Inlägg från: Anonym (rökavvänjaren) |Visa alla inlägg
  • Anonym (rökavvänjaren)

    Vem är man utan nikotin?

    Det blir kanske lättare om du tänker på att hjärnan bildar fler nikotinreceptorer (egentligen heter de acetylkolinreceptor A) när du matar den med nikotin. Finns det mer så vill hjärnan ha mer, för den tycker ju att den mår bra av det.

    Det är dessa receptorer som skriker efter mättnad hela tiden och göder beroendet. Nu när du har dragit ner nikotinet så sitter fortfarande de där extra receptorerna kvar och gapar och skriker, för det lilla nikotin de får räcker inte alls för att göra hjärnan så nöjd som du en gång var helt utan nikotin.

    Hjärnan nedreglerar (minskar) antalet extra receptorer efter ett tag, men där är vi människor väldigt olika. En del blir fria på några månader, medan i extremfallet så kan det ta ända upp till ca 2 år.

    Det är vanligt att nikotinberoende behöver sluta 2-3 gånger innan de lyckas helt. Men den absoluta majoriteten lyckas- du ska bara inte ge upp utan kämpa på!

  • Anonym (rökavvänjaren)
    AndreaBD skrev 2023-01-19 16:25:14 följande:

    Varför hålla på med något som bara tillför nikotin också? Då drar man ju ut på processen. Jag har en gång slutat tvär. Då tog det inte så lång tid tills jag var som vanligt. Men jag återföll. Senast som jag slutade, för gott nu - för 14 år sedan - skaffade jag sån där medicin. Det är en antidepressiv medicin som tar bort röksuget. Finns två olika såna. Wellbutrin var den ena, Champix, tror jag var den andra. 

    De är bra på det sättet att man inte har någon abstinens. Jag hade åtminstone ingen alls. Dock hade den också biverkningar. Jag blev väldigt deprimerad i några dagar, men det gick över snabbt. Om man verkligen vill sluta, så är det lättast att göra så. 


    Anledningen är att mångfaldiga studier visar att de som använder NRT (nicotine replacement therapy) och trappar ner nikotinet över tid har högre sannolikhet att lyckas bli rök- och nikotinfria.

    Det är hela basen för läkemedelsgodkännandet av dessa produkter och om det inte vore så enligt kliniska studier hade de aldrig blivit godkända.
  • Anonym (rökavvänjaren)
    AndreaBD skrev 2023-01-20 09:18:48 följande:
    Njaa.... jag vet bara att det inte är något för mig. Jag har också provat det. Jag tycker det bara drar ut på beroendet. Och.... en klinisk studie är inte hela sanningen heller. Det händer ju regelbundet att andra studier sedan visar motsatsen. 

    Högre sannolikhet än vad? Än helt utan? Det tror jag säkert. Men det utesluter ju inte att det finns ännu bättre alternativ.
    Det finns minst en studie per produkt och sammantaget blir det många dussin studier över världen.

    Samtliga beredningsformer av plåster, sugtabletter, mikrotabletter, tuggummin, inhalatorer och sprayer med nikotin samt substanser som Champix ger alltså bättre chans att sluta än att bara sluta rakt av, enligt dessa studier.

    Annars hade inte produkterna fått säljas och så enkelt är det.

    Kommer någon med en ny smärtstillande substans idag så måste den i något hänseende vara bättre än de liknande substanser som redan finns i segmentet för att få ett godkännande.

    Sen kan du tycka vad du vill men det är så världen fungerar.
Svar på tråden Vem är man utan nikotin?