Inlägg från: Anonym (Ninni) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ninni)

    Hinner inte med barnet när sambon är hemma

    Anonym (?Stressmamma?) skrev 2022-12-05 22:42:18 följande:

    Tack för ett inkännande svar. 


    Du beskriver precis hur det är hos oss. Tiden med allt möjligt bara rinner iväg när vi båda är hemma. 
    Det blir lite ?allas ansvar, ingens ansvar?.


    Det blir lätt så om man inte har en tydlig ansvarsfördelning. Vi upplevde att vårt hem delvis blev som en arbetsplats när vi fick barn. Tänk som ni gör på jobbet - planeringsmöten med beslut och utdelade ansvars- och arbetsuppgifter. Då funkar det bättre. Låter hemskt formellt men det behöver det inte alls vara. Stäm av på kvällen innan vad ni ska göra nästa dag, vem som packar mellis mm att ta med till lekplatsen och vad ni ska äta till lunch och vem som ska laga den och när. 


    På jobbet förväntar man sig inte att kollegorna kan läsa ens tankar, och det kan man inte göra i en familj heller. Se er som ett arbetslag. 

  • Anonym (Ninni)
    Kung Kisstank skrev 2022-12-06 11:22:30 följande:

    Det första ni måste göra är att prata med varandra och ge varandra utrymme. Lika fel som det är att lämpa allt ansvar på en förälder, lika fel är det att TA IFRÅN den andre föräldern ansvaret. Det har jag också råkat ut för och det är inte heller rätt.


    Exakt detta jag menade när jag skrev att man är ett arbetslag. Hemmet är en platt organisation. Ingen chef som bestämmer över den andra. 
  • Anonym (Ninni)
    Anonym (P) skrev 2022-12-06 11:30:30 följande:
    Men en familj är väl för guds skull ingen arbetsplats? Hade min man (och barnens far) föreslagit det du gör här, hade jag tackat för mig. Fy fan för att leva så uppstyrt och hysteriskt också när man är ledig. 

    Man är två i ett föräldraskap. Vill TS köra på med sina projekt, får hon göra det, men man kan inte förvänta sig att medföräldern ska hoppa så fort man själv knäpper med fingrarna. Om pappan är så usel att hans tankar inte är värda något, undrar jag varför TS skaffade barn med honom?

    Du missförstod. Jag menade att de måste börja planera TILLSAMMANS, inte att TS ska vara chef. Att veta att det man ska äta till lunch om några timmar finns i kylen och att man är överens om vem som ska se till att den hamnar på bordet är väl knappast hysteriskt? Tvärtom frigör det massor med tid. Den som inte ansvarar för maten kan tex sticka iväg och göra något kul med barnen istället. 


    Planerar man inte blir det istället lätt som i TS familj - ingen tar ansvar, inget blir gjort. I en familj där istället alla tar ansvar och massor blir gjort (eller familjer med en diktator och en slav) behövs så klart mindre planering. Då blir saker gjorda ändå. Men TS skriver uttryckligen att den vaga ansvarsfördelningen gör att de inte får något gjort. Då behöver man styra upp det. Så noga som jag skrev planerar inte vi i vår familj, men TS familj verkar behöva det. De lyckas ju inte ens få barnet att sitta på pottan på helgen. 


    Planerar ni aldrig ledig tid i er familj? Hur får ni i så fall till semesterresor, släktmiddagar, utflykter, teaterbesök? Vad gör ni om båda föräldrarna bestämt sig för att träffa kompisar när barnet har fotbollsmatch mm mm? Lever/arbetar man tillsammans måste man planera. Om ni inte är tankeläsare, vill säga. 

  • Anonym (Ninni)
    Mimosa86 skrev 2022-12-06 11:44:48 följande:

    Det finns ingen vuxen människa som går med blöja. 


