• Anonym (TS)

    Mitt syskon anklagar min partner för att bestämma allt

    Sedan jag träffade min sambo så har ett av mina syskon blivit mycket upprörd. 


    Mitt syskon är arg på min partner och anklagar min kille för att bestämma och styra och ställa över mig. Saker som mitt syskon anser är ett kontrollerande beteende är exempelvis att jag alltid brukar åka till Malmö på sommaren. Då min sambo är dansk så har vi därför planerat att både åka till Skåne och Danmark i sommar. Jag meddela mitt syskon att jag därför inte kan vara med på ett specifikt firande i Skåne ett visst datum i juli för att min sambos syster ska gifta sig i Danmark då och jag därför får prioritera det istället för att vår familj vanligtvis brukar ha fem kamp i juli och datumet passar inte mig och min sambo då. 


    Mitt syskon ringer därför min mamma nu och säger att jag inte får bestämma någonting alls själv nu. Ett annat exempel är att jag har gått från att köpa Lambi toalettpapper till Serlas toalettpapper. Min sambo har alltid köpt Serla och jag har föredragit Lambi?. Jag anser inte att det är en stor fråga för mig. Det är något strävare mellan benen men det är inget jag nämnvärt lider av. Därför är detta inte något jag ens har som en diskussion med min sambo. Min sambo har fått välja och han vet nog inte ens om det. Jag har inte heller sett det som ett problem. 


    Vad är mitt syskons problem? 

  • Svar på tråden Mitt syskon anklagar min partner för att bestämma allt
  • Tom Araya

    Det går inte att svara på din fråga. Jag skulle bara ha skitit i det om jag vore du, det är inte ditt problem.

  • Anonym (äää)

    Ett bröllop är ju bara en gång. Det måste väl ditt syskon fatta? Du kan väl säga att den här sommaren blir det så, hur det blir nästa sommar är en helt annan sak och då kanske det funkar att träffa din släkt. 

    Toalettpapperet är ju bara nys. Finns ju massor med sorter, finns inget rätt eller fel att ha en viss sort. Vi köper mest ICA.s - så sue me, haha. 

    Låter mest som att ditt syskon har svårt med förändringar och tycker att ni har en tradition och så nu plötsligt ska du inte vara med. 

  • Spucks

    Din syskon har lagt märke till att du har bytt toapapper? Och så frågade hen tom varför du bytte?
    Kan det vara så att det är din syskon som är kontrollerande?

  • Anonym (Tuva)

    Ditt syskons problem är just det - hens problem!
    Inte ditt.

    Det är ju inte så att du gått in i en kupa och inte kommer ut. Det finns skäl till att er femkamp inte funkar i sommar pga ni ska på bröllop. Du kan komma. Du "får" komma, det är ingen som hindrar er men det går inte. Det krockar.
    Det råkar väl bara sammanfalla med att du blitt sambo och då är det lätt att skylla på det (för ditt syskon).

    Strunt i hen. Eller vänd på det, vad är det för rädslor eller behov hos hen som gör att hen beter sig så. Saknar hen dig? Har ni ingen tid att ses eller höras mer? Hen kanske bara känner sig lite ledsen och behöver en kram?

  • Anonym (Tvillingmorsan)

    LoL, vem sjutton bryr sig om - eller har koll på - vilket toapapper andra köper. Eller tolkar byte av sort som osund partnerkontroll

    Likaså i sommar, självklart bör ett bröllop prioriteras framför något som sker årligen.

    Finns det annat som ditt syskon - med rätta - reagerar på, som du inte skriver? Finns det annat som oroar? Eller är det snarare ditt syskon som är kontrollerande och lägger näsan i blöt?

  • Lynx123

    Kan det vara så att de ser något som du inte riktigt är medveten om? Tycker att du ska ta ett seriöst samtal med dem och vara öppen för vad de har att säga. Kanske är det ingenting men om de ser varningsflaggor kan det bli en tankeställare.

  • Anonym (TS)
    Spucks skrev 2023-01-23 13:36:17 följande:

    Din syskon har lagt märke till att du har bytt toapapper? Och så frågade hen tom varför du bytte?
    Kan det vara så att det är din syskon som är kontrollerande?


    Ja mitt syskon har självklart märkt av detta. Jag har då svarat att min sambo gillar det märket så då köper vi detta.

