hade färre män övergett sina barn. 


    Män generellt (nej inte alla män) känner inte lika starkt för sina barn som kvinnor (återigen det finns undantag) vilket inte är så konstigt kvinnan både föder och ammar. Ett spädbarn i där ersättning inte finns klarar sig inte utan sin mamma (eller en amma som naturligtvis också är kvinna) men utan pappa går jättebra. Det finns inget däggdjur där bara hanen uppfostrar ungarna men det finns massor där bara honan gör det. 


    Män vill i högre grad sprida sina gener, kvinnor kan bara få ett visst antal barn medan mannen kan få nästan hur många som helst. 


    Det här är så långt från PK man kan komma men att låtsas att vår biologi är samma är att göra göra både män och kvinnor en björntjänst. 


    I många avseenden är vi ju bara däggdjur men, på väldigt många sätt så har vi ju som människor lite högre krav på tillvaron än att bara leva efter biologiska instinkter. Tror du att det bara är biologi eller kan även detta förändras iom att samhället förändras? Jag tror och hoppas det i alla fall, för uppenbarligen behöver barn ha sina pappor för att må bra under uppväxten och i livet, eller i alla fall känna att de inte övergetts.  Om det var naturligt och biologiskt inbyggt att pappor lämnade barnen så borde barnen inte ta det så hårt som det nu ändå verkar vara.

    Och hur menar du att man gör sig en björntjänst genom att låtsas att män och kvinnor har samma biologi? Menar du att det bäddar för besvikelse att ha förväntningar på män som närvarande föräldrar och att det är lika bra att inte ha såna förväntningar alls eftersom männen ändå biologiskt inte klarar av att uppfylla såna förväntningar? För i så fall kan ju mannen lika gärna bara reduceras till donator och leva ensam och gå runt och befrukta om han får till det, medan kvinnor och barn lever tillsammans och delar på omsorgen om alla barnen. Många män verkar inte helt nöjda med det upplägget heller...?
  • Anonym (enny)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2022-08-09 11:46:39 följande:
    Om det var onaturligt för män att ta hand om barn, skulle vi inte ha så många män (flertalet, åtminstone i mer civiliserade miljöer) som trots allt klarar av det. Som aldrig skulle överge sina barn.

    Jag och min man har delat på ansvaret från dag 1. Inte alltid 50/50, men barnen har aldrig bara varit mitt ansvar. Detsamma gäller de flesta par jag känner. Är vi onaturliga?

    Men frånvarande fäder handlar inte om vem som matar eller byter blöjor. Frånvarande fäder överger även äldre barn. 
    Och många gånger handlar det lika mycket om att papporna överger känslomässigt såväl som rent praktiskt omsorgsmässigt. Men det är ju lättare att skapa känslomässiga band till barn som man har aktiv omsorg om och lär känna i vardagen, troligen också svårare att överge dem. 
  • Anonym (enny)
    Postman skrev 2022-08-09 11:43:26 följande:

    Är det så många män som är frånvarande numera eller är det bara något som vi fortfarande bara tror? Det är svårt att inte generalisera här men spontant känner jag att många kvinnor i all välmening tränger ut männen i allehanda situationer när det gäller barnen. De anser sig ha tolkningsföreträde vad det nu än kan vara med barnen. Männen är samtidigt tafatta och tar inte plats utan viker sig snabbt och fokuserar på annat typ jobbet, snickra eller vad det nu kan vara. Kvinnor är också mer på när det gäller relationen med barnen. De är långt mer omhändertagande och engagerade. Detta har vi män eller får vi män oss aldrig direkt till livs. Tittar jag på mig själv så var jag sjukt omogen och okunnig när det gällde barn. Hustrun hade långt mer driv, en tanke och var långt mer insatt och förberedd på allt som hade med barn att göra. Jag bara åkte med, var en avelstjur och stod tafatt bredvid och inväntade nästa direkt liksom. Det var inte svårt att köra över mig om man säger så. Det som lyfte mig som pappa var när hon jobbade kvällar och helger. Då fick jag göra och ta hand om barnen på mitt sätt och i min takt.


