Inlägg från: Anonym (Hrv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hrv)

    Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?

    nattuw skrev 2023-06-13 19:11:07 följande:
    Det finns inget "männens yrken". Det finns olika yrken och olika löner.
    Du vet vad jag menar. I de arbetaryrken där män dominerar så är även lönerna högra.

    Det är ju av traditionella skäl. Varför ska man låtsas om annat? För att hålla nere de kvinnodominerade yrkens löner? Jag kan inte se ett bra skäl till att undvika prata om elefanten i rummet. En yrkesarbetare borde inte tjäna i samma nivå som en ingenjör. Vilka incitament är det då som gör att ingenjörer anlitar yrkesarbetaren? Jo, regleringar såsom rotavdrag eller nybyggnadsbidrag eller avdrag mm mm. Något är fel på hela systemet. 
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-14 11:49:26 följande:
    Det uttalandet andas en hel del klassförakt och att en skicklig yrkesarbetare tjänar mer än en dålig ingenjör är inget uppseendeväckande. Särskilt inte om man betänker att det många gånger tar lika lång tid att utbilda sig till en skicklig yrkesarbetare som att läsa in en master. Skillnaden är att den ena utbildar sig i en föreläsningssal med en penna i handen medan den andre utbildas ute på en arbetsplats med ett verktyg i handen.
    Anonym (Hrv) skrev 2023-06-13 20:07:41 följande:
    Vilka incitament är det då som gör att ingenjörer anlitar yrkesarbetaren?
    Att ingenjören behöver ha något gjort och har kommit fram till att det är effektivare att leja bort/delegera jobbet än att göra jobbet själv.
    Bara för att du har ett socialistiskt/kommunistiskt tänk, så betyder det inte att alla borde tycka så. Jag tänker på samhället som en pyramid, där basen (arbetarna) är minst lika viktig som de högre upp. då tänker jag löner/ utbildning. Anledningen till att en pyramid är ett fungerade koncept är för att den skapar incitament för folk att klättra uppåt. Vidareutveckla tekniska lösningar.

    har ingenting med ett "klassförakt" som du försöker påstå. Tycker du att lönen är det som avgör värdet på en person?
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Giros) skrev 2023-06-14 16:44:00 följande:
    Du har en märklig syn på löner. Man får inte lön efter utbildningen utan efter vad någon är beredda att betala för arbetet man utför. 

    Det är ju det jag försöker få fram. Lönen är bara påhitt, valuta är bara påhitt. Personer förväntas acceptera vissa löner, och gör det av tradition och kultur. De lönesättande organen har också hittat på vad personer förväntas acceptera.

    tydligen så är det skillnad på vad arbetsgivaren förväntas betala till ett "kvinnoyrke" kontra "mansyrke" så något är skevt. Samhällspyramiden kan inte förvandlas till en romb och justeras till en pyramid.


    Den gemensamma faktorn på dessa yrkesgrupper vi diskuterat tidigare är vad individerna accepterar. 

  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-17 10:04:14 följande:
    Då är det ju inget problem för dig att en grupp tjänar mindre än en annan. Eftersom den gruppen som tjänar sämre utgör botten på din önskade pyramid och enligt dig då bara blir mer motiverad att klättra. Och då är vi tillbaka vid att om du inte är nöjd med lönen byt jobb.
    Anonym (Hrv) skrev 2023-06-15 22:49:29 följande:
    har ingenting med ett "klassförakt" som du försöker påstå.
    Visst handlar det om klassförakt. Du vill inte att skickliga arbetare skall kunna tjäna mer än dåliga akademiker. Du vill alltså inte ha ett system med lön efter prestation utan lön efter social status. Det indiska kastsystemet skulle nog passa dig. Där har de just den typen av pyramid som du önskar.
    Fast arbetarlöner inom olika yrkesgrupper har relativt vattentäta skott. Det vet nog du. Du kan inte klättra genom att vara en duktig undersköterska till att bli befordrad till en sopåkare. Att byta yrke senare i livet är också ett systemfel. De flesta inser nog inte (när de startade sin karriär) att de skulle dras med låga löner resten av livet, därför blir skiftet svårt. Det finns vuxenlärlingar inom bygg också, man kunde hoppas att fler sökte sig till det. Idag så sker en liten migration, då det saknas folk till undersköterskeyrket. De löser det genom att lägga fler jobb på färre.

    Jag tycker att det du resonerar kring handlar om klassförakt. Du verkar tycka att lönen är det som beslutar någons värde. Det tycker inte jag. Jag tycker att en lågbetald arbetare har samma värde som en högbetald ingenjör.
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Giros) skrev 2023-06-18 13:12:31 följande:
    Det är inget påhitt. Det är bara utbud och efterfrågan möts som sagt.

