• Anonym (TS)

    Kan han verkligen vara min pappa?

    Jag försökte göra en omröstningatråd för att få bättre överblick men jag lyckas inte..

    Lång historia kort: Jag är vuxen, växt upp med 2 föräldrar. Mamma har bruna ögon, pappa har blå ögon. Jag har 2 syskon. Ena har bruna ögon (utseendemässigt väldigt lik mamma), andra har blå ögon (utseendemässigt lik pappas sida av släkten). Jag själv är yngst och har gröna ögon. Inte jättelik någon av föräldrarna men har drag från mormor och morbror.
    Om man söker på hur ögonfärg ärvs så ska chansen för föräldrar där en är blåögd och en är brunögd att få ett barn med gröna ögon = 0%. 


    Jag har själv 1 barn som ärvt mina gröna ögo. 


    Jag har hört att mutationer kan ske men skulle då min gröna ögonfärg kunna gå i arv? Har inte jag i så fall fortfarande en blå och en brun gen att föra vidare? Min fråga är egentligen: KAN min s.k. pappa verkligen vara min biologiska pappa?

  • Svar på tråden Kan han verkligen vara min pappa?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Z) skrev 2023-01-22 15:02:16 följande:

    Kort och gott, ja det kan han. Jag vet inte vad du läst men det är felaktigt. Det är absolut möjligt att en brunögd och en blåögd person får grönögda barn. Du kan läsa mer nedan.


    https://www.johnoconnor.co.nz/eye-colour/


    Nu är jag alldeles för dålig på engelska för att förstå all den där texten men det är bl.a. en sån här bild (tagen från sidan du länkade) som jag sett. 

    Enligt den bilden är det ju 0% chans. 


    Jag kan tillägga att ingen av mina farföräldrar heller har gröna ögon. Farmor och farfar blå, mormor blå, morfar bruna. 

  • Anonym (TS)

    Tack för svaren! Då verkar det finnas en chans (eller risk beroende på hur man ser det) att han är min pappa ändå. 


    Ålderskrisen som gör att jag börjat grubbla och söka svar på varför den inte så lyckliga uppväxten var som den var. 

  • Anonym (TS)
    Anonym (M) skrev 2023-01-22 15:44:15 följande:


    Min ögonfärg , har alltså en förälder med blå ögon och en med nästan helt bruna. 

    Jag tycker iofs dina ser mer grå ut men det kan ju vara bilden eller min skärm som ger knepig färgåtergivning. De ser säkert mycket grönare ut i verkligheten  


    Mina är mer brungröna. Eller gröna med en brun ring längst in. Oavsett tydligt gröna enligt min mening. Men andra kan förstås se annat för som du säger så verkar olika människor mena olika när man säger gröna ögon. 




    Men det verkar ju som att han kan vara min pappa oavsett. Det hade förklarat mycket om min uppväxt om han inte var det (och visste om det). Men det är inte en fråga som jag kan ta upp direkt. Så tack för all input från alla här. Med era svar kan jag släppa tankarna på det.

  • Anonym (TS)
    Anonym (M) skrev 2023-01-24 22:18:47 följande:
    Här är 2 andra bilder , har alltid haft svårt att säga vad jag har för ögonfärg haha ,  de är kanske mer grå .. de flesta brukar säga gröna ändå men dina är absolut mer gröna iallafall :)

    Vad jobbigt med din pappa.. är han lik dig annars? Tänker t.ex ansiktsdrag, hårfärg ..Finns det nån annan i hans släkt som liknar dig? 

    Ja, jag tycker fortfarande de ser grå ut på bilderna. Med stänk av något annat helt klart. Men om folk som ser dig i verkligheten säger gröna så är de garanterat det. Och du har oavsett väldigt fina ögon. 


    Nej, jag har svårt att se någon likhet med honom eller andra i hans släkt. Men det har inte min äldsta syster heller. Så det är nog bara att acceptera att han med största sannolikhet är min pappa ändå. 

Svar på tråden Kan han verkligen vara min pappa?