Inlägg från: Anonym (Nia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nia)

    Hur gör ni vid matbordet?

    Vi serverar inte mat som barnen inte äter. När vi introducerar ny mat ser vi till att det finns något på bordet de gillar och kan äta sig mätta på. 

  • Anonym (Nia)
    Embla twopointoh skrev 2022-11-09 20:47:44 följande:
    Det där funkar verkligen inte för alla. Hade vi kört på den principen hade vi ätit typ tacos, pannkaka och hamburgare och kanske någon rätt till. Inte mycket till variation, direkt.
    ...och det skrev jag inte heller att det gjorde. TS frågade hur vi gör. Jag svarade. 
  • Anonym (Nia)
    Embla twopointoh skrev 2022-11-10 00:28:48 följande:
    Våra barn behöver inte äta mat de inte tycker om, utan får som jag skrev knäckebröd istället  (ofta finns det något på bordet som de kan äta, som kolhydraterna eller grönsakerna). De får däremot inte massa annat (just då).

    Jag äter mat som jag inte gillar så värst, eftersom de där maträtterna jag inte är förtjust i är andra familjemedlemmars favoriträtter. Jag lagar, och i förlängningen äter, dem för att jag älskar min familj och vill servera deras favoriträtt ibland. Jag ser det verkligen inte som någon stor uppoffring. Svårare än så är det inte.

    Det är bra att kunna äta saker man inte gillar ibland, det uppstår då och då sociala situationer där man inte får välja precis vad man vill ha från en meny, utan man behöver äta det man blir bjuden på eller det som finns utan att rynka på näsan. Det dör man liksom inte av.

    Att kalla det självskadebeteende är vansinnigt överdrivet, eller insiktslöst.
    Det finns ju grader av inte tycka om. Klart att barnen behöver lära sig att äta annat än favoriträtten. Men att tvinga i barn mat de tex får kväljningar av är misshandel i mina ögon. För de som kräks av viss mat är det ofta inte heller smaken som är det värsta, utan konsistensen. 
    Citronella skrev 2022-11-10 04:02:41 följande:
    Man ska alltså bara mata barnen med pizza, hamburgare mm och stå och se på när de får olika följdsjukdomar? Det om något är skadligt. 

    Vi utgår i våra svar från oss själva och våra barn. Hemma hos dig skulle det kanske bli så, men hemma hos mig tex har den filosofin funkat utmärkt. Vi har aldrig tvingat i barnen något. Barnen är i skolåldern nu och äter det mesta. De har däremot en kompis vars föräldrar får kämpa som tusan. Hon får samma mat i skolan varje dag för att alls klara av att äta där. Hemma jobbar de på och försöker bredda vad som går att äta. Men att tvinga i det barnet något hon inte gillar skulle förmodligen sluta med katastrof. 

Svar på tråden Hur gör ni vid matbordet?