Inlägg från: Anonym (Biologi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Biologi)

    Frånvarande fäder

    Jag tror det till största delen har med biologi att göra sen spelar såklart samhällsnormer in hade det inte ansetts som okej så hade färre män övergett sina barn. 


    Män generellt (nej inte alla män) känner inte lika starkt för sina barn som kvinnor (återigen det finns undantag) vilket inte är så konstigt kvinnan både föder och ammar. Ett spädbarn i där ersättning inte finns klarar sig inte utan sin mamma (eller en amma som naturligtvis också är kvinna) men utan pappa går jättebra. Det finns inget däggdjur där bara hanen uppfostrar ungarna men det finns massor där bara honan gör det. 


    Män vill i högre grad sprida sina gener, kvinnor kan bara få ett visst antal barn medan mannen kan få nästan hur många som helst. 


    Det här är så långt från PK man kan komma men att låtsas att vår biologi är samma är att göra göra både män och kvinnor en björntjänst. 

  • Anonym (Biologi)
    Anonym (enny) skrev 2022-08-09 11:47:33 följande:
    I många avseenden är vi ju bara däggdjur men, på väldigt många sätt så har vi ju som människor lite högre krav på tillvaron än att bara leva efter biologiska instinkter. Tror du att det bara är biologi eller kan även detta förändras iom att samhället förändras? Jag tror och hoppas det i alla fall, för uppenbarligen behöver barn ha sina pappor för att må bra under uppväxten och i livet, eller i alla fall känna att de inte övergetts.  Om det var naturligt och biologiskt inbyggt att pappor lämnade barnen så borde barnen inte ta det så hårt som det nu ändå verkar vara.

    Och hur menar du att man gör sig en björntjänst genom att låtsas att män och kvinnor har samma biologi? Menar du att det bäddar för besvikelse att ha förväntningar på män som närvarande föräldrar och att det är lika bra att inte ha såna förväntningar alls eftersom männen ändå biologiskt inte klarar av att uppfylla såna förväntningar? För i så fall kan ju mannen lika gärna bara reduceras till donator och leva ensam och gå runt och befrukta om han får till det, medan kvinnor och barn lever tillsammans och delar på omsorgen om alla barnen. Många män verkar inte helt nöjda med det upplägget heller...?

    Jag skrev redan i min första mening att samhällsnormer spelar roll. Hade det inte ansetts okej hade färre män övergivit sina barn. 

    Vårt naturliga tillstånd är jägare och samlare så har vi levt större delen av våra liv. Pappa var alltså inte särskilt långt bort då vi människor levde i mindre grupper. Idag är det ett annat samhälle och då blir barnen övergivna på ett annat sätt om det tar slut mellan föräldrarna. 


    Jag menar att låtsas vi att biologi inte existerar kan vi aldrig skapa en förändring. Män kommer inte naturligt ta sin del av föräldraledigheten t.ex det krävs en samhällsförändring för det och för att få till det krävs medvetenhet. En mer engagerad pappa har investerat mer i sin avkomma och är därför mindre benägen att överge barnet. Det krävs mer att ändra något som både är biologi och samhällsnormer än att bara ändra samhällsnormer utan biologisk bakgrund. 

  • Anonym (Biologi)
    Anonym (Många) skrev 2022-08-09 19:41:31 följande:

    Vet många fäder som via tingsrätten blivit fråntagna vårdnaden över sina barn.
    Som blivit en varannan helg lekpappa utan något vardagsliv med barnen.
    Som sen blivit motarbetade på alla sätt som går av galna ex och soc.

    Många av de männen gick in i väggen och orkade till slut inte.

    Vet också pappor som struntat i sina barn, dock inte lika vanligt i min bekantskapskrets.
    Ofta rör det sig då om alkohol, droger eller något psykiskt.


    Det är väl inte så konstigt att mamman får ensam vårdnad när hon tar ut nästan all föräldraledighet, all VAB och sköter den mesta markservicen inklusive allt praktisk med barnet. Pappan var en lekfarbror från början. Du kan läsa statistik på det här eller titta i valfri tråd här på FL. 
  • Anonym (Biologi)
    Anonym (Mfnf) skrev 2022-08-10 12:24:40 följande:

    Folk säger ju här inne att det tydligen är vanligast att papporna gör så. Vet inte riktigt vart källan är ifrån, kanske pratas det  mer om det. 


    Nej, man vet att det är så. Det förs noggrann statistik över ensamstående föräldrar, föräldraledighet mm 
Svar på tråden Frånvarande fäder