• jeanette02

    Gå tillbaka till jobbet tidigt som mamma

    Finns nog inga lagkrav utan det kan man nog bestämma själv.
    Beror ju lite på vilket yrke, är det väldigt tungt fysiskt så tror jag man kan rekommenderas att ta ut föräldradagar. Men du siktar på 10 dagar kan säkert fungera. 
    Hade själv kunnat rent fysiskt och psykiskt gå och arbeta egentligen direkt efter mina förlossningar, bara behövt stänga ner mjölkproduktion med hormoner först. Hade inga andra problem med underliv eller så. 

    Men hade jag velat det NEJ absolut inte. Jag gjorde det inte heller. 
    Men i ett skarpt läge hade det fungerat ja. 

  • jeanette02
    Anotherone skrev 2022-12-17 08:01:29 följande:

    Du bör läsa föräldraledighetslagen, där har du §4 Mammaledighet som ger att två veckor före ELLER efter ska vara obligatoriska.
    I övrigt så är föräldraledighetslagen en skyddslag som är till för att värna förälderns rätt gentemot arbetsgivaren. Så resterande paragrafer handlar i princip om dina rättigheter och vad som gäller vid förläggning av partiell ledighet, återgång i tjänst mm. 
    Jag började jobba efter 3 mån med mitt första barn, det kändes lagom. Då gick jag tillbaka på deltid och jobbade på det viset tills hen var ett år. Funkade bra!


    Mammaledighet

    4 §   En kvinnlig arbetstagare har rätt till hel ledighet i samband med sitt barns födelse under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen och sju veckor efter förlossningen. Om hon inte är ledig på annan grund skall två veckor av denna mammaledighet vara obligatoriska under tiden före eller efter förlossningen.


    Arbetstagaren har också rätt att vara ledig för att amma barnet.


    Mammaledighet behöver inte vara förenad med att föräldrapennning betalas ut. Vid ledighet för att amma barnet gäller inte 10-15 §§. Lag (2000:580).


    Aha, det fanns ok. Låter ju rimligt. Med 2 veckor obligatorisk ledighet efter som anställd. 
    Ja människor får göra som de känner. 

    Själv hade jag inte utgått från att arbeta efter 10 dagar men men. :) 
Svar på tråden Gå tillbaka till jobbet tidigt som mamma