    Om det finns de som accepterar att jobba på bra för 100:-/h så är det rätt självklart att inte betala mer. 
    Du har inte gjort en djupdykning av ämnet "pengar och löner" Det du pratar om är bara skummet på ytan.

    Fundera över Ebba Gröns låt "staten och kapitalet"

    "Kapitalet höjer hyrorna, staten bostadsbidragen" 

    Det finns en anledning till att man har en inflation varje år. Det är ju helt enkelt för att staten trycker ut mer pengar. Staten (förutom skatten) knycker inflationen. För det är dom som skapar pengarna.

    Och det jag tidigare påpekat. Folk accepterar en viss lön, för det är vad som förväntas av dom. (Inte för att det är bäst för systemet)
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-18 17:10:16 följande:
    Det går byta karriär. Ingen har sagt att det är lätt men många har gjort det.
    Anonym (Hrv) skrev 2023-06-17 15:18:10 följande:
    Jag tycker att en lågbetald arbetare har samma värde som en högbetald ingenjör.
    Men du tycker ju inte det eftersom du vill ha en pyramid med arbetare i botten och  "en högbetald ingenjör" högre upp.

    Du förstår väl att jag pratar om löner, inte människovärde. De som är högst upp på pyramiden är inte mer värda än de som är längre ner. Handlar om att konsumtionen, vidareutveckling och incitament ska främjas. Alla kan ju inte tjäna samma. Då försvinner stagnerar samhället.


    Det är du som verkar sätta en parallell med hur mycket man tjänar med människovärdet.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Giros) skrev 2023-06-18 19:52:07 följande:
    Vad som är bäst för systemet är subjektivt.

    Vad en viss arbetskår accepterar är av stor betydelse för utbudet. Som jag skrev ges inte högre lön än vad som accepteras. Arbetsgivare är inga idioter.
    Men det är ju det jag menar. Folk "accepterar" en viss lön. Då kan man fundera på varför någon "accepterar" en viss lön. Kan ha att göra med att avdrag och bidrag gör det möjligt att leva på en "orättvis" lön.

    arbetsgivare är naturligtvis också färgade i sin syn på vilka löner som är rimliga.
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-20 10:30:00 följande:
    Bra då kan vi konstatera att i ett klassamhälle har alla människor samma människovärde och det finns ingen anledning att diskutera lönerna för de som befinner sig i botten av lönepyramiden. Vill en undersköterska tjäna som en bilmekaniker får undersköterskan helt enkelt lära sig reparera bilar så att undersköterskan kan klättra i lönepyramiden.
    Du vet säkert att det inte är så lätt att "bara byta" till ett annat yrke i realiteten. Om arbetare, såsom bilmekaniker i det här fallet ligger högre upp i en pyramid så blir det inte en pyramid till formen längre. Det är där avdrag/ bidrag kommer in för att justera det tillbaka till en pyramid. Vilket innebär att lönerna egentligen är fel från första början.

    Det som gör Sverige till ett framgångsrikt land är ju just teknisk utveckling. Inte att Sverige har duktiga bilmekaniker. Vad har ingenjörer (exempelvis) för incitament när denne tjänar lika mycket som en bilmekaniker (krasst) 

    Varför ska man inte kunna diskutera löner? Varför kopplar du ihop det med människovärde?
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-22 18:01:46 följande:
    Ingenting i livet är enkelt. Men många har valt eller tvingats byta yrke.
    Anonym (Hrv) skrev 2023-06-20 15:41:17 följande:
    Vad har ingenjörer (exempelvis) för incitament när denne tjänar lika mycket som en bilmekaniker (krasst)
    Ett intressantare jobb.
    Det du skriver (med andra ord) är:

    "För att det bara är så, ingenting att fundera över"
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-22 19:07:26 följande:
    Det jag skriver är att de existerar en fri vilja och ett individuellt ansvar.
    Du verkar bara skummat på ytan. Det finns anledningar till att män väljer vissa yrken och kvinnor andra. Det finns strukturer i samhället som gör att dessa respektive yrken värderas olika gällande lön. Du kanske tror att ditt val av yrke är ett resultat av "egen fri vilja" och det kanske det är, men du är ju uppenbarligen färgad av samhällets åsikter. Så risken är stor att det är förväntningar och samhällsfaktorer som gjort att du valt det.

    som sagt, bidrag/avdrag i samhället är ett symptom på att ekvationen är sned.
Svar på tråden Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?