Inlägg från: Anonym (Tvillingmorsan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tvillingmorsan)

    Frånvarande fäder

    Tittar jag på min egen bekantskapskrets, finns olika typer av frånvarande fäder.

    En del har aldrig varit särskilt närvarande, vare sig barnet var planerat eller ej. Frånvaron verkar ha berott på egna problem eller emotionell omognad. I ett fall har pappan inte funnits med i bilden alls, men det är ju delvis en annan sak.

    Andra checkar ut efter skilsmässa, när de träffar en ny eller om det blir för jobbigt. T ex om de har ett väldigt krävande barn med särskilda behov. I dessa fall har papporna funnits med från början, sedan har mammorna gradvis blivit ensamstående. Det har inte skett över en natt. Men visst är det för jäkligt.

    I ett enda fall tycker jag mig skönja att mamman åtminstone delvis bär skulden genom att på oklara grunder försvåra att pappan är delaktig. I alla andra fall försöker mamman snarare få pappan att bli mer närvarande och ta mer ansvar, men utan större resultat.

    Vill tillägga att flertalet pappor jag känner, är närvarande och bra pappor. Ovanstående handlar om enstaka fall eller bekantas bekanta. Men de är tyvärr tillräckligt många för att göra stor skada för många barn i samhället.

  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Anonym (enny) skrev 2022-08-09 10:57:47 följande:
    Jag tror att en orsak är att män inte ser relationen med barnen som en egen relation utan bara som en relation genom barnets mamma så att säga. Barnen är mammans, pappan är bara med på resan så att säga och tar så mycket eller lite del i barnen som han har lust med. Och då om relationen med mamman spricker så har pappan inte någon egen grund med barnen att stå kvar på. Därför är det också många män som blir bra styvpappor till sin nya kvinnas barn, för då är det återigen så att barnen liksom kommer på köpet genom kvinnan och han kan hänga på relationen på egna villkor utan så mycket krav andra än hans egna önskemål. 

    Jag hoppas dock att det här börjar förändras iom att papparollen och även mansrollen förändras. Pappor som varit föräldralediga, tagit aktiv del i sina barns liv och omvårdnad (inte bara som lekpappor eller gjort saker de egentligen själva gillar med barnen) kommer inte att lämna dem lika lättvindligt. 

    Jag har tyvärr sett detta med både min egen pappa, min styvpappa (som var en fantastisk styvpappa till mig, men som sen lämnade sitt eget barn i sticket när han träffade en ny kvinna) och med mina två morbröder. Alla har varit hyfsade pappor när de levde med mammorna till sina barn, men lämnat barnen bakom sig mer eller mindre när en ny kvinna kommit in i bilden. Jag lever med mina barns pappa och har ju svårt att tänka mig att ha skulle agera så mot våra barn, men vem vet? 

    Sen kanske män är generellt mer uppfostrade att ha bara sig själva och sina egna intressen i blickfokus, medan kvinnor fostras tidigt att omvårda sig om andra. Då blir det självklart för kvinnan att barnen ska tas om hand medan mannen tar hand om barnen bara om det gynnar honom själv eller han har intresse i det. 
    Det du skriver kan tragiskt nog stämma. Och det handlar ju återigen inte om de flesta män. Men tillräckligt många kanske är så ego eller emotionellt omogna, att de bara intresserar sig för barnen så länge de lever ihop med mamman. I samtliga fall jag känner till där papporna är mer eller mindre frånvarande, är föräldrarna skilda eller har aldrig levt tillsammans.

    Ändå har jag svårt att föreställa mig att min egen man skulle börja skita i sina barn om vi - mot förmodan - gick isär. Våra barn är hans ögonsten och han har varit närvarande från dag 1. Men det är just det, han har en egen relation till dem. Han har tagit ansvar, även om vi inte alltid har delat 50/50. Jag tror inte att män som helt eller delvis överger sina barn, har den relationen eller har tagit stort ansvar någonsin, eller så har de inte lyckats knyta an till sina barn. Något har gått snett, annars klarar man inte att bara dra.

