Inlägg från: Anonym (Hrv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hrv)

    Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?

    Sk007 skrev 2023-06-27 16:03:21 följande:
    Ett problem som kommer att uppstå om byggnadsarbetare får lägre lön är att produktionen per person kommer att minska.
    Till stor beror byggarnas höga löner på ackordslön. Ju mer de producerar desto mer tjänar de.
    Skulle denna möjlighet försvinna för arbetarna skulle de inte ha någon anledning att tänka produktivt. Därmed skulle lönerna bli lägre, men kostnade för att bygga skulle vara kvar på samma höga nivå.

    I och för sig kanske inte det är något problem. Det skapas då fler arbetstillfällen och mer möjlighet till köp av utländsk arbetskraft. Antalet som väljer att jobba längst ner i pyramiden i byggsektorn lär minska än mer, så behovet av utländsk arbetskraft lär bli stor.

    Jag inbillar mig inte att man kan sänka lönerna för exempelvis byggnadsarbetare över en natt. Allt handlar om acceptansen. Ta exempelvis de överbetalda sopgubbarna som blev upprörda över att deras avtal ändrades. 


    Däremot borde det finnas krafter som håller byggnadsarbetares löner nere. Idag så importeras arbetskraft från exempelvis polen, så en sådan förändring håller redan på. Om kvinnor skulle ge sig in i yrket så skulle en ytterligare lönesänkning (i jämförelse med andra yrken) också ske. Även en sån process håller på och sker, med vuxenlärlingar exempelvis. Avdrag/ subventioner/bidrag inom bygg måste fasas ut. 


    målet borde vara ett gynnsamt byggande till låg kostnad med svensk arbetskraft. Tillgängligt för konsumenterna. Utan avdrag/bidrag/subventioner.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-27 19:38:26 följande:
    Tror man ska koncentrera sig på bygg VD lönerna, tar man Skanska vd tjänar  ca inkl bonusar 22 milj per år, Ncc:s vd 19 milj, osv.

    Sänka lön med en 50 till 100kr timmen kommer inte utgöra en större skillnad på totala byggkostnaden. 

    Tar man sedan polack osv, blir det sällan en märkvärdig skillnad på arbetskostnaden, i regel sakna dom specialverktyg osv som förkortar arbetstiden för en utbildad svensk byggare.
    Är fastighetsförvaltare åt ett större företag, testat både estländare o polacker, det blir ingen större pris skillnad.

    Men man kan även se det med akademiker, fungerar lika bra o ta in estniska och polska akademiker till sverige, det skulle få ner akademiker lönerna.

    Kan tycka att många vd löner är oskäligt höga. Sänka arbetarnas löner i alla led kan göra mycket. Allt från material framställning till slutprodukten. Skulle vara mer konkurrenskraftigt globalt. Att ta in utländska akademiker kan också vara ett incitament att trycka ned lönerna. Exempelvis cad, då är det i alla fall en ledning från Sverige. (Då pratar jag också om ett scenario där lägstanivån på högre utbildning har höjts.)Det borde finnas "cadslavar" utan en märkvärdig examen i Sverige. olika nivåer.


    Kan tycka att offentlig upphandling har ett ansvar att tillgå svensk arbetskraft. Där krävs ett regelverk.

    Man kan ju föreställa sig ett scenario där alla betalar skatt i Sverige, ingen utför ett arbete, utan pengar slussas ut till utlandet. Inte så funktionellt mao.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-27 22:42:32 följande:
    Vi har vår svenska modell vi ska vara stolta över, utbilda sig är subventionerat, oftast mycket lönsamt för att bli läkare, jurister, ingenjörer, men inte för ex en bibliotekarie, lärarinriktning, arbetsterapeuter.

    Sänka lönen är inget alternativ, vi ligger just nu efter ex Dansken, deras krona är mycket mer värd, dom har rena rean att åka över bron o handla.

