Inlägg från: Fröken Allvar |Visa alla inlägg
  • Fröken Allvar

    Södra delen av Stockholm. Lägre status?

    Dr Nail, jag vet inte vad du försöker uppnå med ditt säregna sätt att skriva i denna tråd, men om du är ute efter att rädda ansiktet på förortsbor eller journalister som låtsas bry sig om förorten så lyckas det inte. 

  • Fröken Allvar

    Dr Nail. Jag är övertygad om att du förstod vad jag menade och att vi är på samma sida.

    De människor som irriterar sig på en del av de människor som sällan lämnar Södermalm (dit jag räknar mig) och människor som har uppfattningar om Södertälje och Järva utifrån våldet där, men utan att ha varit på orterna, kommer inte att ändra sig för att du skriver saker i tråden på den förortssvenska du har som andra eller främmande språk.

    Jag vet inte hur de som talar dialekten uppfattar dig, men för mig är det okej om du vill lära dig dialekten. Jag har däremot problem med hur du använder ditt andraspråk i den här tråden. Det var bara det jag ville meddela. Vi kan gilla olika. 

  • Fröken Allvar
    Karl03 skrev 2023-02-02 13:42:31 följande:

    De våldsdåd av typen pang pang och ka-boom som vi har fått vänja oss vid har liksom ingen tydlig geografisk hemvist i 08 området. Det är pang pang ibland i Södertälje i Hammarbyhöjden i Vallsta och i Bromma.. Och så vidare.

    I Södertälje har det varit lite pang pang ibland. Följt av lugna perioder då det inte hänt så mycket. Det har gått väldigt mycket upp och ned under långa års tid.


     


    Bra och pedagogisk beskrivning. Jag överhörde en konversation mellan två pojkar i tioårsåldern för några månader sedan då jag väntade på en anslutning vid Alvik, som ligger i Bromma. Pojkarna talade välartikulerat, som barn till människor vilkas föräldrar, oavsett politisk hemvist, gärna satt i den sorts friskola som håller rent, ju gärna gör. Med detta inget uppseendeväckande, utan det var samtalsämnet, gårdagens skottlossning i Alvik, som var ämnet för dagen. Jag har inga uppgifter om huruvida denna skottlossning verkligen ägt rum annat än i pojkarnas fantasilekar, men pojkar har i alla tider varit fascinerade av "pangpang", så kanhända är det inte en anekdot att bry sig om. 
  • Fröken Allvar
    Mrs Moneybags skrev 2023-02-02 14:18:16 följande:
    Javisst. Min mormor avskydde Söder och då talar jag inte om Johanneshov, utan Söder innanför tullarna. Det var helvetet på jorden för henne, haha! Bara brottslighet och fylla...
    Vi som föddes då de kvarvarande brottsliga och alkoholglada invånarna på söder var ett pikant inslag som gav färg och genuin känsla åt en i övrigt välmående statsdel kan ha svårt att sätta oss in i din mormors perspektiv. Nu finns väl inte många kvar. De som bor i hyresrätterna har väl ofta betalat för sitt kontrakt. Hur ska man annars kunna vara i tjugoårsåldern och ha ett hyresrättskontrakt som tar 20 år att få genom Stockholms stads bostadsförmedling. Visserligen finns internkö och ungdomslägenheter, men i alla fall. 

    Idag har människor motsvarande uppfattningar om oss som bor i förorterna på samma grunder. De södra förorterna har rykte om sig att ha många med beroende som bor, och  de norra har rykte om sig att vara mer mångkulturella, vilket stämmer rätt väl överens med verkligheten. 
  • Fröken Allvar
    LFF skrev 2023-02-02 14:46:33 följande:
    Om hon är uppvuxen på norrsidan så förstår jag att de satte lite i halsen eftersom det inte är så supervanligt att man byter sida. 
    Man undrar ju lite över hur de ser på folk som flyttar upp i norr från södra sidan om ekvatorn. Det kanske får mormor att sätta i halsen ännu mer, om hon inte kan boxa in flykten i en sockrad exotism med ett inkluderande körsbär på toppen. 
  • Fröken Allvar
    LFF skrev 2023-02-02 15:02:54 följande:
    Det är inte samma sak. 
    Jag tycker att det är det. Om man vill hindra någon att flytta till södra sidan av stan för att det rubbar ens cirklar är man inte särskilt öppen. Och den bakelse jag bjöd på ovan är exakt varför jag bojkottar att sitta i samma soffa som folk vilka inte klarar av att jag åkt tunnelbana med samma byxor som hamnar nära dem. Och det gäller både människor här i förorten och människor där borta på Södermalm. 
  • Fröken Allvar
    Anonym (qwerty) skrev 2023-02-02 15:10:16 följande:

    Allt söder om söder är sk*t numer. massa människor med "socioekonomiska problem" som det kallas.
    Ändå är söderort marginellt bättre än västerort iaf. 


    Och varför är söderorts förorter marginellt bättre än västerort och norrort, enligt dig? 
  • Fröken Allvar

    Jag googlade ISN och kom till en sida om kulturmiljöpedagogik. 

  • Fröken Allvar
    sextiotalist skrev 2023-02-02 16:33:27 följande:

    Denna snobberitänk som norrort har och har haft gentemot söderort är inget nytt.
    Fanns även under min tid.
    Jag är uppvuxen sydost om Stockholm. Lugnt, trivsamt. Gick på gymnasiet på Södermalm. 
    Men vilka snobbar som fanns i norrort,  man bara suckade och skakade på huvudet 


    Det finns många snobbar även på Södermalm numera, och snobberiet sprider sig söderut längst grön linje 17, (tror jag att det är). 
    Men visst finns det snobbar med långa anor både i norrort och västerort. 
  • Fröken Allvar
    Nick Rivers skrev 2023-02-02 16:24:22 följande:
    När jag växte upp i Stockholms innerstad, förra seklet, minns jag Söder som grått, hemskt och ständigt attackerat av snöblandat regn. Jag associerade det med oändliga promenader och fyllgubbar på varenda parkbänk. Inte för att jag gick på krogen då men de etablissemang som fanns där då var värsta sortens ölhak eller möjligen någon medelhavsrestaurang med tveksam mat och vin i korgflaska.  

    Så att tänka sig att bo på Söder fanns inte på kartan och de som bodde där var i bästa fall hippietyper med en ganska liberal syn på personlig hygien. Så tacka fasen för att man fortfarande är på Söder med skräckblandad förtjusning.

    Sen var ju Stockholm i stort ingen munter historia på den tiden men resten av stan var åtminstone något mindre deprimerande. Ni som är födda på 90-talet och senare och ser på 80-talet med någon slags nostalgi, ni har ingen aning. Det var inte bättre förr.
    Det är ju det här som fyller Mrs Moneybags mormor med fasa, och sätter en tår i ögat på nittiotalets invandrade hipsters från Eskilstuna och Bollstabruk. De kände sig hemma på söder innan arbetarstatsdelen gentrifierades, och dess befolkning med den. 
Svar på tråden Södra delen av Stockholm. Lägre status?