Inlägg från: Cereal Killer |Visa alla inlägg
  • Cereal Killer

    Hur ofta och länge är era 2-åringar sjuka?

    Jag minns inte exakt, de var nog sjuka kanske 3-5 gånger under vinterhalvåret eller så. Lite mer sällan under sommarhalvåret.

    Så länge det rör sig om vanliga övre luftvägsinfektioner orsakade av virus och en och annan magsjuka och barnet mår bra mellan infektionerna och växer och utvecklas, så är det förmodligen normalt. Drabbas barnet av upprepade bakterieinfektioner, råkar ut för minst en allvarlig bakteriell infektion eller blir svårt sjukt vid virusinfektioner (dvs behöver läggas in eller liknande) så är det mer sannolikt att det handlar om immunbrist eller något annat bakomliggande.

    Immunförsvaret är komplicerat och jag skulle inte säga att ett barn som är förkylt mer sällan automatiskt har ett bättre immunförsvar än ett som är förkylt ofta. Många av förkylningssymtomen i sig kommer av immunförsvarets reaktion på viruset. Det finns inte heller något riktigt stöd för att det skulle vara tvärtom, dvs att barn som är sjuka ofta har ett bättre immunförsvar eller bygger upp sitt immunförsvar på ett bättre sätt (som alla säkert vet vid det här laget så är skyddet mot luftvägsvirus generellt kortvarigt och dessa virus förändras ofta snabbt och kan kringgå tidigare immunitet). 


    En hel del har nog att göra med hur utsatta vi är. Även 2-åringar som går i förskola heltid kan vara väldigt olika utsatta, beroende på ventilationen i förskolelokalen, barngruppens åldersammansättning, mängden utevistelse och liknande. 

Svar på tråden Hur ofta och länge är era 2-åringar sjuka?