Inlägg från: Mandel |Visa alla inlägg
  • Mandel

    Hur mycket har du som husägare i buffert?

    Har en belåningsgrad på knapp 20% på mitt hus. Har ett renoveringskonto på idag ca 350.000kr som jag tidigare haft mer på som jag tagit till fasadmålning, garageportsbyte, asfaltering, altaninglasning, takmålning osv och nu ska jag bara komma till skott och boka snickare för köksbyte.


    Har även andra sparkonton och fondsparande och funderar på att ev lösa hela eller del av det lilla lån jag ändå har just för att det börjar bli onödigt dyrt med räntan. Förstår inte hur folk med miljonlån klarar sig, men de är kanske 2st medans jag är ensam. Lägg sedan till folks elräkningar... Folk runt omkring pratar om elräkningar på 10.000kr eller mer och det skulle jag visserligen ha råd med, men vägrar! 


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Jbn skrev 2023-01-20 08:44:44 följande:
    Vadå vägrar elräkningen? Det är nog få som kan välja bort den? 

    Sänkt värmen inne till 16-17 - direktverkande elelement + braskamin, går upp tidigare på morgonen för att hinna tända upp i braskaminen i vardagsrummet innan jag går till jobbet så den inte hinner bli iskall till kvällen, stängt rum som inte används ex tv-rummet, tvättar håret mer sällan då jag har långt tjockt hår som tar tid, snabbdusch om det behövs duschas.
    Storkok som blir matlådor som sedan snabbt värms i mikron resten av veckan - ugnen drar mest så undviker ugnsrätter, det blir mycket allt-i-ett-grytor, slutat ha tv på som sällskap, dragit ur högtalarsystemet runt om i huset och har bara kök och vardagsrum igång och de andra kopplas in vid behov. Även Wi-fi-puckarna är utdragna och sätts i om behov uppstår.

    Mer noga med att hålla ordning på kläder så det kan användas många mer gånger än tidigare innan det hamnar i smutsen, tvättar bara fulla maskiner, kör inte torktumlaren längre, lagt in en stor matta på golvet i badrummet med klinkers och har inte startat golvvärmen där. Endast ett element i köket som är påslaget. Får ha filt när man sitter i soffan om kvällarna och surfar på telefonen.


    Lärt sönerna och deras kompisar att man släcker lyset, inte står med öppen dörr i väntan på polarna, snabbduschar, stänger kylskåpsdörren snabbt osv.

    Sämst uppfostrad i energisnålhet är nog särbon som står med öppen kylskåpsdörr, duschar svinvarmt, ska ha varenda lampa tänd osv. 
    Hans förbrukning i hans eget hem landade på nästan 2.000kWh mer än min för december. .

    Jag hade 400kWh i december till priset av nästan 2.100kr.

    Så är man beredd att offra lite av sin bekvämlighet så är det lätt att sänka sin energiförbrukning.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden Hur mycket har du som husägare i buffert?