• Anonym (Queen­)
  Mon 30 Jan 18:17
  4920 visningar
  59 svar
  -1
  59
  4920

  Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

  Läste igår att det finns en verksamhet/förening som driver frågan om att mor och farföräldrar ska få juridisk umgängesrätt med sina barnbarn.

  Jag tycker det är så sjukt orimligt. Varför erbjuder man inte dessa människor vård eller något eftersom dom verkar sakna all form av självinsikt. 


  Vilka barn utesluter sina vuxna föräldrar ur sitt liv helt utan orsak? 

 • Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?
 • Anonym (Queen­) Trådstartaren
  Mon 30 Jan 18:31
  #3
  Anonym (Andravuxna) skrev 2023-01-30 18:27:39 följande:

  Har det inte varit nåt förslag om det att mor och farföräldrar och även andra nära som styvföräldrar och styvsyskon som redan har en relation med barnet ska kunna kräva umgänge vid t ex separation ifalll de varit en stor del av barnets liv. I så fall kanske inte orimligt. Ponera att ena föräldern har missbruks eller psykiska problem och tappar umgängesrätt så kanske mormor och morfar är jätteviktiga. Är väl bra att barnet även har andra vuxna i sitt liv eller? 


  Det är ju lite olika saker tänker jag. Att utesluta att barnen ska träffa mormor och morfar exempelvis är ju inte samma sak som att det inte finns andra vuxna i barnets liv. Min morfar va alkoholist och älskade att förnedra och äga kvinnor. Jag umgicks inte med honom och tyckte mest han bara va äcklig. Skulle han kunnat driva igenom umgängesrätt med mig då? 


   

 • Anonym (Queen­) Trådstartaren
  Tue 31 Jan 15:48
  #28
  Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2023-01-31 14:17:58 följande:

  Mor- och farföräldrar bör självklart inte ha automatisk umgängesrätt, men det är bra om det finns lagligt utrymme för att pröva saken vid behov.

  Om det handlar om barnens rätt att behålla trygga och viktiga relationer.

  Då får inte våldsamme farfar eller alkoholiserade mormor umgänge. Samtidigt kan en förälder inte bara bryta med halva barnets släkt och isolera barnet om den andra föräldern dör t ex.

  Till TS: Självklart finns det fall där det faktiskt är barnets föräldrar, inte morföräldrar eller andra släktingar, som är olämpliga eller inte har barnets bästa för ögonen.


  Fast man kan ju ha tusen anledningar till att inte vilja att ens barn ska träffa sina mor eller farföräldrar 

  Typ att farfar är 85 år och har massa flickvänner i 20 års åldern. Har får nya barn regelbundet och lever ett sexuellt gränslöst liv. Det är inte det minsta olagligt. Inte ens att farfar ofta åker till Amsterdam och köper sex.

  Eller så är mormor med i en sekt och pratar bara om gud hela dagarna. Pratar om helvetet och vad man ska göra för att inte hamna i helvetet

  Elle så sitter farmor hela dagarna och pratar om döden och att alla invandrare borde försvinna från jordens yta och frågar barnbarnen om dom vill göra n-ordet bollar till fika. Farmor sitter konstant och säger till sitt barnbarn som är pojke att han har för långt hår. Att han därför ser förjävlig ut och undrar om han är en sån där bög. 


  Det är inte olagligt att bete sig såhär. Men jag tycker att man som förälder har rätt att bestämma vilka knasiga individer som ska träffa ens barn. Jag är själv PK och jag vet att mina barn kommer träffa massa knasiga människor, det är t o m hälsosamt för dom att träffa rasister och pantade människor. Men vi behöver inte ha dessa individer hemma hos oss.

Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?