Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Hur gör ni vid matbordet?

    Barn svälter inte om de inte äter middag, de har ju förmodligen ätit både frukost och lunch och mellanmål under dagen, och om inte annat så får de frukost morgonen efter att de vägrat äta mat. Så vi har haft en ganska avslappnad inställning till mat och matvägrare i min familj.

    Min inställning är att barnen ska äta det som bjuds, och vi har alltid knäckebröd på bordet om de nu absolut inte vill ha maten. Man kan inte få sin favoriträtt varje dag utan behöver lära sig att äta det som finns, är min inställning (bland det mest oartiga, och otacksamma, som finns är att rynka på näsan åt "vanlig" mat. Om man inte råkar ha någon diagnos.)

    Vissa barn är också väldigt små i maten. Jag var ett sådant själv, jag minns att jag blev (eller i alla fall kände mig) mätt på typ tio makaroner, en halv köttbulle och liten bit gurka. Jag var visserligen smal, men inte underviktig.

  • Embla twopointoh
    Anonym (Nia) skrev 2022-11-09 20:39:54 följande:

    Vi serverar inte mat som barnen inte äter. När vi introducerar ny mat ser vi till att det finns något på bordet de gillar och kan äta sig mätta på. 


    Det där funkar verkligen inte för alla. Hade vi kört på den principen hade vi ätit typ tacos, pannkaka och hamburgare och kanske någon rätt till. Inte mycket till variation, direkt.
  • Embla twopointoh
    Drottningen1970 skrev 2022-11-09 21:34:46 följande:
    Varför måste man äta nåt man inte tycker om? Jättekonstigt. Skulle aldrig falla mig in. Låter som båt slags självskadebeteende.
    Våra barn behöver inte äta mat de inte tycker om, utan får som jag skrev knäckebröd istället  (ofta finns det något på bordet som de kan äta, som kolhydraterna eller grönsakerna). De får däremot inte massa annat (just då).

    Jag äter mat som jag inte gillar så värst, eftersom de där maträtterna jag inte är förtjust i är andra familjemedlemmars favoriträtter. Jag lagar, och i förlängningen äter, dem för att jag älskar min familj och vill servera deras favoriträtt ibland. Jag ser det verkligen inte som någon stor uppoffring. Svårare än så är det inte.

    Det är bra att kunna äta saker man inte gillar ibland, det uppstår då och då sociala situationer där man inte får välja precis vad man vill ha från en meny, utan man behöver äta det man blir bjuden på eller det som finns utan att rynka på näsan. Det dör man liksom inte av.

    Att kalla det självskadebeteende är vansinnigt överdrivet, eller insiktslöst.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Nia) skrev 2022-11-10 06:55:06 följande:
    Det finns ju grader av inte tycka om. Klart att barnen behöver lära sig att äta annat än favoriträtten. Men att tvinga i barn mat de tex får kväljningar av är misshandel i mina ögon. För de som kräks av viss mat är det ofta inte heller smaken som är det värsta, utan konsistensen. 
    Citronella skrev 2022-11-10 04:02:41 följande:
    Man ska alltså bara mata barnen med pizza, hamburgare mm och stå och se på när de får olika följdsjukdomar? Det om något är skadligt. 

     


    Jag kan inte se att någon sagt att man ska tvinga i barn mat de får kväljningar av.
Svar på tråden Hur gör ni vid matbordet?