• LFF

    Människor som bara läser klassiker

    Låter mer som skrytnissar som vill verka vara mer pretentiösa än de är så de drar till med att de bara läser "fin, klassisk" litteratur. Läser man dessutom inte mer än 10 sidor per månad så läser man ju inte alls. 

    Låter lite grann som en historia en av pappas vänner berättade. Dennes pappa ansåg att man har inte läst en bok om man inte läst den på originalspråk. Översatta böcker räknades inte. Så Odysséen skulle läsas på gammalgrekiska, Brott och Straff på ryska etc. 

  • LFF
    Anonym (Sprocket) skrev 2022-12-09 15:24:21 följande:
    Kan du berätta vad det ger dig att läsa? 
    En person som inte läser lever ett liv. En person som läser kan leva tusentals liv. 

    Läsning kan vara allt från att lära sig nya saker till verklighetsflykt. 
  • LFF
    Aniiee skrev 2022-12-10 17:20:45 följande:
    Jag har ett litet bibliotek hemma, innehållande tryckta böcker och kassett- och cd-böcker. Jag jobbar inte med böcker, men de är ju också samlade över en hel livstid. Inte bara min livstid, förresten, utan även min mammas och mormors. Den äldsta boken jag har framme är en upplaga av Lysande utsikter, tryckt på 30-talet. Den nyaste år en upplaga av Tevinter Nights, tryckt i år.

    Jag älskar när folk går igenom mina bokhyllor. Mina böcker är en del, en stor del, av mitt liv och min historia. Det finns alltid något som intresserar någon i mina hyllor och det kan bli en hel del bokprat. 
    Jag önskar att jag hade plats för ett bibliotek. Ångesten var total när vi behövde tömma det rum vi hade som spelrum/bibliotek och skulle göra om det till lekrum när barnen kom (bodde i en tvåa då med invändigt förråd där vi hade speldatorer och bokhyllor). Även tanken på att jag behövde göra mig av med alla mina Harlequinböcker gjorde ont. Nu har jag en bråkdel av alla böcker jag hade tidigare och de saknas mig. 

    Har liksom alltid varit en bokmal. På högstadiet hittade man mig antingen på skolbiblioteket eller på golvet utanför där jag satt och läste i min ensamhet. Hatade dock det påtvingade läsandet i skolan där man var tvungen att läsa någon av ett fåtal utvalda böcker. Jag menar, det finns flera böcker som handlar om tex Första världskriget, varför måste man läsa "På västfronten intet nytt" då? Eller något alternativ till Anne Frank om man vill att det ska handla om koncentrationslägren och Andra världskriget?

    Älskar alla böcker, läst allt från Sagan om Ringen till Jane Austen och Jackie Collins. Deckare, fantasy, chic lit. Sen kom barnen och lugnet i kroppen fanns helt enkelt inte längre. Sen några år tillbaks har jag så smått börjat hitta tillbaks till läsandet, speciellt i ett varmt badkar. Har även börjat lyssna på ljudböcker när jag städar, är ute på promenad ensam eller åker kommunalt utan sällskap. 

    Men drömmen är fortfarande att få ha ett alldeles eget bibliotek. Med en mysig fåtölj och kanske en liten kamin eller öppen spis där man kan ha en mysig brasa. Att kunna få köpa nya böcker hejdlöst utan att behöva tänka på var de ska få plats. Sen, tänk att få pyssla med böckerna och sortera upp dem i önskad ordning. Just nu får jag ju bara ångest när jag öppnar upp dörrarna till där mina böcker står i total oreda. Visst, böcker av samma författare eller serie är samlade men sen är det oordning. 
Svar på tråden Människor som bara läser klassiker