    Jag tror och hoppas att allt detta håller på att förändras. Jag ser det till viss del i mitt arbete i barnsjukvården där jag ofta möter familjer under många år. Papporna idag är insatta i barnens omvårdnad, har koll på mediciner, symtom, allmänna saker. De är inte bara lekpappa när de har lust.

    Och det handlar ju om intresse också. Både kvinnor och män kan läsa på och ta reda på saker när det ska bli barn i familjen. Varför väljer män bort den biten i så fall? Och är den omvårdande sidan biologisk eller inlärd? 

    Och du fick ju chansen att vara en mer engagerad pappa när hon jobbade. tror du att det påverkar din relation med barnen senare? Skulle du kunna lämna dem bakom dig lättvindligt, eller känner du starka band med dem och vill ha dem nära i ditt liv oavsett relationen med deras mamma?
  • Anonym (enny)
    Friger skrev 2022-08-09 11:50:38 följande:

    Har 3st av mina barn på deltid. Halva tiden. Älskar dem mycket, men saknar dem inte när de är borta. Vet att de har det bra.

    Deras mor saknar dem jättemycket när barnen är hos mig. Hon är inte orolig, utan saknar dem bara.

    Vet inte, det kanske är något i generna?


    Är det bara för dina barn du känner så - att du inte saknar dem? Eller är det så du känner för alla människor, liksom en allmän avsaknad av känslor som saknad och liknande? Det är jätteintressant det du skriver, och jag undrar vad det beror på att du känner så. 

    Om dina barn försvann för gott - skulle du sakna dem då? Eller skulle du bara rycka på axlarna och tänka, jahapp, det var de ungarna det. 
  • Anonym (enny)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2022-08-09 12:06:53 följande:
    Min pappa var lite äldre och levde aldrig ihop med en ny kvinna efter att han och mamma hade separerat. Han hade en särbo ett tag, men det var allt. Större delen av hans fokus låg på oss, på släktingar, vänner och intressen. Han hade inte en ny relation som slukade allt. Inte heller hade han intressen som krockade med våra behov, vi var alltid prio ett när vi hälsade på. 

    Trots att han var lite gammaldags och "macho" på vissa sätt, levde han egentligen mer som många ensamstående kvinnor gör. Han var inte särskilt barnkär generellt, men han prioriterade sociala relationer och hade inte svårt att knyta an till folk. Jag tror heller inte att han hade svårt att sätta sina egna behov åt sidan när det krävdes, i alla fall inte vad jag märkte. Men han hjälpte ofta andra, eller ägnade sig åt oss, för att han tyckte det var kul, det gav honom något. Och han hade ju bara oss ibland, till skillnad från mamma, som hade oss större delen av tiden. Så hur mycket bortprioriterade han sig själv egentligen?

    Men han var en kärleksfull och engagerad far. Det är det viktigaste. Men du har rätt, dessa frågor är intressanta att fundera över. Varför gör vissa män som din farsa gjorde? Är det lika vanligt nu, eller har det blivit mindre vanligt och mindre accepterat?
    Ja, det är det jag också funderar på, om pappor idag också skulle göra som min pappa gjort. Jag hoppas ju att det skulle se annorlunda ut, men jag vet inte. Uppenbarligen är det ju en hel del pappor än idag som lämnar barnen bakom sig, även om det kanske är fler engagerade pappor totalt sett.

    Och jag tror ju att om min pappa fortsatt att leva ensam så hade han fortsatt att ha relationen med oss barn mer levande. Men då utifrån att det uppfyllde hans behov av umgänge, inte för vår skull liksom. 