    Jag växte själv upp med skilda föräldrar och en pappa som bodde långt bort, men vi hälsade på honom så ofta det gick och han var alltid engagerad i mig och min syster. Vi kände oss aldrig bortvalda.
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Gullvivor skrev 2022-08-09 11:32:03 följande:

    Det är mer troligt att en pappa blir frånvarande snarare än mamman helt enkelt eftersom det är så det ser ut naturligt. Man ställer krav och förväntar sig att pappor ska vara föräldrar på samma sätt som mammor, men glömmer att det inte är naturligt för män att ta så stort ansvar över barnen.
    Det finns en anledning till att det är vi kvinnor som bär och ammar våra barn - för att sedan ta det större ansvaret när det gäller att ta hand om barnen. 

    Jag menar inte att detta skulle vara anledningen till att många pappor är frånvarande, för det är inte okej att lämna sina barn. Däremot är det mer naturligt att det är just papporna det handlar om. Vilket man även kommer inse när man slutar förvänta sig samma föräldraskap av män som av kvinnor. 


    Om det var onaturligt för män att ta hand om barn, skulle vi inte ha så många män (flertalet, åtminstone i mer civiliserade miljöer) som trots allt klarar av det. Som aldrig skulle överge sina barn.

    Jag och min man har delat på ansvaret från dag 1. Inte alltid 50/50, men barnen har aldrig bara varit mitt ansvar. Detsamma gäller de flesta par jag känner. Är vi onaturliga?

    Men frånvarande fäder handlar inte om vem som matar eller byter blöjor. Frånvarande fäder överger även äldre barn. 
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Anonym (enny) skrev 2022-08-09 11:36:41 följande:
    De pappor jag beskriver (min pappa, styvpappa, morbröder) är ju äldre nu, födda på 40-talet. Så, jag tror och hoppas att något förändrats och fortsätter att förändras sedan dess. 

    Jag arbetar med barn också, i sjukvården och har ofta långvarig kontakt med familjer och får följa deras liv. Och jag tycker nog att pappor som har barn idag är väldigt engagerade och sällan lämnar relationen med barnen om det blir tex separation. Men OM någon förälder checkar ut alls, så är det ju 99% pappor, och otroligt sällan mammor (fast jag har sett det). 

    Min egen pappa var väldigt engagerad och brydde sig och tog ansvar, både när han levde med min mamma och efter att de skilde sig. Men när han träffade en ny kvinna så valde han bort oss barn ganska snart eftersom han då fick andra intressen som han ville ägna sig åt. Så han engagemang för oss gällde liksom bara så länge det gav honom själv något (sällskap etc när han levde ensam) men sen när han fick det han behövde på annat håll så hade han inte lika stor lust längre. Numera är han en fin morfar och engagerad styvpappa till sin frus barn och barnbarn medan han har en sporadisk och ganska formell kontakt med sina egna barn och barnbarn.

    Minns också att när mina föräldrar skilde sig (jag och min syster var då 7 och 9 år) så skapade mamma genast ett hem för oss, med rum som inreddes fint, leksaker, böcker, kläder, allt som man behöver som barn. pappa däremot hade rum till oss, men saker, leksaker och sånt tyckte HAN inte var så viktigt så då hade vi inte det. Och tomma rum är inte så trivsamma. När vi hade julen hos honom så tyckte han att julgran var ju inte så viktigt (för honom) och lagade den mat som han gillade oavsett vad vi barn ville äta - helt enkelt så hade han svårt att se andras behov om de skilde sig från hans egna. Vet inte om det är en defekt hos just honom eller beror på hur han lärt sig att förhålla sig i livet som man. Jag kan tyvärr se lite de tendenserna även hos min egen man och män i hans generation, men nu lever vi ju tillsammans och då för vi ju nåt slags dialog om vad som är rimligt och hur man kan tänka om andras behov, sina egna osv. Men kanske har det till viss del att göra med mansrollen, jag vet inte. 

    Men jag tycker att det här är väldigt intressanta ämnen att fundera över. 
    Min pappa var lite äldre och levde aldrig ihop med en ny kvinna efter att han och mamma hade separerat. Han hade en särbo ett tag, men det var allt. Större delen av hans fokus låg på oss, på släktingar, vänner och intressen. Han hade inte en ny relation som slukade allt. Inte heller hade han intressen som krockade med våra behov, vi var alltid prio ett när vi hälsade på. 

