• Tow2Mater

    Frånvarande fäder

    Finalnd går i täten för lika fl-ledighet mellan könen, kanske dags sverige följer efter och lagstadgar.


    I fortsättningen får båda föräldrarna 160 föräldrapenningsdagar. Av dem kan 63 dagar överlåtas till den andra föräldern eller någon annan som vårdar barnet.


    Dessutom får mamman graviditetspenning i 40 dagar innan perioden med föräldrapenning börjar.

    svenska.yle.fi/a/7-10019201

  • Tow2Mater
    Seven Costanza skrev 2022-08-09 16:12:43 följande:
    Det har vi ju redan, åtminstone för föräldrar med gemensam vårdnad. Då får man ju hälften av de 480 dagarna vardera automatiskt och kan av dess överlåta 90 dagar till den andra. Så 150 är låsta på respektive förälder och utöver detta kan hen överlåta/få 90 dagar. Problem har dock funnits med pappor som inte tyckt sig kunna ta ut föräldraledighet men ändå vägrat att föra över de dagar som de skulle kunna ge till mamman, som då behövt vara hemma utan ersättning. 
    Det är inte vad jag läser på FK hemsida, men kanske jag missforstår. Jag anser fler dagar ska vara låsta till varje forälder, än vad som kan foras over. Det ska inte vara så laätt att slippa ta FL-ledighet och komma ur sitt ansvar.
  • Tow2Mater
    Friger skrev 2022-08-09 17:47:30 följande:
    Många vill att ena föräldern ska vara hemma mer än den andre? Du tar dig rätten att köra över deras önskemål?

    Många har inte råd att den ena föräldern är hemma med barnen. Du tar dig rätten att köra över deras behov?

    Vad är det för fel att låta vuxna människor själva komma överens om hur de vill göra?
    De far vara hemma hur länge de vill vardera, men den del som betalas av skattemedel ska bidra till jämlikhet mellan konen. Helst ser jag strikt 50/50 frysta dagar till varje person, men det kan komma senare. Att minska den delbara delen skulle vara viktigast i dagsläget, det kan ske steg for steg.
  • Tow2Mater
    Friger skrev 2022-08-09 18:03:36 följande:
    Du får inte så mycket från FK om du inte betalat in till systemet innan. Särskilt inte om du är höginkomsttagare. Det är med andra ord skattepengar som någon faktiskt gjort sig förtjänt utav.

    Det förstör för många människor.

    Jag tror inte på påtvingad jämlikhet. Vi människor måste få tillåtas leva våra liv olika utan att någon ovan ska leka Kim Jong och bestämma hur alla ska leva sitt liv.
    Vill du ha din frus semesterdagar också, eller ger du dina till henne?

    Ar du hoginkomsttagare borde du verkligen ha råd att ta hand om dina barn utan FK bidrag, det borde vara ett ickeproblem.
  • Tow2Mater
    Postman skrev 2022-08-09 19:41:36 följande:
    Nej håller inte med, jag vill ha kvar den valfrihet som är idag. Det är upp till varje familj att få fördela dagarna som man vill.

    Det kommer bli väääldigt många dagar som brinner inne istället om man låser in dagarna, det skulle inte alls främja jämställdheten tror jag.
    Det blir ju en process, folk kommer att anpassa sig. Och syftet med dagarna är ju inte att bara använda dem tills de tar slut for att de finns. Syftet är ju vad man använder dem till.
Svar på tråden Frånvarande fäder