    Ändå intressant att några män i råden beskriver att de känner mindre för sina barn än vad de uppfattar att barnens mammor gör. Men frågan är ju varför - är det biologiskt eller något man lär sig? Och gäller det egentligen alla relationer, men ställs på sin spets när det gäller barnen? Generellt är det väl vanligare med ensamhet bland män än kvinnor, så män kanske är dåliga på relationer i allmänhet, men att det inte skadar på samma sätt att bli "övergiven" av en vän eller bror som det gör att bli övergiven av sin pappa?
  • Anonym (enny)
    Friger skrev 2022-08-09 12:18:32 följande:
    Skulle sakna barnen väldigt mycket om de försvann för gott. Jag älskar dem mycket och skämmer bort dem en hel del.

    Men jag ser det som ett jobb att ta hand om dem när de är hemma hos mig. Tycker det är skönt när de är hemma hos mamman, längtar till bytesdagarna. Svårt att förklara.

    Som person har jag inga problem med att vara ensam, jag trivs med den saken. Så har det alltid varit.
    Jo, men så kan jag också tänka om mina barn, alltså att de är jobb som ska skötas. Sen starka känslomässiga band också såklart, men det är ju inte bara roligt och glidigt att ha barn, det är jobb och slit. 

    Men jag tänker mest utifrån det där med att sakna dem eller känna det där liksom starka bandet. Jag känner ett starkare band med mina barn än med några andra människor i mitt liv. Alla andra relationer är liksom lite villkorade för mig, man kan skilja sig om man inte älskar sin man, man kan sluta umgås med sin egotrippade syster eller mamma, eller glida ifrån sin bästa vän och välja andra att umgås med. Men barnen, det skulle mycket mycket till för mig att välja bort dem eller sluta se till att relationen från min sida fungerar. Det bandet sitter liksom i hjärteroten för mig. Och jag skulle nog ha känt en rätt stark fysisk saknad om jag haft tex varannan vecka med barnen när de var yngre.

    Men om jag tex är på en konferens några dagar och de är hemma med sin pappa och har det bra, så saknar jag dem inte mer än lite sådär, så på det sättet kan jag relatera till det du skriver om att inte sakna. Och att det är skönt att vara barnfri då och då, det känner jag absolut, och mer när mina barn var yngre och krävde mer aktiv passning. Men det känslomässiga, och att de betyder mer för mig än andra människor, det ligger djupt. Och jag hoppas och tror att det ligger djupt även för mina barns pappa. 
  • Anonym (enny)
    Postman skrev 2022-08-09 13:30:51 följande:

    Oja det har förändrats enormt och kommer nog att ändras än mer tror jag. Dock tar det tid, det är ingen quickfix. Visst kan både män och kvinnor läsa på men jag tror att eftersom kvinnor bär barnet och det är kvinnors kroppar som förändras så är ni långt mer intresserade av vad, när, hur och varför. Vi män kan aldrig relatera till den närheten som kvinnan som bär barnet har. Sen är det ju som jag skrev jag var omogen och jag tänkte inte ens tanken att jag också skulle sätta mig in i det, varför kan jag inte förklara. Omoget ointresserad typ. Att jag fick vara ensam med dem på kvällar/helger gjorde absolut att jag kom dem mer nära. Eftersom hon är i vården hade hon svårt att vabba så jag var den som senare också fick ta övervägande vab. Det stärkte vår relation. Idag är våra barn stora med egna barn. Vi har en okey relation men lägger jag upp hustruns relation med barnen jämte min relation så har hon en djupare relation med dem än vad jag har. Hon funderar ständigt på barnen om de har nåt problem, hon ringer och styr och är långt mer engagerad i allt. Jag tar lättare på saker, oroar mig inte så mycket och vi hörs bara typ när vi vill varandra någonting. Alltså jag är dålig på att bara ringa och vara rent social, där är hustrun sjukt bättre. Ser jag på mina barn så är dottern långt, långt mer mån om att ha kontakt och relation levandes. Grabbarna hör bara av sig om det är något. Att grabbarna inte hör av sig mer än nödvändigt gör hustrun (och i viss mån dottern) frustrerade.
    Det är intressant det du skriver. Tror du att ditt och dina söners agerande i relationer är något biologiskt då eller inlärt? Eftersom de gör likadant som du och döttrarna gör som sin mamma så är det kanske för att de lärt sig så?

