Inlägg från: Anonym (Stuten) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stuten)

    Hur gick det för er ofrivilliga pappor?

    Min erfarenhet är att det är oerhört svårt för en man att om man godkänt faderskapet få det ogiltigförklarat eller om någon annan tagit på sig faderskapet få det omprövat.
    Hände en bekant till mig, han fick rätt först när barnet var 12 år just för att mamman angav den andra mannen som pappa.

    Så finns det ingen som tagit på sig faderskapet så är det bara att invänta DNA-provet. Dessa prov kan inte med 100% garanti säga att man är fadern men med 100% att man inte är fadern.

    Så jag skulle invänta provsvar och därefter agera.

    Känns ovanligt att en tjej som vet att killen inte kommer bry sig ens namnger denne för familjerätten eftersom hon ändå får den summan han skulle betalt från staten om inte fadern kan fastställas.

  • Anonym (Stuten)
    Anonym (Noway) skrev 2023-03-14 15:56:02 följande:
    Vet inte om hon har namngett mig som pappa eller ens kommer att göra det. Men hon har ju kontaktat mig för flera månader sen och sagt att det är jag som är pappan. Så jag har ju snackat me Familjenämnden redan om de men det var ju innan barnet var fött. Eller om de heter Familjerätten kanske är samma? 
    Pappa kan du inte bli innan barnet är fött och du måste antingen själv skriva på papperna eller bli dönd till det. Så att ta ett snack med familjerätten har ingen effekt då bara mamman kan initiera faderskapsutredning.
  • Anonym (Stuten)
    Anonym (Bella) skrev 2023-03-15 16:01:44 följande:
    Nej det är inte mamman som bestämmer om en faderskapsutredning ska påbörjas. Myndigheterna kräver att faderskapet fastställs och om mamman inte är gift så kallas hon till utredning och väldigt ingående intervjuer om vilka hon träffat och legat med och när. Vilka andra hon umgicks med, vad de gjorde den dagen, hur hon träffade killen/killarna, hur många gånger de hade sex och var någonstans osv. Har själv varit med om det så jag vet vad jag pratar om. Finns det flera eventuella fäder görs DNA-test och de utredningar som krävs. Läste att det är 1% av barnen som föds som har fader okänd. Det är inte särskilt enkelt att som mamma komma undan med att man inte vet vem pappan är. Hon kommer att bli korsförhörd både hos Socialnämnden och i domstolen med intima frågor, de spelar inte det finkänsliga spelet. Även om det är ett ONS som träffats på krogen brukar de faktiskt kunna hitta pappan.
    Tänker du att kvinnan måste ange vilka hon varit med?
    Jag fick papper att jag skulle inställa mig för provtagning, jag kunde inte neka detta då det är lagkrav. När jag var där så kände inte tjejen igen mig och. no shit Sherlock för vi hade aldrig träffats någonsin (någon angav mitt namn och adress). Jag var också 100% icke barnets pappa så där blev ungen med garanti faderslös och jag hade en jobbig förklaring till damen hemma 😂
    Nej, så funkar det inte alls så allt styrs från kvinnan oavsett vad du själv tycker stämmer. Som jag sa tidigare så blev en bekant fråntagen papparollen eftersom tjejens nya skrev under papperna och min bekant fick kämpa i 12 år innan han fick rätt.
    Ännu sämre är det om man är gift för då klassas man som pappa oavsett om kärringen kutat med andra. Då ska jag bevisa att jag omöjligt kan vara pappan först för att de ska bryta faderskapet och starta en utredning.

    Så en ogift kvinna kan hålla käften om vilka hon varit med eller ljuga och säga att hon inte själv vet identiteten på mannen och då faller utredningen. En gift kvinna kan även om mannen påpekar att hon varit otrogen också blåneka och maken klassas då som barnets pappa och det är oerhört svårt att få detta upprivet då alla barn ska ha en pappa på pappret.

