Inlägg från: Anonym (Alternativ) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Alternativ)

    Adhd och studier hjälp!

    Hej hej!

    Det här är bara en allmän reflektion kring skolan..
    Det är en snäv mall att passa in i...


    Det känns verkligen som att vissa personer mår för dåligt för att tvingas till obligatorisk skola i så många år som det är plikt på i Sverige.

    Att ständigt tampas med att hänga med, alltid ligga efter- det resulterar ofta i depression. Depressionen och ångesten kan i sin tur leda till att även de ämnen som en individ med ADHD och/eller andra diagnoser verkligen briljerar i inte ger samma glädje längre.

    Min övertygelse är att vissa personer mår för dåligt av att tvingas kämpa och stånga huvudet i väggen så att säga för att de MÅSTE till skolan från 6 års ålder till 15 års ålder. (minst)

    Vi är alla människor olika, en del som har svårt för matematik, koncentration, planering osv. kan vara riktigt kreativa och begåvade inom annat som språk eller konst. 
    Det bästa för en del av ungdomarna/barnen som inte hänger med normen skulle vara att få studera hemma eller gå kortare dagar.

    Som jag ser det är det just närvaroplikten i svensk skola som är det största hindret för att alla unga ska nå sin egen potential. Alla är faktiskt olika.

    Så- till kontentan av den här utläggningen- har du funderat på att flytta till Finland eller kanske närmare bestämt Åland så att din son kan få studera hemma, eller gå i en annan skolform som passar bättre?
    De har ju läroplikt men inte skolplikt (som vi i Sverige har), därför är det mer fritt att anpassa efter individen. 

    Åland är en liten ö, det blir mindre klasser om man trots allt väljer att studera på plats i skolan... 
    Mycket stress minskar säkert jämfört med skolor i Sverige.

  • Anonym (Alternativ)
    Anonym (Vilsen) skrev 2023-02-19 22:27:59 följande:

    Han hade autistiska drag på första utredningen men dem kom fram mer nu och jag har två andra barn som har autism så jag vet han kommer få den nu snart som diagnos och skolan är individuellt anpassad hela skolan för det är en skola som verkligen är byggd för alla. Procentuellt går där mer barn där med npf diagnoser än på andra skolor för den är så bra för alla som behöver det. Flyttade för få dem att kunna gå där. Men medans alla barnen går framåt så står han kvar. Det är som om han har grov dyslexi och värre. Och han sliter så. Han sitter och har muntligt med sin assistent med bilder på det dem talar om och han får då lite bättre till att förstå vad dem pratar om. Men han är aldrig med på lektionerna. Man vill inte placera han i gruppen på skolan som finns för dem som behöver lite mer stöttning osv för han vägrar och han umgås inte med någon. Snart är det klart med utredningen och han kommer få ett par diagnoser till. 


    Alla människor är inte skapta för att vara sociala hela dagarna. Han skulle nog må bättre at hemskolning. Han kommer må dåligt hela skoltiden om han ska tvingas vara i en vanlig klass.
Svar på tråden Adhd och studier hjälp!