• Anonym (Ts)

    Lön - hur vet man om den är bra?

    Blir inte klok på lön. Är civilingenjör med 14 års arbetslivserfarenhet. Tjänar idag 45000. För mig är det en hög lön - men jag får allt oftare höra att jag borde kunna ha mer - och att andra civilingenjörer har helt andra löner. Blir då så fundersam - är det jag som är kass på löneförhandling eller ljuger folk?

    Jag vet om att jag ofta är för mesig - men i min värld tjänar jag bra. Jag har dock inget att jämföra med och vill ju såklart inte bli blåst om jag söker nya jobb heller.

    Borde jag tjäna mer eller har jag rätt att jag har en bra lön för min arbetserfarenhet?

  • Svar på tråden Lön - hur vet man om den är bra?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (,,,) skrev 2022-08-09 17:53:05 följande:

    Men vad andra säger spelar väl ingen roll? Klarar man sig på sin lön så är den väl på ett sätt bra. 


    Fast om jag ärlångt under snittet kan jag ju ha varit kass löneförhandlare. Har en familj att försörja så pengar är ändå relevant.
  • Anonym (Ts)
    Tow2Mater skrev 2022-08-09 17:54:16 följande:

    Beror ju helt på branch, ort, företag, andra fördelar, etc.


    Infrastruktur. Större stad. Inga andra fördelar.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (enkelt) skrev 2022-08-09 17:58:55 följande:

    För att veta om man har bra lön, i tre steg:

    1: Titta på medellönen i hela Sverige för alla yrken. Tjänar du inom 5000 åt båda hållen av detta, brutto, så tjänar du medel.

    2: Titta på medellönen för yrket i hela Sverige. Tjänar du inom 5000 åt båda hållen av detta, brutto, så tjänar du medel.

    3: Titta på yrkets medellön justerat för ålder och erfarenhet. Tjänar du inom 5000 åt båda hållen av detta, brutto, så tjänar du medel.

    Om något av detta faller åt något håll så tjänar du antingen bra, om du tjänar mer än 5000 över, eller dåligt, om du tjänar mindre. Detta betyder så klart att det också är lite relativt, tjänar du Sverigemedlet i ett yrke som oftast betalar 10 000 mer så tjänar du dåligt, och tvärt om.


    Men hur får man reda på det?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (W) skrev 2022-08-09 18:15:49 följande:
    Fast om pengarna inte räcker, så är väl inte lösningen att ta reda på om du har en bra lön eller inte. Då måste du ju tjäna mer, eller din partner. 
    Fast det är ju det jag tänker mig då. Om jag statistiskt ligger efter för mitt yrke och erfarenhet borde jag kanske byta arbetsgivare och löneförhandla tuffare.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Nvb) skrev 2022-08-09 18:35:59 följande:

    Det låter lågt, men kolla statistik via facket om du är medlem.


    Jag är medlem. Problemet är väl att det är svårt att kolla för ?civilingenjör? som är så galet spretigt.
  • Anonym (Ts)
    Studentpappa skrev 2022-08-10 12:44:57 följande:

    Värt att ha i åtanke är ju att någonstans kring ~45kkr går den magiska gränsen när arbetsgivare (med kollektivavtal) börjar avsätta 30% av överstigande lön till din pension.

    Det ger mycket lök på laxen att ligga ett antal tusen över den gränsen.


    Av det du skrev verkar jag ju ligga efter. 


    Har lång erfarenhet inom mitt område och borde nog kunna förhandla upp det vid byte av arbetsgivare...

    Så mkt för att vara den duktiga snälla tjejen som jobbar kvar och försöker vara trogen arbetsgivare.

  • Anonym (Ts)
    Anonym (F) skrev 2022-08-10 15:30:06 följande:
    Eller så är du medarbetaren som inte vill utveckla dig och anta nya utmaningar. Som gärna sitter kvar på sin trygga plats där du i och för sig är kunnig och duktig men någon överdriven framtida utveckling finns inte. Som hyfst enkelt skulle kunna ersättas med en nyrekrytering och en inlärningsperiod.

    Det finnas många sätta att vara trogen en arbetsgivare, att själv försöka få till någon form av intern utveckling är ett annat sätt.

    Jag rekryterar rätt många civing och jag mer eller mindre förväntar mig att de rör på sig efter ett par år, helst internt. Speciellt om de är hyfsat nyexade. Men går de externt må väl det vara hänt. Med lite tur kommer de tillbaka om några år och bli min chef.

