Inlägg från: Anonym (,mö.nk,ö) |Visa alla inlägg
  • Anonym (,mö.nk,ö)

    Hur gör ni vid matbordet?

    IdaMex skrev 2022-11-09 20:23:21 följande:
    Hur gör ni vid matbordet?

    Av föräldraskapets alla utmaningar tycker jag att hela biten med mat är absolut svårast!


    Våra killar är 3,5 och 5 år. Ibland vill de inte äta (läs:ofta). Vi blir inte arga eller någonting då, utan säger bara ok. Om de går ifrån bordet och vill komma tillbaka för att äta får de givetvis det. De får ingen annan mat istället när de inte vill äta. Men det känns så så fel att låta dem gå och lägga sig utan något i magen? Om de får frukt och nötter senare så lär de ju sig att de kan skippa middag och få frukt sen? 


    Hur gör ni? 

    Mvh 


    Har barnen någon diagnos eller finns misstanke om någon diagnos? 


    Om inte, låt dem vara. Är de hungriga äter de. Tycker de inte om maten säger de det. Mina fick alltid lov att smaka en liten bit innan de kunde säga att de inte tyckte om. Även om de smakat det tidigare. Dock insisterade jag inte på tex broccoli för den äldsta, för det var det enda hon inte gillade, allt annat åt hon. 


    Den yngsta var det samma med blomkål och majs. 


    Den äldsta har asperger visade det sig senare, men innan jag visste det testade jag att hon fick vara med och laga maten. Hon såg hur en morot blev skalad, skivad och nedlagd i grytan. då visste hon att det var en morot men att den såg annorlunda ut osv. 


    Som äldre kunde hon tala om att hon inte tycker om paprika och lök i varm form, för de ör så slemmiga. Men mixar jag såsen till henne så äter hon med glädje, för smaken gillar hon, 


    På förskolorna jag har jobbat lät vi barnen välja och tvingade aldrig någon att äta upp. Däremot gick vi med de barn som vi såg la upp massor och sen kastade och lärde dem vad som är lagom att ta först och att man kan ta mer sen. De som alltid valde samma sak, tex bara morötter gick vi med och visade hur en bra måltid bör se ut. Det fanns också smakskedar så de kunde smaka direkt och slapp lägga något på tallriken om de var känsliga för det. 


    Den som inte tyckte om maten fick smaka en liten smakbit och sen avgöra om de ville ha mer vilket de oftast ville, de ville oftast inte ha från början för att maten inte såg ut som de var van. 


    Vi hade också kontakt med de föräldrar som har barn som 'inte äter' en matdagbok som skickades med så att de kunde veta om barnet just den dagen ätit mycket till både lunch och mellis så det kanske inte var hungrigt på kvällen. 


    Eller om det ätit väldigt lite så visste föräldrarna det. 


    Om dina barn håller sin viktkurva så behöver du inte oroa dig, jag äter tex hellre middagsmat till frukost och något lätt på kvällen. Men jag är vuxen och kan bestämma själv  

Svar på tråden Hur gör ni vid matbordet?