    Mitt syskon tycker därför att jag inte bestämmer saker själv längre. Mitt syskon ser det som att om jag kompromissar i saker min sambo gillar så handlar det om att han bestämmer över mig. 


    Typ att om vi ska åka upp till Umeå med bil så åker vi förbi min sambos faster i Gävle och fikar, vi åker från Sthlm så vi tycker det är en bra väg och lätt att svänga förbi. I vanliga fall har jag fikat i en annan stad när jag åker till Umeå. 


    Men jag kan ju inte fortsätta med alla mina rutiner och vad jag bestämt åt mig själv tidigare. Min sambo anpassar sig väldigt mycket till mig också. Det är väl en del i att vara i en relation. Mitt syskon tycker det är konstigt att jag inte bestämmer allt själv som tidigare. 


    Mitt syskon vill inte prata med mig alls längre nu och vill inte att jag kommer med min sambo till Skåne i sommar. Mitt syskon som knappt träffat min kille hatar honom för att han styr och ställer över mig?. 


    Undrar om inte mitt syskon vill bestämma över mig Istället. 

  • Anonym (ME)

    Jag tror att om man inte haft en stadig partner tidigare och där partnern dessutom har ett eget liv så kan ens gamla familj bli rätt bekväm med att man alltid anpassar sig efter ursprungsfamiljen. 

    Men som du säger så blir det ju annat när man är ett par. Och dina exempel känns ju som klockrena. Självklart prioriterar man ett bröllop framför en återkommande lekdag med ursprungsfamiljen. Självklart spelar det ingen roll om toapappret så länge man inte lider av sorten som köps. Självklart kompromissar man och men också ser till att stå på sig i lägena när något är riktigt viktigt. 

    Min syster störde sig lite på när jag blev ihop med min numera äkta man. Men det var ingenting jämfört med din syster. Så det känns lite som att din syster är rätt extrem i sina åsikter. 

  • Anonym (TS)
    Lynx123 skrev 2023-01-23 13:51:00 följande:

    Kan det vara så att de ser något som du inte riktigt är medveten om? Tycker att du ska ta ett seriöst samtal med dem och vara öppen för vad de har att säga. Kanske är det ingenting men om de ser varningsflaggor kan det bli en tankeställare.


    Det handlar om att jag sagt att jag inte längre kan bestämma allt själv då jag är i en relation. Att jag får göra saker jag inte kanske har 100% lust med. Typ att hans mamma ville att vi skulle gå ut och äta och hon älskar indisk mat och vill gå på en indisk restaurang. Jag hade inte själv valt en indisk restaurang om jag valt att gå ut och äta. Jag kan äta det men jag hade föredragit andra saker istället. 


    Mitt syskon tycker då att jag inte längre får vara mig själv?. 


    Faktum är att jag alltid bestämt och till största delen alltid får som jag vill. Så att äta indisk mat trots att jag inte förstår hur man kan gilla feta såser med en massa kryddor det är inga problem. För det står mellan att vara ensam för resten av livet och att kompromissa. 


    Sedan handlar det om var vi bor. Mitt syskon vet att jag inte älskar stadsdelen vi bor i. Men jag har inte ekonomi till att bo i den stadsdelen jag vill. Hade tidigare en mindre hyresrätt i den stadsdelen men att köpa något där som är lite större skulle kosta runt 8 miljoner och uppåt. Därför får jag nu bo i en stadsdel jag inte 100% uppskattar men jag får bo stort och bo i den finaste delen i den stadsdelen. Mitt syskon tycker även där att min sambo bestämmer. Varken jag eller min sambo har råd med en lägenhet i dagsläget för 8 miljoner. Vi har råd med 6-7 miljoner och just nu är det inte läge att sälja och köpa nytt?. Men vi har planer inom några år att flytta dit jag vill. 


    Mina föräldrar tycker inte min sambo är kontrollerande eller elak men ja min pappa spottar ju också på Södermalm och undrar hur fan vi kan bo där?. Att det bara är massa vänsterflum människor och att alla bakar surdegsbröd och är veganer?. 


    Så mitt syskon och pappa är eniga om att man inte kan bo på Södermalm. Jag anser väl att det finns tunnelbana och buss och att vi inte bor 50 mil till närmaste stadsdel. 

  • Anonym (Cilla)

    Har ditt syskon en partner? Har hen någonsin haft en?

Svar på tråden Mitt syskon anklagar min partner för att bestämma allt