• Anonym (abc)

    Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?

    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2023-01-31 14:17:58 följande:

    Mor- och farföräldrar bör självklart inte ha automatisk umgängesrätt, men det är bra om det finns lagligt utrymme för att pröva saken vid behov.

    Om det handlar om barnens rätt att behålla trygga och viktiga relationer.

    Då får inte våldsamme farfar eller alkoholiserade mormor umgänge. Samtidigt kan en förälder inte bara bryta med halva barnets släkt och isolera barnet om den andra föräldern dör t ex.

    Till TS: Självklart finns det fall där det faktiskt är barnets föräldrar, inte morföräldrar eller andra släktingar, som är olämpliga eller inte har barnets bästa för ögonen.


    Instämmer helt i detta. Mor- och farföräldrar kan vara extremt viktiga för barnen. Min svägerska har alltid använt barnen som ett hot. Inte uttalat men underförstått, om man inte följer hennes vinkar (som är synnerligen nyckfulla) så kommer farmor och farfar inte få träffa sina barnbarn. Samtidigt som farmor och farfar varit jätteviktiga för just de barnbarnen och till stora delar varit deras stabila punkt när saker hemma varit stormigt. Att barnen skulle ryckts ifrån dom skulle vara ett ordentligt trauma för barnen och definitivt inte för deras bästa. 
Svar på tråden Mor och farföräldrar kräver umgängesrätt med barnbarn?