• olof 45

    Åka 100 mil, förkyld, för att träffa döende släkting?

    Att du ens skriver en tråd här gör att man blir lite bekymrad. Trodde du på riktigt att folk skulle stödja dig? Tänkte du visa tråden för honom och säga "titta här, du borde visst inte åka!!"?

    hans MAMMA är döende, och du är extremt okänslig.

    Det är inte ovanligt att vilja hålla sina föräldrar på lite avstånd men ändå vilja vara där inför dödsbädden... Mycket ånger och skuld som kan komma krypandes då. Och det kan förvärras x1000 om man inte är där när stunden kommer.

    Det är inte för hans mammas skull han behöver åka. Det är för hans egen sinnesros skull.

    Låt honom åka. Alla de saker du oroar dig för (smitta släktingar osv) har ingenting med dig att göra. Din ENDA roll är att stödja din man. 

  • olof 45
    Anonym (Process) skrev 2022-09-08 15:18:12 följande:

    Alltså, jag fattar fullständigt TS, att hon tycker det är orimligt att kasta sig i bilen coronasjuk och köra 100 mil för att hälsa på en mamma man behöver bli påmind om att träffa och höra av sig till. 
    Jag förstår också alla de som definitivt skulle prioritera det och som tycker det är fullständigt horribelt att ens tänka tanken på att faktiskt inte göra allt vad man kan för att komma fram i tid för ett ev. sista avsked.

    Grejen är ju bara att mamman redan kan vara medvetslös och i ett sådant skick att sambon inte kommer hinna, eller "bara" vara väldigt sjuk och faktiskt samtidigt ha en dödlig sjukdom som gör att man faktiskt inte kommer sätta in livsuppehållande åtgärder. Ingen sådant vet vi än.

    Av erfarenhet vet jag att folk gör VÄLDIGT olika i praktiken när det kommer till åldrande släktingar som inte mår bra och som är sjuka. Vissa kastar sig i bil, eller bokar skyndsamt en resa på annat sätt, medan andra faktiskt knappt verkar förstå att risken finns att det är sista möjlighet att ta farväl om sjukhuset ringer. 

    Bor man 100 mil bort från sin mamma är det rimligt att ha funderat över hur man snabbt kan komma hem, och det är rimligt att inse att resan faktiskt tar lite tid. Det är däremot inte rimligt att åka INNAN man har någon som helst aning om situationen. Speciellt inte om man är sjuk i covid!


    Gissar att du är TS men nu med anonymt nick... 
  • olof 45
    Anonym (Köra 100 mil?) skrev 2022-09-08 15:29:55 följande:
    Ja det är just det att  HAN ÄR SJUK som jag är emot.

    Tåg och flyg med andra är uteslutet, jag förstår faktiskt inte er andra som tycker att han ska åka ändå och riskera smitta ner andra. 
    Han är för övrigt inställd på att inte åka nu när han fått positivt.

    Visst hade han tagit bilen om han var frisk, men han är HELT SLUT, och att åka 10-20 mil per dag som någon skrev, säg att det då tar EN VECKA att komma upp, dessutom sova i en kall bil med frossa... verklig tankevurpa enligt mig.

    Hade hon varit i slutskedet borde vi fått någon form av feedback vid detta laget tycker jag... Så jag håller tummarna att det gått bra på sjukhuset.
    Varför lägger du dig ens i? Det är inte din sak, detta.

    "fel" att åka tåg med covid, jovisst, men de flesta är vaccinerade, men kan ha munskydd och sätta sig långt ifrån andra så gott det går, hälla på sig handsprit och man smittar mest typ dag 0-3. OCH: de flesta skulle förstå läget!
  • olof 45
    Anonym (Process) skrev 2022-09-08 15:36:02 följande:
    Då gissar du fel. Tydligen rusar alla familjelivs andra medlemmar till nära anhörigas undsättning.... Men personligen så tänker jag att man absolut också kan tänka på vilken information man faktiskt fått. Rent tekniskt så är andningssvårigheter väldigt viktigt att få vård för. Ett väldigt nedsatt allmäntillstånd kan tyda på att döden är i antågande... Men det är inte synonymt med livets slutskede.

    Vill TS sambo åka så är det fullständigt rimligt, men det är också rimligt att TS har känslor kring det hela. Det är också rimligt att INTE resa när man är såpass sjuk att man faktiskt inte orkar med det hela.

    Att köra 100 mil tar en stund!
    * rycker på axlarna * min åsikt är att detta är ett beslut som TS man måste fatta, och det måste vara ett beslut han kan leva med.

    Att TS sambo/fru försöker ta över beslutet till sån grad att hon t.o.m. söker stöd från främlingar online är skrämmande i min mening. 
  • olof 45
    Anonym (Köra 100 mil?) skrev 2022-09-08 15:10:14 följande:
    Det är inte för hans mammas skull han behöver åka. Det är för hans egen sinnesros skull.

