• Sun 18 Dec 2022 14:47
    6626 visningar
    16 svar
    16
    6626

    Kan jag frysa julskinkan och griljera på fredag?

    Hej!
    Jag är ny på mitt jobb och har inte några extra dagar att ta ut i sambsnd med julhelgen, därför passade jag på att laga skinkan redan nu i helgen. Planen var att frysa in den och sen griljera den på frdag eller lördag, beroende på vad tiden räcker till. Men när jag söker på frysning verkar alla bara frysa griljerade skinkor, så borde jag göra det före jag fryser, eller är det bara för att de flesta fryser rester?

  • Svar på tråden Kan jag frysa julskinkan och griljera på fredag?
  • Sun 18 Dec 2022 14:49
    #1

    Du behöver inte frysa in den men hade du verkligen inte kunnat slänga in den i ugnen på fre em och griljera på lördag? Det du läst om fryst skinka beror nog på rester ja.

  • Sun 18 Dec 2022 14:50
    #2

    Risken finns nu tyvärr att den hinner torka ut till nästa helg....

  • Sun 18 Dec 2022 14:51
    #3

    Du kan ju köpa frysta färdigkokta julskinkor, så självklart går det

  • Sun 18 Dec 2022 15:06
    #4

    Ska den garanterat vara helt tinad till fredag behöver du säkert plocka ut den från frysen onsdag. Knappt värt att frysa då... Packa in den ordentligt så håller den sig i kylen i en vecka. 

  • Sun 18 Dec 2022 16:03
    #5
    Mortiscia80 skrev 2022-12-18 14:49:19 följande:

    Du behöver inte frysa in den men hade du verkligen inte kunnat slänga in den i ugnen på fre em och griljera på lördag? Det du läst om fryst skinka beror nog på rester ja.


    Jag satte den i ugnen före den tid jag slutar jobba på dagarna, och den var klar 01:45, så jag känner att det var rätt beslut.
  • Sun 18 Dec 2022 16:13
    #6
    BuoBä skrev 2022-12-18 15:06:38 följande:

    Ska den garanterat vara helt tinad till fredag behöver du säkert plocka ut den från frysen onsdag. Knappt värt att frysa då... Packa in den ordentligt så håller den sig i kylen i en vecka. 


    Den behöver ju knappast vara helt tinad för grilljeringen, inte tänkt på att folk köper färdigkokta skinkor (frusna) och grilljerar.
    Enligt alla sidor jag sett håller sig skinka max en vecka i kylen, så nej tack.
  • Sun 18 Dec 2022 16:51
    #7
    stor grön drake skrev 2022-12-18 16:13:34 följande:
    Den behöver ju knappast vara helt tinad för grilljeringen, inte tänkt på att folk köper färdigkokta skinkor (frusna) och grilljerar.
    Enligt alla sidor jag sett håller sig skinka max en vecka i kylen, så nej tack.
    Eh, jo den behöver vara tinad. Griljerar gör man i 10-15 minuter så skinkan hinner inte bli varm rakt igenom även om den är tinad. 

