• Melii

    Vaccin mot vattkoppor

    Hej!

    Någon här som har vaccinerat sitt/sina barn mot vattkoppor och är villig på att dela med sig? Jag vill vaccinera min 5 åring som inte haft det ännu. Vi har en bebis hemma samt att pappan aldrig haft det heller men vill höra andras åsikter först. 

  • Svar på tråden Vaccin mot vattkoppor
  • Melii
    Långbenopluto skrev 2022-10-03 07:41:10 följande:

    Åsikter om vad?

    Vaccinet?

    Jag har vaccinerat mina barn för kan man undvika vattkoppor så ska man göra det, tycker jag,

    Min kusin dog för många år sedan då vattkopporna spred sig så mycket att det orsakade hjärnhinneinflammation. 
    Det är mycket ovanligt, men det händer tyvärr.


    Fick dina barn några biverkningar efteråt? Jag är fundersam på när barnet kan gå till förskolan efter taget vaccin ifall det går vattkoppor där. 
  • Melii
    Mascaraklumpar skrev 2022-10-03 09:16:18 följande:

    Vi har vaccinerat vår 16-åring men inte vår 6-åring ännu.

    Vaccinet är säkrare än infektionen, däremot är det fortfarande oklart om det ger ett livslångt skydd. Håller man koll på sina vaccinationer och tar en booster som vuxen om/när det rekommenderas så är det säkrast att vaccinera, men många vuxna håller inte koll på sådant och jag tänker att risken är att dotterns skydd  minskar och att hon får infektionen som vuxen istället. Därför väljer vi att avvakta lite och se om hon får det naturligt. 


    När de går in i puberteten börjar däremot infektionen innebära högre risker och då är det helt klart bäst att vaccinera om man inte vet att de redan haft det. 


    När jag ringde och frågade ang skydd sa de att man tar booster efter ca 8 veckor för att få livslång skydd men när man läser så är det oklart. 
  • Melii
    Kvinna1989 skrev 2022-10-03 09:48:29 följande:

    Inte än men tänker absolut göra det när det kommer. Här ingår det i vaccin programmet , i finland alltså. Har gjort det sen 2006. När barnet är 1,5 år. 


    Så skönt för er att kunna välja det. Pratade med våran bvc sköterska som sa att det förmodligen kommer bli så här i Sverige med. 
  • Melii
    Cornellia skrev 2022-10-03 09:57:28 följande:

    Vad är det du vill att man delar med sig av? 


    Jag har vaccinerat båda mina barn mot vattkoppor, ser ingen som helst anledning att utsätta dem för något sådant om jag kan välja bort det. Ingen av dem fick någon som helst reaktion efter vaccinationen. 


    Biverkningar, reaktion osv och när efter sprutan kan man skicka iväg barnen till förskolan. Ifall jag vaccinerar tjejen idag säger vi, när kan hon gå till förskolan då det går vattkoppor där just nu. 
  • Melii
    Cornellia skrev 2022-10-03 10:32:51 följande:
    Vi vaccinerade dagen innan vi träffade sonens kusiner med vattkoppor. Sonen blev inte smittad. Sen vet jag ju inte om det berodde på vaccinationen eller på tur.
    Tack för svar! Hur gammal var din son när han fick sprutan? 
  • Melii
    Anonym (J) skrev 2022-10-03 10:42:57 följande:
    Går det vattkoppor just nu kan det vara så att hon redan är smittad och då funkar såklart inte vaccinet.  Inte farligt, men pengar slängda i sjön.

    Vaccinet skyddar direkt om det ges inom 3 dygn från smitta, så barnet bör kunna gå tillbaka till förskolan direkt.

    Vi har vaccinerat båda barnen. Inga biverkningar. 
    Hon har inte varit på förskolan sedan augusti så smittad är hon inte. Vi kom tillbaka från semestern och fick brev att det är utbrott av vattkoppor på förskolan just nu så där med är mina funderingar. 
  • Melii

    Idag fick min tjej vaccinet men det var oklart när hon kan gå till förskolan, dvs när vaccinet börjar verka. Jag får nog hålla henne hemma någon dag till. Jag fick inte mycket svar ang verkningstiden men valde att ta vaccinet oavsett och håller tummarna att hon slipper vattkoppor framöver. 

  • Melii
    PrinsessanE skrev 2022-10-03 19:22:51 följande:

    Jag vaccinerade mig själv och dottern när hon var 1,5 år, påfyllnadsdos togs 1 år senare. Vid båda doser gick det vattkoppor på förskolan, ingen av oss fick vattkoppor eller biverkningar från vaccinet.
    Hon gick tillbaka till förskolan direkt.

    De nämnde att jag skulle kontakta dem för att höra om vi behöver ännu en påfyllning efter 10 år.


    Så bra och skönt för er. Jag hoppas på detsamma och kommer vaccinera lillasyster med när det blir dags. Kändes lite konstigt att ingen av de som jobbar med vaccinationer kunde svara på när skyddet byggs och inte direkt på bvc heller. 

  • Melii
    Anonym (varför) skrev 2022-10-04 11:16:37 följande:
    Varför behöver du andras åsikter?

    Jag vaccinerade inte mina barn, helt enkelt för att vaccinet inte var lika tillgängligt när de var små. Som tur var fick de en lindrig infektion, men nog så jobbigt ändå. Hade de varit små idag, eller ännu ej haft vattkoppor hade jag inte tvekat att vaccinera dem.

    En kompis barn blev riktigt illa sjuk av vattkoppor, fick läggas in med dropp pga koppor i matstrupen och hög feber som inte gav med sig på flera dygn. Det är sällsynt att det blir så illa, men man vet ju inte innan vem som ev får det så illa. Vuxna riskerar att bli väldigt sjuka av vattkoppor, så har din man inte haft det så skulle jag rekommendera t ni vaccinerar både barnen och honom. 
    Jag kanske inte utryckte mig rätt, jag ville gärna höra andras erfarenheter med att vaccinera, biverkningar osv. Har inte många i min närhet som har tagit den så är mest nyfiken. 
Svar på tråden Vaccin mot vattkoppor