Inlägg från: Anonym (Söderbönan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Söderbönan)

    Södra delen av Stockholm. Lägre status?

    Anonym (Inflyttad) skrev 2023-02-02 14:00:32 följande:
    Jag var på en fest och reagerade när en festdeltagare som var drygt 30 hade köpt en lägenhet i Johanneshov eller Gullmarsplan, ja det är väl typ samma, men jag minns inte vilket hon sa. Hon berättade i alla fall skrattande om att hennes mormor eller farmor hade satt i halsen av förvåning när hon flyttade till den södra sidan så att säga. Det här var bara några år sedan. Så det verkar va nåt som går långt tillbaka
    Johanneshov och Gullmarsplan är precis utanför tullarna och nästan gångavstånd till Södermalm alltså väldigt central förort, där priserna på bostäder stigit rejält senaste decenniet i. Ligger också precis vid Arenastaden, Tele2 Arenan (Avici) och Globen. Väldigt bra och nära Gamla Enskede som är söderorts Djursholm och mest huserar kändisar numera.
  • Anonym (Söderbönan)
    Anonym (qwerty) skrev 2023-02-02 15:10:16 följande:

    Allt söder om söder är sk*t numer. massa människor med "socioekonomiska problem" som det kallas.
    Ändå är söderort marginellt bättre än västerort iaf. 


    Helt fel. Du har uppenbarligen ingen koll på varken områden eller de som bebor dem. Sydvästra, Västra och nordvästra Stockholm skulle jag säga har de tyngsta orterna med störst problem, men det är väldigt spritt. Järvaområdet tex
    med sitt dåliga rykte  ligger ju insprängt mitt emellan de mest välbärgade delarna som Solna, Bergshama, Ulriksdal, och inte långt från Danderyd österut.

    Och ta fina Enskede söder om söder som delas av Nynäsvägen, där man ser  stor blandning av alla samhällsgrupper på den stora klasskalan med riktigt tunga områden runt både Dalen och Enskededalen. Också de helt insprängda i värsta villaidyllen bland rika kändisar och förmögna åldringar.Sköndal är ett annat område med mycket rika människor i arkitektritade villor med strandutsikt.
    Stockholm är väldigt varierat och det finns mer välbärgade än socioekonomiskt svaga problemområden även om dessa får mer uppmärksamhet pga våldet.
  • Anonym (Söderbönan)
    Anonym (qwerty) skrev 2023-02-03 16:15:19 följande:
    Det var ju EXAKT DET JAG SKREV. Att söderort börjar fylla med massa socioekomiska problem (jordbro, skogås, trånkan, farsta stran, rågsved, fagersjö, mfl)  men är magniellt bättre (enskede, årsta, gullmars, etc) än västerort (vårby, skärholmen, rinkeby, akalla, hjulsta mfl.).

    Växte själv upp i en söderförort 90talet och såg hur skiten började dras ned i ett slukhål av misär. En gång trevliga radhuskvarter och höghus med skog och en 4h park är numer no-go zon med skottlossningar. Utav de jag gick ut 9an med så har 4 personer universitetsexamen (jag är en av dem) 7 stycken sitter i fängelse och 3 har dött. resterande är nedre under medelklass eller arbetslösa helt. Det var en tydlig nedförsbacke då och fortsätter nedåt nu.
    Jag rör mig mycket i de områdena runt söderort och håller faktiskt inte riktigt med. Vissa av orterna är snarare på uppgång med gentrifieringen och bebos nu av medelklassen med småbarn, dessa var rena deket på 70-80 talet som Rågsved. Hökarängen, Bandhagen, Gullmarsplan tex. Medan de andra som du nämner med Skärholmen, Vårby Gård, Akalla, Hjulsta, Rissne, Rinkeby, Tensta mfl är mer av nogo zoner, likaså Norsborg, Brandbergen, Fittja, Fisksätra, Hallonbergen som man inte gärna åker till frivilligt. Men samhällsproblemen och klyftorna ökar helt klart och kommer bli otroligt mycket sämre innan det förhoppningsvis vänder nån gång. Problemen har ju också ändrat karaktär med våldet som blivit så otroligt mycket grövre. Tidigare var det liksom Bandidos och Hells Angels och SkinHeadsen som stod för rubrikerna med en bråkdel av dödsfallen som sker idag.
Svar på tråden Södra delen av Stockholm. Lägre status?