    Alternativ: dela den här skinkan i lagom stora portionsbitar för framtiden och frys. Köp en ny, färdigkokt (ej fryst) skinka som du griljerar på fredag.
  • Sun 18 Dec 2022 16:57
    #8
    stor grön drake skrev 2022-12-18 16:13:34 följande:
    Den behöver ju knappast vara helt tinad för grilljeringen, inte tänkt på att folk köper färdigkokta skinkor (frusna) och grilljerar.
    Enligt alla sidor jag sett håller sig skinka max en vecka i kylen, så nej tack.
    Är det något nytt påbud? Jag har kokat eller ugnsbakat, griljerat, ätit och förvarat julskinka i mer än en veckas tid under hela mitt vuxna liv utan några som helst problem. Däremot brukar jag vara noga med att inte låta julbordet stå framme för länge. 
  • Sun 18 Dec 2022 17:10
    #9
    stor grön drake skrev 2022-12-18 16:03:01 följande:
    Jag satte den i ugnen före den tid jag slutar jobba på dagarna, och den var klar 01:45, så jag känner att det var rätt beslut.
    Oj! Hur stor skinka hade du egentligen?? När slutade du för dagen?
  • Sun 18 Dec 2022 19:23
    #10
    Mortiscia80 skrev 2022-12-18 17:10:32 följande:
    Oj! Hur stor skinka hade du egentligen?? När slutade du för dagen?
    Skulle nog inte krubba den skinkan
  • Mon 19 Dec 2022 00:15
    #11
    Pope Joan II skrev 2022-12-18 16:57:00 följande:
    Är det något nytt påbud? Jag har kokat eller ugnsbakat, griljerat, ätit och förvarat julskinka i mer än en veckas tid under hela mitt vuxna liv utan några som helst problem. Däremot brukar jag vara noga med att inte låta julbordet stå framme för länge. 
    Hur skulle jag veta om det är nytt då jag aldrig sökt info om det förut? Men nog tycker jag de flesta verkar ense om att skinkan behöver ätas upp innan nyår, med tanke på tidningarnas recept i mellandagarna.
    Mortiscia80 skrev 2022-12-18 17:10:32 följande:
    Oj! Hur stor skinka hade du egentligen?? När slutade du för dagen?

    Den åkte in i ugnen vid 17, efter att ha stått framme i flera timmar för att nå 10 grader i innertemperatur (enligt anvisningarna). Jag är troligtvis (förhoppningsvis) hemma vid 17 på fredag, men inte så jag kan ta fram skinkan flera timmar i förväg. Den var 4,5 kg, lagad i ugnen på låg värme så den ska vara saftig och god.
  • Mon 19 Dec 2022 10:12
    #12
    stor grön drake skrev 2022-12-19 00:15:09 följande:
    Den åkte in i ugnen vid 17, efter att ha stått framme i flera timmar för att nå 10 grader i innertemperatur (enligt anvisningarna). Jag är troligtvis (förhoppningsvis) hemma vid 17 på fredag, men inte så jag kan ta fram skinkan flera timmar i förväg. Den var 4,5 kg, lagad i ugnen på låg värme så den ska vara saftig och god.
    Om du la in den i ugnen kl. 17 så borde den ha varit klar ungefär kl. 22:40, då på 175 grader. Du hade kunnat ta fram skinkan ur frysen och lagt i kylskåpet på morgonen eller kvällen innan.
  • Mon 19 Dec 2022 20:20
    #13
    Mortiscia80 skrev 2022-12-19 10:12:59 följande:
    Om du la in den i ugnen kl. 17 så borde den ha varit klar ungefär kl. 22:40, då på 175 grader. Du hade kunnat ta fram skinkan ur frysen och lagt i kylskåpet på morgonen eller kvällen innan.
    Varför i hela världen skulle jag göra det? Jag vill ha god skinka, inte något torrt sönderbränt elände. Jag köpte inte frusen skinka.
  • Mon 19 Dec 2022 21:31
    #14
    stor grön drake skrev 2022-12-19 20:20:29 följande:
    Varför i hela världen skulle jag göra det? Jag vill ha god skinka, inte något torrt sönderbränt elände. Jag köpte inte frusen skinka.
    Därför att det är så man tillagar skinka. Och nej, jag utgick verkligen inte från att den var frusen. Istället har du nu torkat ut din skinka, jag hoppas den är ätbar ändå.
  • Tue 20 Dec 2022 12:07
    #15
    Mortiscia80 skrev 2022-12-19 21:31:41 följande:
    Därför att det är så man tillagar skinka. Och nej, jag utgick verkligen inte från att den var frusen. Istället har du nu torkat ut din skinka, jag hoppas den är ätbar ändå.
    Inte ett dugg, den var hur saftig som helst när jag testskar den. Använder stekpåse
  • Tue 20 Dec 2022 12:17
    #16
    stor grön drake skrev 2022-12-20 12:07:53 följande:
    Inte ett dugg, den var hur saftig som helst när jag testskar den. Använder stekpåse
    Så bra då.
Svar på tråden Kan jag frysa julskinkan och griljera på fredag?