    Blir det kvar för länge är de ofta kunnig men blir till och från bromsklossar som inte är beredda att förändra sig eller fundera på nya sätt att göra saker som är bra för verksamheten.

    Jag förväntar mig att de ska ta egna iniativ för sin utveckling, till och från erbjuder jag men blir det för mycket kanske, nej, vet inte, tror inte jag kan, andra är bättre så ger jag upp.

    Nu stämmer detta säkert inte på dig men sluta vara lojal och hitta ett nytt jobb så ska du se att lönen blir bättre. Dins kunskaper kan vara mycket mer värda för en annan arbetsgivare då du tillför något nytt,.
    Jag har utvecklats. Ligger konstant på om att gå utbildningar, att vidareutveckla mig inom både ledarskap och min specialistkompetens. Går det jag kan, är med på mässor och försöker verkligen vara den som inte säger nej. Det är bara sen vid lönesättningen det bara är ?vad som förväntas? och jag får påslag på 5-600.
  • Anonym (Ts)
    Studentpappa skrev 2022-08-10 15:33:53 följande:
    Det kan du, ingen arbetsgivare kommer reagera på om du begär 55 eller mer i t.ex. Sthlm. vid ett byte. Är du konsult brukar det funka att be chefen matcha erbjudande från konkurrent, det går i regel en gång.
    Det är så... milda tid. Så mkt pengar. Ska nog helt klart undersöka marknaden. Jag gillar mitt jobb men att kunna spara undan mer pengar till min familj och barn känns ändå viktigt. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Lön) skrev 2022-08-10 17:02:18 följande:

    Du måste ändra mindset. Vad kan du ge arbetsgivaren? Gå utbildningar i all ära men det är inte att utvecklas på riktigt. Det är vad du gör som är viktigt. Tar du på dig nya svåra projekt? Är du den som alltid är tillgänglig? Som löser problemen?

    Med den högre lönen kommer andra förväntningar.


    Ja. Jag är en av få utan barn så jobbar massor, ofta sent, 3,5 v semester på sommaren, jobbar till 23 dec. Jobbar kvar tills saker har löst sig.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (F) skrev 2022-08-10 17:08:32 följande:
    Du borde gett upp för länge sedan och hittat en arbetsgivare som uppskattar dig och betalar dig. 
    Förmodligen. Känner mig lite dum och naiv.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Johan) skrev 2022-08-10 19:53:14 följande:

    Var bor du? 


    Är ju stor skillnad på
    smästad och storstäderna.
     Tycker också 55-65k inte är konstigt.
    Ligger på 54k som systemvetare utan personalansvar i större stad. Kan lätt öka till 60k men jobbar 30h/v och nöjd?

    Bara sök var kaxig med vad du kan göra för förtjäna jobbet. 


    Kör hårt ????


    Bor på penfelavstånd till Stockholm, Uppsala och Västerås så det är Mälardalen som gäller kan man nog säga. Det är ju ändå inte små orter.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Flexitime) skrev 2022-08-10 19:49:41 följande:
    Det finns ingen premie alls för att stanna kvar på ett jobb tyvärr, man måste byta.

    Jag är själv inte bra på det men jag lär mig.
    Ja... jag låste nog bli tuffare på löneförhandling med. Är 41, så jag ångrar ju bittert att jag inte varit bättre på detta.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Ts) skrev 2022-08-10 20:35:04 följande:
    Ja... jag låste nog bli tuffare på löneförhandling med. Är 41, så jag ångrar ju bittert att jag inte varit bättre på detta.
    *måste
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Ts) skrev 2022-08-10 20:35:04 följande:
    Ja... jag låste nog bli tuffare på löneförhandling med. Är 41, så jag ångrar ju bittert att jag inte varit bättre på detta.
    *måste
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Kop) skrev 2022-08-10 22:29:01 följande:

    Tror inte att bli tuffare på löneförhandling fungerar. De har redan en idé på vad du ska tjäna innan du sätter dig vid bordet. Har varit i samma bransch, civilingenjör konsult infrastruktur. Det enda som fungerar är att byta jobb. Gärna någons där du med hjälp av din kompetens har möjlighet att bli delägare 


    Så kanske det är. Känns så trist bara att jobbyte är det enda som ska funka...
Svar på tråden Lön - hur vet man om den är bra?