Inlägg från: MammaKajsa |Visa alla inlägg
  • MammaKajsa

    Vem ska betala fakturan?

    Det behövs ingen omröstning, läser man lagen är det helt klart rätt. 

    Enligt skadeståndslagen så ska förälder som har vårdnaden om ett barn ersätta personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott, skada för att barnet kränker någon annan och skada som barnen orsakar.

    Så ansvaret är ditt, om det inte är så att skolan har agerat försumligt i förhållande till sin tillsynsplikt över ditt barn.

    Ring ditt försäkringsbolag och kolla om du har någon ansvarsförsäkring som kan täcka kostnaden.

  • MammaKajsa
    iamwonderful skrev 2022-10-16 10:26:03 följande:
    Berätta gärna mer om tillsynsplikten.
    Skolan tar ju över tillsynsplikten dig som förälder under skoltid. Hade ditt barn t.ex spelat fotboll på skolgården som hade många närliggande fönster skulle man kunna hävda att skolan brustit i tillsynsplikten och skadeståndsbeloppet skulle därför jämkas. Detta då en vuxen kan inse att rutorna lätt kan gå sönder, men ett barn kanske inte tänker på samma sätt.

    Men jag finner det helt orimligt att förvänta sig att skolan ska ansvara för eventuella kostnader som uppstår om ditt barn med uppsåt satt i gång ett brandlarm. Har ditt barn däremot sett rök eller att någon i närheten larmat att det brinner, ja då är det annorlunda.

    Som förälder har du ett principalansvar för skador ditt barn orsakar, och har du fått en faktura så är det bara att betala skulle jag säga.

    Ring ditt försäkringsbolag, har du haft din hemförsäkring i två år utan avbrott ska det nog inte vara nåt problem att ta del av ansvarsförsäkringen.
Svar på tråden Vem ska betala fakturan?