Inlägg från: Cereal Killer |Visa alla inlägg
  • Cereal Killer

    Kan han verkligen vara min pappa?

    Anonym (TS) skrev 2023-01-22 15:19:52 följande:

    Nu är jag alldeles för dålig på engelska för att förstå all den där texten men det är bl.a. en sån här bild (tagen från sidan du länkade) som jag sett. 

    Enligt den bilden är det ju 0% chans. 


    Jag kan tillägga att ingen av mina farföräldrar heller har gröna ögon. Farmor och farfar blå, mormor blå, morfar bruna. 


    Det där är fortfarande förenklat jämfört med verkligheten. Ögonfärg styrs av många olika gener och faktiskt även av miljöfaktorer, till viss del. Sen är det väl säkert så, eftersom det finns en gen som är viktigare för ögonfärgen än de andra, att om man tar alla fall där ärftligheten stämmer enligt de mendelska reglerna (det man fick lära sig i högstadiet) och jämför med alla fall där den inte stämmer, så kommer det att finnas fler barn med en annan pappa än de tror i den sistnämnda gruppen. Men det är inte på något sätt omöjligt eller osannolikt att han är din pappa. 

  • Cereal Killer
    AndreaBD skrev 2023-01-24 15:12:05 följande:
    Man får två stycken av alla gener. Jag har t.ex. rhesus negativt blod, trots att mina föräldrar båda har positivt. Men de har då uppenbarligen ett positivt och ett negativt gen var. Det positiva dominerar. Men om jag får de två andra - ett negativt av pappa och ett negativt av mamma, så kan jag ha negativ.

    Jag antar att det funkar så med ögon också. Det andra genet kan vara för gröna ögon. Det märks ju inte, det finns bara där i bakgrunden.

    Nja, det är delvis rätt men du rör till det lite grann. Rh-positivitet fungerar som du skriver, det är en monogenetisk egenskap (=orsakas av en gen) där man ärver en allel från varje förälder. Ögonfärg är, liksom nästan alla egenskaper, multifaktoriellt, dvs det är flera olika gener och miljöfaktorer(!) inblandade.

  • Cereal Killer
    AndreaBD skrev 2023-01-24 18:32:00 följande:
    Jag var rädd för det. Men miljöfaktorer när det gäller ögonfärg? Det låter ändå lite osannolikt. Flera gener - visst. 

    Citronella skrev 2023-01-24 18:57:53 följande:

    Det finns 6 kända gener (3 genpar) som påverkar människors ögonfärg men det är högst troligt att det finns fler. 


    Det finns 380 blodgrupper så det är inte så enkelt där heller. 


    Typ 50 gener eller så, känner man till idag för ögonfärg (om man inkluderar sådana som påverkar nyansen inom varje färg). Och ja, miljöfaktorer spelar definitivt in, de påverkar ju vilka gener som uttrycks och vilka som inte gör det (epigenetik).
Svar på tråden Kan han verkligen vara min pappa?