    Så jäkla egoistiskt, hans mamma behöver honom medan hon lever, för att göra hennes liv bättre, det räcker med ett telefonsamtal. Men istället är det bara att han ska stå vid hennes dödssida som räknas "för det är ju för hans skull"...

    Ungefär som gud-älskare, synda medan du lever och be om ursäkt när du dör så är allt förlåtet...
    Egoistiskt? Nej, en mänsklig reaktion!

    Jag tror att du saknar empati... Iallafall i den här frågan där du vill att din man ska välja dig fframför sin mamma trots att hon är sjuk... 

    Är detta personen du vill vara? 
  • olof 45
    Anonym (Köra 100 mil?) skrev 2022-09-09 19:37:17 följande:
    Då hoppas jag att din sambo tar sitt förnuft till fånga och lämnar dig! Make till empatilöshet och egoism har jag aldrig varit med om. Fy fan!

    Men sambon som tillåter sin mamma "ruttna bort" ensam i ett rum med 4 väggar och inte kan göra något på dagarna månad efter månad, som blivit till år, där ett samtal från honom skulle lysa upp hela hennes vecka, DET ÄR INTE EMPATILÖST?Obestämd
    Du blandar ihop två olika saker, genomgående i tråden. Du lade först fram detta som att mamman mådde akut dåligt och hade svårt att andas och att din sambo ville åka upp, men det tyckte du inte var en bra idé pga att han var sjuk...

    Folk påtalade att jo, visst åker man om ens förälder är sjuk/dödssjuk! Och att du måste vara enormt empatilös som inte förstår detta själv...

    Sedan svängde du och började prata om hur hemskt det är att sambon inte brytt sig tillräckligt om sin mamma nu medan hon lever, och att det är DET som du minnsann tycker är rätt sak att göra. Men *det tåget har åkt* redan, så vad har detta överhuvudtaget med din orginalfråga att göra?

    Visst, om hans mamma blir starkare och får några månader till så kanske din sambo borde höra av sig mera. MEN det ändrar inte det faktum att om man blir meddelad från sjukhuset att ens mamma är dålig, så vill 99% av folk genast ta sig dit!

    Du kan tycka det är onödigt eller falskt att fälla tårar vid någons dödsbädd om man inte ansträngt sig (enligt din måtttstock då) tidigare. Tyck det du. 

    Men sluta säg att folk inte borde eller inte har rätt till att få gråta vid ens förälders dödsbädd! *OAVSETT* hur ofta man ringt eller bemödat sig om att hälsa på tidigare, så har man denna sista chans!

    Du är empatilös.
  • olof 45
    Anonym (på riktigt?) skrev 2022-09-15 13:28:43 följande:
    Det här måste banne mig vara det värsta jag läst på Familjeliv... Hoppas du TS tar till dig av att många är helt förbluffade över ditt resonemang... Du tänker fel, helt äckligt fel...
    Att kalla sin sambos döende mamma för "döende släkting" sa en hel del det också...
  • olof 45
    Anonym (Köra 100 mil?) skrev 2022-09-15 13:39:41 följande:

    Jag läser vad ni skriver om att mitt synsätt är fel, jag kommer inte tänka annorlunda, men jag ska försöka stötta sambon mer.

    Sambon ringde ju i lördags och ville få prata med en läkare, de skulle ringa upp dagen efter, det gjorde de inte så på måndagen ringde sambon igen och fick inte prata med någon läkare, men en sköterska som sa att läget inte alls är akut, men en läkare skulle ringa upp. Nu är det torsdag och vi har fortfarande inte hört något från en läkare.

    De hade tömt lungorna på 3,5 liter vätska.

    Ingen resa upp är planerad.


    Är starkt förvånad över din realisation att du "kommer inte tänka annorlunda", vilket betyder att du läst men inte förstått...

    Det är svårt att inse själv att man har en personlighetsstörning, men du kan göra test på internet tror jag?

    Det kan vara bra för dig att förstå, för du kommer kanske hamna i andra situationer där du tycker att du har 100% rätt och all rätt i världen att tänka som du gör - men du kommer bemötas med att folk tar mer och mer avstånd från dig... Tror jag.
  • olof 45
    mari123 skrev 2022-09-23 15:16:38 följande:
    OCH ändå signaleras att jag som "äldre" ska vaccineras! HUR ska jag veta vad som är bäst för en 65+-åring som mig själv? VEM ska jag fråga? Deltar vi i ett gigantiskt experiment? Är vi försökskaniner för nya vaccin för vi ska ju ändå snart dö? Jag tar min femte spruta och hoppas på det bästa
    Restriktioner har lättast TACK VARE att så många redan är vaccinerade, och får därmed mildare symptom även om de blir smittade... Men verkan av vaccinet avtar med tid. Så ja, riskgrupper ska fortsätta vaccinera sig. 

    Förstår du nu?
Svar på tråden Åka 100 mil, förkyld, för att träffa döende släkting?