Inlägg från: ninanils |Visa alla inlägg
  • ninanils

    Vänsterhänt barn? När märkte ni?

    Hej,

    Har en dotter på 3år som den senaste tiden verkar använda sin vänsterhand mer än högerhanden. Både gällande när hon ritar och t.ex. klipper med sax och andra vardagsbestyr. Hon verkar enkelt vara mer "dominant" med vänsterhanden, har märkt detta tidigare men då har det varit lite blandat med vänster/höger handen. Nu på sistone är det dock mer tydligt vänsterhanden som gäller.

    Ingen är vänsterhänt i familjen sen tidigare, så har ingen direkt erfarenhet av detta.


    När märkte ni att ert barn var vänsterhänt? Sitter och kikar lite på vad man kan göra/införskaffa för underlätta för henne.

    Tack!

  • Svar på tråden Vänsterhänt barn? När märkte ni?
  • ninanils

    Tack för svaren alla!

    Jag förutsätter att förskola/skola har skolprodukter för vänsterhänta? Bara för att majoriteten av befolkningen är högerhänta så ska inte vänsterhänta barnen inte behöva vänja sig tycker jag. Finns jo vänsterhänta produkter av en anledning.

    Tack för tipsen, jag började med en enkel sax: www.alltforvansterhanta.se/produkt/barnets-forsta-sax-125-cm/

    Så får vi se om det är något annat vi behöver till dottern. Tar tacksamt emot fler tips!

  • ninanils

    Tror ingen här tänker på något sätt att vänsterhänthet är ett handikapp. Mer diskussionen vad man kan göra föra för att tillgodose behoven på bästa sätt.

    Samhället är ju skapat för högerhänta men det finns uppenbarligen produkter och verktyg som är skapade för vänsterhänta. Risken är jo annars att barnen får sämre förutsättningar och kan behöva längre tid för en specifikt uppgift eller har svårt att lösa etc. Sen kanske några anpassar sig snabbt men andra har en mer dominant vänsterhand utifrån vad jag kan läsa mig till. Men varför ska de behöva anpassa sig efter detta?

    Ni som har insyn. Förskolor/skolor - har de saxar/linjaler etc anpassade för vänsterhänta?

Svar på tråden Vänsterhänt barn? När märkte ni?