    Själv skulle jag upptäckt om jag inte var pappa eftersom jag släktforskar med genetik och det skulle vart självmarkerande om frugan varit på vift 😂

    Det är faktiskt helt omöjligt för staten att snoka rätt om kvinnan ljuger och det är det rätt många som gör mer eller mindre bra. Räknar vi sen in alla barn som har fel biologisk far så är det ganska många.
    Är själv inte säker på att jag och brossan har samma farsa för vi är 100% oliks i allt...
  • Anonym (Stuten)
    Anonym (Bella) skrev 2023-03-15 16:55:58 följande:
    Som sagt har jag själv varit mamma i en faderskapsutredning, nu hade jag bara en eventuell pappa och en väldigt osannolik (kille jag hade sex med drygt 1,5 månad innan beräknad tidpunkt för befruktning) och jag samarbetade och ville att faderskapet skulle fastställas så jag berättade allt jag visste om pappan. Jag vet vilka ingående förhör med extremt detaljerade frågor jag utsattes för. Kan bara föreställa mig hur de går på en kvinna som inte vill samarbeta och bara säger att hon inte vet. Jag tror faktiskt de använder elchocker för att tvinga ur henne sanningen (obs skämt men med en gnutta allvar).

    Faderskapsutredning är inte något mamman kan förhindra och om hon inte samarbetar tar de kontakt med släktingar och andra personer i hennes omgivning. Som sagt de skyr inga medel. Och de bryr sig inte ett skit om de råkar sabba för någon som vänstrat och inte vill att frun ska få veta.

    Som singel är det alltså extremt svårt att tiga eller ljuga - någon måste ju vara pappan eller hur? Och uppger man fel namn och DNA visar att det inte var rätt pappa så fortsätter utredningen.

    Som gift är det däremot enkelt eftersom maken rutinmässigt bedöms vara pappan oavsett om han är den biologiska pappan eller inte. Jag har alltid tyckt det är konstigt att man går genom eld och vatten för att fastställa rätt faderskap för ogifta kvinnor medan gifta kvinnor kan nuppa runt och skaffa barn med vem som helst men får inte ens frågor på det. Visst en pappa tar på sig faderskapet, barnet blir arvsberättigat och får en pappa som tar på sig försörjningsbördan - men rätten att få veta sitt biologiska ursprung då, vad hände med det?? Är det inte viktigt för barn med gifta föräldrar att känna till genetiskt nedärvbara sjukdomar och veta vilka som är ens biologiska syskon? Det är en lite förlegad syn på äktenskapet som grundbulten samhället vilar på. Man är väl rädd att utredningar där det visar sig att pappan inte är rätt pappa ska slå det heliga äktenskapet i spillror. Och lagen skrevs innan det blev socialt accepterat att ha öppet förhållande, swinger, kvinnor håller sig inte hemma vid spisen utan träffar andra män på jobbet och krogen och då och då händer det att en kvinna är otrogen på samma villkor som män alltid har kunnat skaffa oäkta barn. Men skillnaden är att kvinnans oäktingar föds in i ett äktenskap och tydligen vill myndigheterna att det ska fortsätta vara så.

    Det är nog som du säger, svårt att få faderskap för ett barn som redan har en gift make som tagit på sig faderskapet. Ungen har framtiden tryggad med arv och försöjning och då är myndigheterna ovilliga att slå sönder äktenskapsidyllen med en snubbe som påstår sig vara pappa till barnet.
    Jag tycker det är orättvist och fel. Gifta kvinnor borde utredas på samma sätt som kvinnor som är sambos eller singlar. För det är barnens rättigheter det i slutändan handlar om.
    Helt sant genom hela systemet är nog inte din upplevelse, tvivlar dock inte på vad du upplevt.

    Vad vet släkten om saken?
    Jag brukar dock inte berätta för min farmor och farfar, kusiner osv vem jag har sex med så vad skulle de få fram av det?
    Här är det oerhört enkelt att som kvinna komma undan med fader okänd men visst försöker de få fram en pappa. Jag blev som sagt misstrodd till och med när tjejen säger vi aldrig ens träffats, var inte så kul för mitt förhållande att bli misstänkt för att sprungit jämte... Jag hade dess utom utlandstjänst när barnet skulle blivit till så alla bevis pekade ju bort från mig.