    Trots att han var lite gammaldags och "macho" på vissa sätt, levde han egentligen mer som många ensamstående kvinnor gör. Han var inte särskilt barnkär generellt, men han prioriterade sociala relationer och hade inte svårt att knyta an till folk. Jag tror heller inte att han hade svårt att sätta sina egna behov åt sidan när det krävdes, i alla fall inte vad jag märkte. Men han hjälpte ofta andra, eller ägnade sig åt oss, för att han tyckte det var kul, det gav honom något. Och han hade ju bara oss ibland, till skillnad från mamma, som hade oss större delen av tiden. Så hur mycket bortprioriterade han sig själv egentligen?

    Men han var en kärleksfull och engagerad far. Det är det viktigaste. Men du har rätt, dessa frågor är intressanta att fundera över. Varför gör vissa män som din farsa gjorde? Är det lika vanligt nu, eller har det blivit mindre vanligt och mindre accepterat?
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Postman skrev 2022-08-09 11:43:26 följande:

    Är det så många män som är frånvarande numera eller är det bara något som vi fortfarande bara tror? Det är svårt att inte generalisera här men spontant känner jag att många kvinnor i all välmening tränger ut männen i allehanda situationer när det gäller barnen. De anser sig ha tolkningsföreträde vad det nu än kan vara med barnen. Männen är samtidigt tafatta och tar inte plats utan viker sig snabbt och fokuserar på annat typ jobbet, snickra eller vad det nu kan vara. Kvinnor är också mer på när det gäller relationen med barnen. De är långt mer omhändertagande och engagerade. Detta har vi män eller får vi män oss aldrig direkt till livs. Tittar jag på mig själv så var jag sjukt omogen och okunnig när det gällde barn. Hustrun hade långt mer driv, en tanke och var långt mer insatt och förberedd på allt som hade med barn att göra. Jag bara åkte med, var en avelstjur och stod tafatt bredvid och inväntade nästa direkt liksom. Det var inte svårt att köra över mig om man säger så. Det som lyfte mig som pappa var när hon jobbade kvällar och helger. Då fick jag göra och ta hand om barnen på mitt sätt och i min takt.


    Intressant det du skriver. Både jag och min man var ganska "okunniga" när vi fick våra tvillingar. Jag var egentligen inte alls van vid småbarn, medan han hade syskonbarn. Men det är ju inte samma sak.

    Vi fick lära oss och gjorde många misstag, dock inga allvarliga. Men jag var aldrig den drivande som trodde mig veta allt om barns behov, medan han var tafatt. Snarare var vi nog båda lite tafatta i början. Kanske gjorde det att vi påbörjade vårt föräldraskap på mer jämlika premisser? Sedan har vi delvis utvecklats åt olika håll och vi är inte överens om allt, men jag skulle nog ändå säga att vi kompletterar varandra.

    Din frus arbetstider gav dig utrymme att bli en välfungerande pappa på dina egna premisser. Synd att det ska behövas kvällsjobb för det.
  • Anonym (Tvillingmorsan)

    Jag vet fler kvinnor än män som räds vid tanken att bara ha sina barn varannan vecka. Jag hade själv inte velat det när barnen var små. Då var det skönt att vara barnfri några timmar, men flera dagar ville jag inte vara ifrån dem. Så visst har jag också känt det där starka bandet. Deras pappa verkar ha haft lättare att släppa taget, så länge det inte handlar om lång frånvaro. 

    Nu känner jag dock inte på samma sätt längre. De är snart 10 och var på läger varsin vecka i somras. Visst saknade jag dem, men det var också ganska skönt att vara barnfri eller bara ha en här. Jag var själv i två dagar när dottern var på läger och sonen var iväg med sin pappa. Det var underbart! Samtidigt tror jag att det är lite ?tabu? för kvinnor att erkänna det. Ibland känns det som mammor, men inte pappor, förväntas vara klistrade vid sina barn tills de blir tonåringar. 

