Inlägg från: Anonym (vända) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vända)

    Hinner inte med barnet när sambon är hemma

    Anonym (?Stressmamma?) skrev 2022-12-05 21:25:40 följande:
    Hinner inte med barnet när sambon är hemma

    Ja, när min sambo är hemma tar allting mycket längre tid. Hinner mer när jag är ensam hemma med barnet.

    Han stör mig med allt och är typ i vägen.
    Sen tycker han att jag stressar med barnets utveckling.
    Känns som att han sinkar mig medvetet för att jag inte ska få rätt i att barnet är moget för nästa steg. 


    Potta, eget rum, inte äta på natten, äta nya saker, gå-träna.. ni förstår.


    Här är inlägget som din sambo skriver:

    Vi kan aldrig slappna av och ha lugnt familjeliv. 
    Min sambo är hemma med barnet och jag jobbar, barnet är lite drygt ett år gammal. När också jag är hemma på helgerna så är min sambo helt fixerad vid sina rutiner och kräver att allt med barnet ska göras som hon är van vid när hon är med barnet på vardagarna.

    Hon stressar med barnets utveckling och jag fattar inte vad det är som är så bråttom. Hon känner inte in när barnet är redo för nästa steg utan ska hetsa på med potta, eget rum, inte äta på natten, äta nya saker och så vidare. Jag tänker att utvecklingen sker naturligt när barnet är red och att man inte behöver skynda på så mycket och hålla stenhårt på rutiner.

    Jag tycker att livet blir kontrollerat och uppbundet om hela dagarna går åt till att barnet ska sitta på potta, äta vissa saker, gå till parken en viss tid och så vidare. Även små barn behöver få slappna av lite och rutinerna går till överdrift för min sambo. Och som familj behöver vi få slappna av och bara vara ibland.

    Det känns också som att hon använder sina rutiner med barnet emot mig, så att allt jag gör med barnet inte duger för henne och hon menar att jag gör fel. Det är hennes sätt eller så har man fel, finns inget alternativ utan hon är den som ska bestämma. Hon verkar tycka att jag stör och är i vägen med min närvaro hemma och hur jag är förälder till barnet. 
  • Anonym (vända)
    Anonym (sand) skrev 2022-12-06 16:14:58 följande:
    Du har helt rätt, men snälla upplys en barnlös (du eller någon annan itråden). Varför går man öht med en 13-månaders till lekparken? Om man inte kan gå själv har man väl inte så väldigt stor nytta av en lekpark?

    Kanske man kan sätta ungen i en såndär gunga för de minsta om barnet är tillräckligt bred om sätet i den åldern och gunga den lite försiktigt?

    Känns verkligen inte som en nödvändighet varje dag. Matsäck behövs väl heller inte ätas ute varje dag? Speciellt inte mitt i vintern, eller måste ettåringar verkligen äta så ofta att det inte går att ta en långpromenad eller ett lekparksbesök utan att äta?

    Rätta mig gärna om jag har fel, är bara nyfiken på hur det funkar.
    Jomen, nog kan en ettåring ha glädje av att gå till parken, men det är ju absolut inte nödvändigt att gå dagligen eller med nån specifik rutin bara för det. Sitta i sandlådan och äta sand eller snö brukar vara populärt :) Även gunga en stund eller sitta på ett sånt där gungande djur. 

    Matsäck räcker ju med några majskrokar, en bit banan eller nåt annat smått i den åldern om man nu inte ska vara borta i flera timmar.

    Men det är ju inte så att ettåringen lider av att inte få gå till parken heller. 
  • Anonym (vända)
    Anonym (?Stressmamma?) skrev 2022-12-06 21:51:21 följande:

     


    Det där med blöjfrihet. Det är ett faktum att vi är sena med potträning i Sverige. Barn blir blöjfria i allt senare ålder.
    Såg någon skriva att vad gör det?! 
    Jo, barns självkänsla ökar av att klara av en sån sak. Risken för förstoppning och urinvägsinfektion minskar. Förstoppning är en vanlig orsak till att föräldrar söker vård för sina barn. Tänk om dessa resurser hade kunnat läggas på något annat? Både miljö och ekonomi tjäna på det. 


    Men då handlar det om att ha blöja upp i 4-5 års åldern, inte att hetsa fram det hos en ettåring. Inte ens på 60-70 talet var barnen blöjfria vid ett års ålder, men kanske vid 2-3 år. 

    Du hittar alltså på ett problem som inte egentligen finns och kräver sen att ditt barn och barnets pappa ska hänga med på färden. Det är inte särskilt vettigt.
  • Anonym (vända)
    Anonym (?Stressmamma?) skrev 2022-12-08 20:52:38 följande:

    Har inte hunnit med något svar. Men så kul ändå att tråden lever vidare. 

    Var barnet sover är väl många faktorer som avgör.
    Vet många som upplever att man stör varandra när man sover i samma rum. Det ligger mycket status i att barnet ska sova som ett ljus i sin egen säng i sitt eget rum typ 11 timmar i sträck. Det anses vara något som man som familj har uppnått. 

    Den här stressmamman har märkt att VÅRT barn sover bättre på natten om vi har vilat tillsammans i vår säng på dagen. 


    I vårt fall verkar det vara någon närhetsdos som måste fyllas. Den har givetvis varit olika i olika perioder.

    Varit så nöjd någon gång över en fin vila på dagen i egen säng i eget rum men det blev inte bra på natten sen. 


    Så ditt barn ska uppfylla ditt behov av STATUS i andras ögon?? Låter helt sjuk och hoppas att barnets pappa kan vara en motvikt till dina idéer om hur ert barn ska bli behandlat. 
Svar på tråden Hinner inte med barnet när sambon är hemma