    Det är heller inte olagligt att vägra ange en pappa om inte mamman vill oavsett vad de som utreder det anser.

    Men galnare saker från myndigheter har man varit med om så tvivlar inte på din upplevelse.
  • Anonym (Stuten)

    Ingen i min släkt eller ens vänskapskrets visste om frugan innan vi bestämde oss för att vara officiella. Men visst är man inte så som vi var så är det klart att omgivning kan se och höra saker.
    Nu var väl jag och frugan inte hemliga i mer än en månad men det kan hända mycket på en månad...

    Angående vad för uppgifter myndigheten kan begära ut så bygger det på 10 kap. 2 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL så allt som faller därunder har de rätt att begära ut med eller utan medgivande från modern.

    Dock vet jag att det är relativt enkelt (var enkelt) att som man klara sig undan eventuellt faderskap genom att checka in under falskt namn på hotellet. Staden där jag gick gymnasiet hade extremt högt antal okända fäder som aldrig hittades på grund av falskt namn med mera.

  • Anonym (Stuten)
    Anonym (fkl) skrev 2023-03-17 08:13:27 följande:
    Ja!

    Förstår inte varför du inte tror det? står klart o tydligt hur man ska göra.

    Så här använder ni tjänsten:


    Du som inte har fött barnet:
    1. Logga in i e-tjänsten med ditt personnummer.
    2. Bekräfta att du är barnets förälder. Du kan samtidigt också ansöka om gemensam vårdnad.
    3. Signera med e-legitimation.
    4. Meddela den förälder som fött barnet att det finns en bekräftelse att godkänna.


    Du som har fött barnet:
    1. Vänta tills den andra föräldern har bekräftat sitt föräldraskap i tjänsten.
    2. Logga in i e-tjänsten med ditt personnummer.
    3. Godkänn den andra personens föräldraskap. Du kan samtidigt också ansöka om gemensam vårdnad.
    4. Signera med e-legitimation.


    När den förälder som ska bekräfta sitt föräldraskap har signerat bekräftelsen och den förälder som har fött barnet har godkänt bekräftelsen genom att också signera är föräldraskapet fastställt.


    Tror det handlar om att kvinnan inte kan initiera detta utan det är pappan som säger han är pappa och mamman godkänner detta. Det vill säga mamman kan inte peka ut en pappa där online.
  • Anonym (Stuten)
    Valuta2019 skrev 2023-03-17 17:06:44 följande:

    Det är så förbannat ojämlikt när det kommer till sex. En tjejer kan njuta av sex utan skydd hur mycket hon vill, men en kille måste alltid ha kondom annars blir han pappa resten av sitt liv. Nu kommer ju snart preventivmedel och då kan män bestämma när de vill ha barn inte kvinnor.


    Vad är kondom om inte ett preventivmedel?
  • Anonym (Stuten)
    EpicF skrev 2023-03-17 20:47:30 följande:
    Mam är faktiskt fortfarande förälder även om ens barn inte längre lever. 
    Jo så är det men mitt döda barn gör mig inte till förälder hos myndigheter, det barn som lever gör det dock.
    Önskar dock ingen att vara med om ett barn som dör, jag är normalt en hård person men där knäcktes jag.
  • Anonym (Stuten)
    EnAnonumius skrev 2023-03-17 21:43:42 följande:
    Förälder räknas du nog också för myndigheterna. Dock om det handlar om att betala underhåll, så klart att du inte kan i det läget räknas som förälder (rent juridiskt) om det absolut tragiska som kan hända händer. Fast förälder är du även till det barnet.

    Jag beklagar din sorg.. 😥
    Jo förälder är man ändå men man tappar allt ansvar.
    Har ju levande barn men det är alltid lika tufft att få frågan "om det barnet innan mig överlevt, hade jag funnits då?"

    Vetefasen hur det blir om man inte är gift och barnet dör inom någon timme, blir man pappa då till ett avlidet barn?
    Jag hade ju turen i oturen att jag automatiskt klassades som pappa.
Svar på tråden Hur gick det för er ofrivilliga pappor?