    OT, men jo, det är det en hel del som gör (eller liknande) men det beror inte på misslyckad potträning utan sjukdom, skador mm. 
  • Anonym (Ninni)
    Anonym (P) skrev 2022-12-06 11:48:16 följande:
    Vi planerar absolut, men inte vem som ska packa mellanmål imorgon, vem som ska laga mat om två dagar när vi båda är hemma (oftast faktiskt inte ens vad vi ska äta). Vi sätter stort värde vi att ha våra helger så oplanerade som möjligt och umgås som familj. Inte att en lagar mat och en annan ska ut på äventyr. Visst träffar vi vänner ibland, eller hittar på något speciellt, men vi lever verkligen inte som familjen AB där familjen drivs som ett projekt. 

    Att de inte lyckas få barnet att sitta på pottan, beror snarare på att TS kräver att det sker på hennes villkor och lämnar pappan till att bara följa henne. Hon försöker alltså vara förälder också över sin vuxne partner. Då får man skylla sig själv. 

    Och därför uppmanade jag dem att planera istället. 


    TS skriver: 
    Tiden med allt möjligt bara rinner iväg när vi båda är hemma. 


    Det blir lite ?allas ansvar, ingens ansvar?.


    Och det här tycker hon exakt beskriver hur det är hemma hos dem: 

    Men här hemma tar allt längre tid när vi båda är hemma mot om jag är själv med barnet. Men det beror på att jag då räknar med att vi hjälps åt och inte alls planerar tiden som lätt rinner iväg och plötsligt är det lunch som ska göras eller något och lekplatsen får vänta ännu längre. 

    Är det däremot bara jag och barnet planerar jag morgonen (eller vilken tid det nu är på dagen) i detalj, lägger fram kläder, fixat matsäck, packat väska etc. 



    Rätt tydliga tecken på att de behöver börja planera, tycker jag. 

  • Anonym (Ninni)
    Anonym (P) skrev 2022-12-06 11:57:54 följande:
    Men om han tycker att det är jättetrevligt då? Ska hon planera sönder hans helg?
    Nu börjar du bli lite jobbig att diskutera med. Jag har aldrig skrivit att HON ska planera.
  • Anonym (Ninni)
    Anonym (P) skrev 2022-12-06 12:57:07 följande:
    Anledningen till att jag är lite jobbig, är att jag har sett det här så många gånger bland vänner. Jag har vänner som är helt sopslut på söndagarna, för att HON ägnat sig åt att detaljplanera helgen och sen hetsat upp sig för att han inte gjort exakt som hon tänkt. Det är av kalibern, ?en MÅSTE vara i mataffären klockan 08, då MÅSTE hemmavarande förälder starta tvättmaskin och dammsuga en våning, sen mellis exakt 09.30 för att äta lunch exakt 11.20, för annsra blir det för tajt med fikat som sker exakt 14.00?. Och så vidare, vareviga helg. Och jag får samma vibbar av TS. HAN vill inte göra exakt som HON bestämt. 
    Men säg det till dem då och inte till mig, som påpekat vikten av att samarbeta och göra gemensamma planer... 
  • Anonym (Ninni)
    Anonym (P) skrev 2022-12-06 13:23:18 följande:
    Fast TS visar samma beteende. Vad gör det om lekparken får vänta lite för en 13-månaders? Tror du att en 13-månaders måste gå till lekparken varje dag, för att det annars blir katastrof? 
    Nej, så säg detta till TS och inte till mig. 
  • Anonym (Ninni)

    Men jisses! Ni missförstår ju TS medvetet för att kunna hacka på henne. Skärpning! 

  • Anonym (Ninni)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-12-09 14:48:19 följande:
    Varför berättar du ens för folk om hur ditt barn sover om det inte är för att få "status"?
    Vet ju inte hur det är för TS, men generellt är det ett VÄLDIGT vanligt samtalsämne bland småbarnsföräldrar. 
Svar på tråden Hinner inte med barnet när sambon är hemma