• Citronella

    Kan han verkligen vara min pappa?

    Det man fick lära sig i högstadiet och tabellen du visar är kraftigt förenklad. Två blåögda kan få ett brunögt barn utan problem även om det inte är så vanligt. En brunögd och en blåögd kan få ett barn med gröna ögon. 

  • Citronella
    AndreaBD skrev 2023-01-24 15:12:05 följande:
    Man får två stycken av alla gener. Jag har t.ex. rhesus negativt blod, trots att mina föräldrar båda har positivt. Men de har då uppenbarligen ett positivt och ett negativt gen var. Det positiva dominerar. Men om jag får de två andra - ett negativt av pappa och ett negativt av mamma, så kan jag ha negativ.

    Jag antar att det funkar så med ögon också. Det andra genet kan vara för gröna ögon. Det märks ju inte, det finns bara där i bakgrunden.

    Det finns 6 kända gener (3 genpar) som påverkar människors ögonfärg men det är högst troligt att det finns fler. 


    Det finns 380 blodgrupper så det är inte så enkelt där heller. 

  • Citronella
    AndreaBD skrev 2023-01-24 19:12:16 följande:
    Vaddå 380 blodgrupper? Det finns väl 4? Och jag pratade om rhesusfaktor och där finns det bara två alternativ - positiv eller negativ. 

    Du tänker på ABO- systemet det är huvudgrupper alla har flera undergrupper. Rh kan bara vara positiv eller negativ jag är osäker på hur det fungerar genetiskt men att bara två gener skulle vara inblandade låter märkligt. 

  • Citronella
    AndreaBD skrev 2023-01-24 21:22:53 följande:
    Vad är poängen med att dela upp ännu längre? Kan man få transfusion av det, så kan man väl anse att det är samma sort? 

    Ska man ta emot blod vid enstaka tillfälle spelar det ingen roll men om man måste ta emot blod ofta finns risken att kroppen bildar antikroppar mot undergrupperna därför måste det matchas mer noggrant. 


     

Svar på tråden Kan han verkligen vara min pappa?