Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Centerns vägval

    Centern har en lång resa framför sig att återvända till den högra sidan av politiken. Som jag skrivit på annat ställe så kan det behövas en partiledare/-inna emellan som tar den värsta skiten innan näste tar dem i mål.

    Den dagen har vi en riksdag som med dagens resultat har 200 mandat för högern mot 149 för vänstern. Klart S är stressade över det.

    Internt från C kommer detta, vad C behöver göra:

    www.di.se/debatt/debatt-dags-att-navigera-centern-ut-ur-atervandsgranden/

    Det räcker alltså med att C inte aktivt motsätter sig Ulf och M för att vänstern ska vara borta ur spelet. Jag tror det kommer att vara ganska snabbt gjort för C att komma fram till den ståndpunkten.


    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tecum skrev 2022-09-19 18:41:55 följande:
    Riktigt så enkelt är det inte. Det är ju inte M som är problemet utan SD och M äter ju ur handen på SD. Det är alltså SD som C inte ska motsätta sig och dit är vägen lång.

    Och om C också sätter sig i högerburen innebär det ett lämmeltåg av röster från C till i första hand S, jag skulle tippa på 3-4 procentenheter. C kan kompensera sig med röster från högerpartierna men det hjälper inte upp blocket.
    Kort eller lång, det är dit C är på väg.

    Centerpartister talar redan om att "kunna prata med alla" som kod för att kunna prata med M igen, oavsett om M är beroende av SD eller inte.

    "Kunna prata med alla" är precis samma ord som först KD och sedan M sa när de gav upp idén om att kunna isolera (idag) 20% av folket. 

    Och C behöver inte ens aktivt samarbeta med SD. De kan låtsas vara breda på mitten då det räcker med att de lägger ned sina röster i en statsminister-omröstning om Ulf så går en M-ledd regering genom. Sedan kan de "prata med alla" om enskilda politiska förslag som de vill driva genom.

    En sådan utveckling vore förödande för Socialdemokraternas grepp över svensk politik. De skulle vara satta på avbytarbänken tills de antingen byter politik och blir som sina danska partivänner eller tills högern helt gör bort sig politiskt.
    .
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anonvm skrev 2022-09-19 19:59:17 följande:
    Har jag missat något? S-V-MP-C fick väl 173 mandat tillsammans? C kan rösta nej bäst faan dom vill.
    Så länge som alla ledamöter på "högersidan" sköter sig enligt partilinjen så kommer Kristersson röstas fram som stadsminister.
    Resonemanget gäller ju längre än bara den här mandatperioden.

    2018 röstade Annie och C aktivt EMOT Ulf och M för att M pratade med SD. På så sätt kunde Löfven få bli statsminister. Annars hade vi haft en M-ledd regering redan då.

    Om C i framtiden, vilket jag tror kommer att hända, INTE kommer att vara aktivt emot M (även om M pratar med SD) så kommer inte sossarna att se röken av makten igen på decennier. Eller åtminstone inte innan högern gör bort sig totalt, politiskt.
    .
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tecum skrev 2022-09-19 20:07:39 följande:
    FG funderar redan på nästa val, han är osäker på att högerns politik håller och kan locka väljare en gång till så han vill ha hjälp av C... smile5.gif  
    Poängen är att Sverige, egentligen, är grovt höger. 200 mot 149 mandat i den nya Riksdagen.

    Att S haft makten är en anomali som bara har att göra med att några partier har som viktigaste punkt att vara emot SD.
    Tecum skrev 2022-09-19 20:17:19 följande:
    "Prata med alla" kan också gälla V...

    I dagens läge är det svårt att låtsas vara i mitten och ändå stödja SD. det som händer då är att C får ta en svekdebatt, förlorar väljare till S och samtidigt går en massa missnöjda SD:are tillbaka till moderskeppet, alltså S. SD-väljare är missnöjda med det mesta och är väldigt rörliga, minsta kompromiss av Åkesson kan reta upp dem. Med det scenariot kan S vara tillbaka i närheten av 40% i nästa val. En revanschsugen S-Mp-V-regering är det värsta som kan hända, där behövs ett modererande C-parti.

