• Anonym (V)

    Adhd och studier hjälp!

    Anonym (Vilsen) skrev 2023-02-03 20:11:41 följande:

    Tack för era svar. 
    Han blev mer autistisk av medicinen därav med samråd av läkare har vi slutat och han har färre utbrott nu och mer social på sitt vis. Och han skrattar igen. 
    Han vill inte gå på den. Skolan märker positiv skillnad på det med utan mediciner.

    Men han kan inte skriva eller läsa som en tolvåring. Han ligger på en nivå som runt en nybliven som lärt sig läsa och räkna ibland och andra gånger går det bättre som om han är nybörjare men ändå lite mer. Men absolut långt ifrån sin egen ålder. Och det gör att han hamnar efter i alla ämnen. Likaså matten. Han gör inget på lektionerna för det mesta men dem ämnen han gör något i är dem har gillar och få får han en bild av assistenten och man kör muntligt ex. Men sen kan han ju så mkt annat och han har en extrem vilja när det är något han ska klara. Så det är svårt 


    Du gör helt rätt i att inte medicinera med centralstimulantia nu om utsättning har sänkt antal utbrott och CS förvärrade hans autistiska känslighet. Det är många som beskriver samma som du. De barn som reagerat som din son kan ofta förklaras så här: Den intryckskänslighet som finns vid autism (som är långt värre än vid bara adhd) blir givetvis förstärkt hos många med autism när de får medicin som skärper uppmärksamheten, medicin som alltså "väcker" hjärnan mer. Det finns berättelser om autistiska barn som rullar runt på golvet och vrålar ut sin ångest över att vara överstimulerade i hela kroppen på adhd-medicin.

    Som nämnts, ev kan Strattera fungera. Ev kan CS fungera senare under uppväxten, eller behövs senare om han drabbas av extrem trötthet. Ev försvinner en del adhd-symtom av bättre anpassningar till autismen och hans kognitiva nivå och då blir vinsterna med medicin för små, vägt mot risken att prova sig fram bland preparaten igen om det fungerar bra utan. 

    Är det länge tills psykologbedömningen är klar och ni vet mer om hans nivå? Oavsett tycker jag att skola ska möta på den nivån man tror din son är och skala ner kraven och om möjligt "dölja" att hans material är på en annan nivå och minska risken att han jämför sig. 
  • Anonym (V)
    Anonym (Särskolan) skrev 2023-02-05 23:28:03 följande:

    Har ni funderat på särskolan? Jag har haft flera barn i min närhet som blommat ut först när de fått det stödet särskolan kan ge. Barnens föräldrar har ofta varit negativa i början för att barnet inte kan plugga vidare sen mm men klarar barnet inte vanliga skolan har barnet inte den möjligheten i alla fall. Att börja särskolan är inget misslyckande på något vis. 


    TS har skrivit att han utreds på nytt för den kognitiva nivån. Särskola kan man välja först när man är berättigad till den. 
  • Anonym (V)
    Anonym (Särskolan) skrev 2023-02-06 11:32:09 följande:
    Jag har tolkat det som att han ligger ordentligt efter i alla teoretiska ämnen så det skadar inte att ansöka de kan inte få mer än ett nej. 
    Det går inte till så om man går "skolhållet". Man gör en ansökan om en särskoleutredning som består av fyra delar och tar ganska lång tid. Men det verkar ju ändå som att extern aktör skulle göra om de delar av utredningen som visar om barnet är berättigat till s.k. "annan skolform".
    Anonym (D) skrev 2023-02-06 13:03:34 följande:

    Om han "blev mer autistisk" av medicinen så har han troligen antingen autism eller autistiska drag utöver ADHD. Utan medicin maskerar ADHDn antagligen de autistiska dragen, men de finns ändå kvar i bakgrunden.

    Kan vara så att det skulle vara bra att få en diagnos på autismen också. Det är väldigt vanligt med kombinationen autism+ ADHD.

    Med rätt diagnos skulle han få möjlighet att gå i en klass anpassad för autism. Det är möjligt att en låg dos ADHD-medicin och en anpassad skolgång i en klass med autismkompetens skulle kunna vara en bättre väg. 


    Jag utgår från att "bli mer autistisk" betyder att TS barn redan har diagnostiserats med autism. 
Svar på tråden Adhd och studier hjälp!