• Fiona M

    Människor som bara läser klassiker

    Jag tror många gillar tanken på att läsa, den passar in i vem de vill vara, men sen finns inte tid eller ork. När man då ska dra till med vad man läser är klassikerna ett säkert kort.
    Alternativt är de bara pretentiösa.

  • Fiona M
    Anonym (Sprocket) skrev 2022-12-10 15:58:55 följande:
    Det finns säkert miljöer där det fortfarande anses höja status att läsa. Unga människor kan imponera på varandra med klassiker. Människor jag lärde känna som ung imponerade på mig med vad de läste. Jag tyckte att de var intellektuella  vid en ganska lågt satt ribba. Och läslustsböcker var naturligtvis lågstatus på universitetet, det lärde jag mig snabbt. Men jag tror inte att det där funkar längre nu när alla sitter och halsar från internet varenda dag. Det är nog få som håller sig till enbart bokläsning idag. 
    Jag förstår inte vad ditt inlägg har med mitt att göra då jag inte skrev något om status, läslustsböcker eller att enbart läsa pappersböcker?
  • Fiona M

    Det här med bra och dålig litteratur förresten.

    Jag är lärare i engelska och kan ibland förfasas över de böcker eleverna väljer, men då inte för att det är deckare, fantasy eller chic lit (inget fel på det) utan för att budskapet i dem är så erbarmligt skadligt; den stalkande och kontrollerande killen får den passiva tjejen, killar ska vara starka och inte visa känslor och så vidare. :-/ 
    Eleverna får naturligtvis tycka vad de vill är bra eller dåligt, men de behöver kunna motivera varför. Alla lästa böcker är då bra böcker om det utvecklar deras förmåga att argumentera sin ståndpunkt.

  • Fiona M
    Aniiee skrev 2022-12-10 17:04:10 följande:
    Jag är väl lite udda men jag läser oftajust för att jag inte har ork. Till annat, alltså. Läsning är avslappning för mig. 
    Ja, jag också. Tills jag brände ut mig.
    Jag har alltid varit en bokslukare, läser gärna och snabbt (lärarna trodde jag fuskade när jag var liten). Sen gick jag från 4-5 böcker i veckan till att inte alls komma ihåg vad jag läst på sidan jag hade framför mig och det var en oerhörd sorg att inte kunna fly in i böckernas värld när måendet var pissigt. :-/
    Nu är jag nästan ?hel? igen, men läsförmågan är en bra    kanariefågel, blir jag stressad sjunker den direkt och jag vet att jag måste dra i handbromsen.
  • Fiona M
    Aniiee skrev 2022-12-10 17:20:45 följande:
    Jag har ett litet bibliotek hemma, innehållande tryckta böcker och kassett- och cd-böcker. Jag jobbar inte med böcker, men de är ju också samlade över en hel livstid. Inte bara min livstid, förresten, utan även min mammas och mormors. Den äldsta boken jag har framme är en upplaga av Lysande utsikter, tryckt på 30-talet. Den nyaste år en upplaga av Tevinter Nights, tryckt i år.

    Jag älskar när folk går igenom mina bokhyllor. Mina böcker är en del, en stor del, av mitt liv och min historia. Det finns alltid något som intresserar någon i mina hyllor och det kan bli en hel del bokprat. 
    Jätteroligt att kolla bokhyllor och prata om böckena!
    Innan Maken och jag började dejta lånade han ut en bok till mig, villet absolut gav pluspoäng. 
  • Fiona M

    Jag ser inte ner på folk som inte läser (att lyssna på ljudbok anser jag går in under att läsa även om det inte passar mig, blir bara rastlös), och jag har svårt att förstå varför folk låtsas att de läser i dejtingsammanhang. Man listar ju intressen för att se om man har det gemensamt, och det är ju just en sån där grej man kan falla tillbaka på för konversation om man inte kommer på annat.
    Råkade ut för det, blev utbjuden av en i kompiskretsen och när vi pratade sa han att han gillade att läsa. Sen blev han väldigt generad när jag frågade om vad, och sa att han sagt det för att jag verkade vara en sån som läste (hur är man då?), och att han inte läst en bok sen gymnasiet. Helt OK att inte läsa, mindre OK att ljuga om det.

Svar på tråden Människor som bara läser klassiker