    Vilket C inte har några problem med ens idag, egentligen. De har gjort upp med dem i frågor redan nu under tiden som stödparti åt S

    Och ja, de kommer att ha sin svekdebatt. Precis som KD och M haft sina och L har en på gång nu.

    Varför SD:are skulle gå tillbaka till S är oklart.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anonvm skrev 2022-09-19 22:25:30 följande:
    Vad ledde det till då? Tror du att de är nöjda med resultatet? Att tappa 1/3 av sina väljare på 1 mandatperiod är inget annat än fullständigt och katastrofalt misslyckande.

    Nu byter de partiledare till någon som inte behöver känna sig bakbunden av Lööfs "löften", nu kan de fritt välja att byta inriktning och prata med vem de vill.

    Helt ärligt är ju partiet nere för räkning, att fortsätta i samma hjulspår med en dåres envishet är bara korkat, på alla nivåer. I detta läget blir all förändring positiv, det kan ju knappast bli sämre....
    Om det nu tillsätts en partiledare för C som vrider om kursen och siktar in partiet mot att ställa sig sida vid sida med M-KD-L och acceptera att samverka med SD så lär det enbart innebära ett lyft i opinionen och ett bättre valresultat 2026.
    Centerpartiet kan ju förstås låta Martin Ådahl ta över rodret om de vill. Han kan nog förklara ett och annat för alla som vill, och inte vill, lyssna.

    Nåja, det är centerns röra att städa upp. Själv tror jag att de kommer att vända tillbaka till högern. Den här mandatperioden kommer nog att vara stökig för dem.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    nattuw skrev 2022-09-26 16:44:41 följande:
    Landsbygdscentern som gör uppror mot Stockholmcentern?
    Ungefär så.

    Mer gödselstack och mindre Stureplan.
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Hahaha

    Idag är inte Centerns val det bästa.

    Vad i h*e skulle Annie upp i talarstolen och begära sluten omröstning för i striden om tredje vice talman?

    Jag tror att de snart ha hållit på att rösta i två timmar om 3:e vice talman. Det är vänstern mot Centern. Vänstern är STÖRRE än Centern (fler röster) så de borde, enligt praxis ha platsen. Men  Annie vill kämpa.

    Så länge ingen får en majoritet av rösterna så röstar man om. Max tre gånger. Den tredje gången vinner den som får FLEST röster - oavsett hur få.

    Vänstern har vunnit de två första med 46-25 ... ungefär. Och så ca 270 blankröster.

    V och MP röstar aktivt på V och C röstar på C. Plus någon ströröst hit eller dit. Resten röstar blankt.

    Men att köra en röstprocedur för 349 ledamöter TRE gånger för 3:e vice talman - det är vettigt det, tycker Annie.

    Ledamöterna börjar bli rätt trötta i kolan nu. Det flamsas och stojas en hel del.

    Sänds live på Riksdagens hemsida.


    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Debattartikeln

    www.svd.se/a/dwmKaJ/c-politiker-med-lindahl-kan-c-ta-tillbaka-landsbygden

    "Centerpartiet står nu inför ett avgörande vägval. 

    Ett av vägvalen innebär att fortsätta på den värderings­drivna, ibland närmast identitets­politiska kurs som partiet testat de senaste åren.

    Ett annat vägval handlar om att ideologiskt återansluta till partiets rötter på lands­bygden, där tron på varje människas rätt och förmåga att forma sin egen framtid, köksbords­perspektivet och frihetliga värderingar görs tydligare."
    .

    Man föreslår Helena Lindahl (okänd för mig) som högsta hönset på centerpartiets bondgård.

    .


    Blå och gul
Svar på tråden Centerns vägval