  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Postman skrev 2022-08-09 13:36:19 följande:

    Ja det var kanske ett bra utgångsläge ni fick. Annars känner jag nog att kvinnor är långt mer om sig och kring sig när det gäller barnen och föräldraskapet än män. Kvinnor är mer genuint intresserade från start. Jag tror att killar skulle behöva lära sig ner föräldraskap i skolan.
    Jag tror också att man behöver fokusera mer på jämlikt föräldraskap i skolan, om det inte redan görs. Sen finns det ju en del tjejer som redan i högstadiet börjar prata om att de skulle vilja ha gulliga små barn. Det hör man aldrig från killar. Bara ibland från vuxna män.

    Samtidigt känner jag få män som vill ha barn men förväntar sig att kvinnan ska ta huvudansvaret. Antingen umgås jag inte i sådana kretsar, eller så är det inte längre socialt accepterat att tycka / uttrycka det. Så visst har saker förändrats.

    Både jag och min man ville ha barn och var inte helt opålästa. Gick föräldrakurs mm. Däremot var vi inte särskilt vana vid småbarn. Vi hade bara varit barnvakt tillfälligt eller till äldre barn.

    Det är det som avgör i slutändan, upplever jag. Man kan läsa hur många böcker som helst, eller hur mycket som helst på nätet, eller träffa släktingars och vänners barn osv. Det är alltid bra att skaffa sig kunskap. Men det är först när man står där och själv är förälder (vi fick två på en gång dessutom) som man inser vad det verkligen innebär.

    Dock har många kvinnor kanske mer vana vid barn än vad jag hade, samt har varit intresserade längre. På det sättet är de mer förberedda, också mer mentalt förberedda än de flesta män. Ihop med graviditet och amning ger det dem ett försprång gentemot pappan. Det som känns naturligt för mamman när hon väl har vant sig, kommer kanske inte lika naturligt för pappan. Det är därför så många jämställdhetsexperter och familjeterapeuter påtalar vikten av att pappan tidigt får egentid med barnet. Att mamman inte är där och övervakar hela tiden. Och ju äldre barnet blir, desto mer kan denna egentid förlängas, och desto mer naturligt blir det att båda är närvarande och aktiva föräldrar. Du fick detta tack vare din frus arbetstider.
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Anonym (Man med klös) skrev 2022-08-09 14:23:19 följande:
    Haha nej. Det är 100 % kvinnornas ansvar, då kvinnorna har 20 preventivmedel och männen har 1, därtill kan kvinnorna ångra sig och göra abort, det borde i jämställdhetens namn naturligtvis också vara möjligt för männen (hur och utformningen är ju för en annan tråd).

    Sprutar männen till sig barn som de inte tar hand om, går mamma staten in och tar det från deras livsuppehälle via FK, så även där har du ju fel. Det är 100 % kvinnorna som är ansvariga i dessa frågor, det bara är så.
    Sluta larva dig. Det är bådas ansvar om man inte vill ha barn. Män har inte bara ett alternativ, de har (minst) tre. Kondom, sterilisering, eller sex på andra sätt än vaginala samlag. Och då har jag inte ens räknat in avhållsamhet.

    En man som inte vill ha barn, har precis lika stort ansvar att skydda sig som en kvinna som inte vill ha barn. Om kvinnan däremot behåller barnet mot mannens vilja, kan hon självklart inte räkna med att han kommer att vara engagerad och delaktig. Så långt har du rätt. Men vad har detta med frånvarande fäder att göra? Tror du att alla frånvarande fäder har blivit påtvingade föräldraskap? Det förekommer ja, men de flesta inte. Om det bara var ofrivilliga pappor som var frånvarande, skulle problemet vara betydligt mindre omfattande. 
  • Anonym (Tvillingmorsan)

    Naturligtvis är det lika illa när en mamma överger sina barn. Men det är betydligt mindre vanligt.

    Plus att samhället inte anser det lika illa när en mamma drar. Det anses värre. En frånvarande pappa är oansvarig. En frånvarande mamma är onaturlig. Betydligt mer skuld läggs på henne. Pappor kommer i praktiken undan med mer.

    Pappor som tar stort ansvar för sina barn, anses duktiga, t om fantastiska. Mammor som tar stort ansvar, gör bara det som förväntas av dem.

Svar på tråden Frånvarande fäder