Inlägg från: Fjäril kär |Visa alla inlägg
  • Fjäril kär

    Vår 13-åring ska börja få hela sitt barnbidrag, vi föräldrar diskuterar vad hon ska betala själv och ekonomiska gränser. Tankar/åsikter?

    Är inte alls vän av iden med att betala tillbaka pengar för ditten och datten, det kommer inte lära henne pengars värde och inte heller hanteringen av pengar. Hon kommer bara lära sig att slösa då hon vet att hon får tillbaka en viss summa. 

    Barnbidrag är ju just ett bidrag och hon är bara 13 år och kommer fortfarande tänka som ett barn. Att be henne ta över viktiga utgifter känns också fel just därför.

    Jag har sett mina barns pengar just som fickpengar och det är fortfarande mitt ansvar att se till att viktiga utgifter blir betalda som tex vettiga skor, terminsavgiften, dansdräkter etc... Däremot har jag uppmuntrat att det är fritt att bidra men nån extra krona om något särskilt dyrt plagg önskas, ett dyrt smink eller vill spara till nån dyrare pryl som mobil eller liknande. Då har dom lärt sig att dyra önskemål kostar från egna pengar och det blir mindre kvar till övriga nöjen. 

    Samt att barnen fått lära sig att deras pengar funkar på samma sätt som min lön. När pengarna är slut så är dom och ny lön kommer samma tid varje månad. De har fått lära sig räkna ut hur mycket dom kan få för pengarna vad avser sparande, nöjen, godis etc och fått anpassa sig efter det. Visst kan dom bränna 800 spänn på jeans på eget initiativ men då har det funnits 400 kr kvar för övriga 3 veckor och riskerar att inte ha råd med klassfesten veckan efter... .. Den läxan har varit dyrköpt och bitter... 

  • Fjäril kär

    TS, jag tycker att ni föräldrar först o främst  sätter er ner och räknar på hur långt er dotter faktiskt kommer på sitt barnbidrag utifrån vad ni båda anser att det ska täcka. 

    Är det överhuvudtaget realistiskt tänkt utifrån dagens priser?  Som rena siffror kontra hennes ålder kan barnbidraget kännas generöst men börjar ni räkna på kostnader så får hon allt mindre för sina pengar då allt kostar så mycket mera. 

Svar på tråden Vår 13-åring ska börja få hela sitt barnbidrag, vi föräldrar diskuterar vad hon ska betala själv och ekonomiska gränser. Tankar/åsikter?