    Jag känner igen ditt tankesätt från en del män som jag mött på, både när det gäller barnen och annat som mannen inte är direkt intresserad av för egen del. Mannen "kan" inte tvätta, diska, bädda - för han vill inte, ser ingen mening och nån annan kan ju lika gärna göra det. Däremot kan han ägna timmar åt att lära sig snickra, segla eller annat som han gillar och vill göra. Och om det gäller fotboll så har han tid att engagera sig i barnens träning och tävlingar, för det är roligt för honom också, men om det gäller dansträning eller sång så hinner han inte lika bra. Är det en fostran för män att få vara egoistiska och leva sitt liv utifrån sina egna önskemål, medan kvinnor tidigt lär sig att de finns till för andras behov?

    Men det är ju skillnad på en relation och ett ostädat golv. Jag tycker att min man försökte ta den vägen med barnen när vi blev föräldrar (han har också lärt sig det från sin pappa), men jag har liksom inte nöjt mig med det. Och även våra barn, ffa dottern som nu är tonåring, har pekat ut sin pappas olater i relationer på ett pricksäkert sätt som han inte kan värja sig emot. Och jag tycker att jag ser honom ta alltmer ansvar för relationen och det känslomässiga med barnen ju äldre han och barnen blir (alltså inte bara det praktiska kring barnen, det har alltid funkat).

    Tror du att du skulle ha kontakt med dina barn om det bara ankom på dig? Att dina barn slutade ringa och mamman (är ni fortfarande tillsammans) inte ansträngde sig att inkludera dig? 
  • Anonym (enny)
    Anonym (Man med klös) skrev 2022-08-09 14:00:27 följande:

    Tyvärr är det kvinnornas ansvar att skaffa barn med män som vill vara fäder och även ansvar att hålla ihop familjen.
    Men lite eftersom vi lever i ett socialistland så kan man spruta ut ungar och få bidrag. Ju fler desto bättre. Men som Margeret Thatcher sade: socialism fungerar tills andra människors pengar tar slut. Sedan nu när inflationen tar fart, så kommer ensamma mammorna och deras avkommor tyvärr få det knapert men såklart även andra grupper kommer få det tuffare, men nu diskuterar vi just ensamma mammor. Och då kanske de önskar de gjort ett mer medvetet val. Inflationen som nu satt igång är inget man tar bort med en handvändning tyvärr.


    Det är naturligtvis männens ansvar att se till att de inte blir fäder om de inte vill vara det. Och män kan ju rent bildligt spruta ur sig ungar och sedan inkassera bidrag utan nästan någon arbetsinsats. 
  • Anonym (enny)
    Anonym (Man med klös) skrev 2022-08-09 14:23:19 följande:
    Haha nej. Det är 100 % kvinnornas ansvar, då kvinnorna har 20 preventivmedel och männen har 1, därtill kan kvinnorna ångra sig och göra abort, det borde i jämställdhetens namn naturligtvis också vara möjligt för männen (hur och utformningen är ju för en annan tråd).

    Sprutar männen till sig barn som de inte tar hand om, går mamma staten in och tar det från deras livsuppehälle via FK, så även där har du ju fel. Det är 100 % kvinnorna som är ansvariga i dessa frågor, det bara är så.
    Och det är ju det männen i praktiken gör - ett slags abort  - när de försvinner och dumpar sina barn. Och att ha hand om barn är inte bara en ekonomisk fråga, det är så mycket mer. 
Svar på tråden Frånvarande fäder