    Lösa bostadskrisen är enkelt, bara införa marknadshyror, fungera nästan i samtliga länder som har marknadshyror.

    Som man förstår, höja lönen för en akademiker som via skattepengar fått subventionerad utbildning är inte rätt väg o gå, behövs många justeringar innan vi kan införa löneskillnad för utbildning.
    Varje land har sin beskärda del arbetare, det behövs i alla led, som ex en bonde, utan lantbruk kommer vi inte långt, det samma med en uska, blir ingen bra vård utan dessa. äldreboenden osv.

    Tar man många företagare, många är inte utbildade för det arbete dom utför, som ex Koenigsegg, han har en massa akademiker anställda, han borde få extra låg skatt på sina inkomster, dels han håller akademiker anställda, samt driver ett framgångsrikt företag, han borde ha 100 ggr högre lön o 50% lägre skatt.

    Men det är det svenska systemet som gjort det möjligt för Koenigsegg o lyckas, utan den hade han haft lika svårt som ex amerikanarna har att försöka mäta sig med en lite svensk biltillverkare med egna idéer, han har ett gäng ingenjörer som utvecklar först en växellåda utan växlar, bara åren efter har han utvecklat ännu en ny, växellåda, kan köras både manuellt och som automat.
    Anledning till att han kan hålla på slå världen med häpnad är just för det svenska systemet, likt Hägglunds i Örnsköldsvik, samarbete med Bofors, utveckla en av världens bästa stridsfordon CV90. 

    Ska vi börja införa andra löneskillnader kommer dessa möjligheter o begränsas, bli som för många andra länder, som ex USA, dom har inte lika lätt att lyckas som vi har det.
    Byggnadsarbetare skulle kunna klara sig på lägre löner i samma skala som undersköterskor. Om man nu tar dessa två som exempel. Utan att det skulle påverka svensk välfärd. Alla politiska beslut måste sträva åt det hållet.

    Vad gäller marknadshyror så finns dessa i Sverige redan. Bostadskrisen kommer inte lösas enkelt. Ett nytt miljonprogram är inget alternativ. Fler privatpersoner behöver ha råd att bygga nytt. Det skulle kunna ske genom att öka löneskillnader mellan arbetare och akademiker. (och nu pratar jag inte om exv bibliotekarier som borde ha en annan form av utbildning. (Utbildningsreform)

    En låg krona är positivt för Sverige. Det behövs för att slussa in pengar till landet.
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-27 23:49:23 följande:
    Det är just för vårt svensk system det inte fungerar för stora grupper att ha hög lön

    Kanske du ser med enbart Usa, det är inte en slump att Musk kan hålla på som han gör och få andra, han har låg skatt, han lyckades med ett företag, fick en massa pengar pågrund av mycket låg skatt, sedan ser du hur det gått, nu är han överallt, det är inte för han är smartare än alla andra, det är för han lyckades engång som satte hjulen i rullning.

    I Sverige får man en massa bidrag för att lyckas, samt subventionerad utbildning, det menas inte att vi är smartare än amerikanarna, vi har ett bättre system som gör att alla kan lyckas, det kostar inte multum o anställa en massa ingenjörer, en vanlig företagare i sverige kan anställa sitt egna stall redan med litet kapital.

    Vi har inte marknadshyror fullt ut, en vanlig hyres trea kostar inte 20-25k i sthlm, det skulle ge fastighetsägaren en massa pengar o fortsätta bygga på egenhand, utan subventioner.

    Det är ju det jag menar. Den stora gruppen Arbetare borde inte ha samma lön som ingenjörer. 


    Jag håller inte med om att marknadshyror inte existerar i Sverige. Det är bara att titta på alla bostadsannonser på blocket. Allmännyttan är försumbar och påverkar inte privata aktörer.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-28 08:28:29 följande:
    Samtidigt borde inte utbildade ha subventionerade utbildningar, det går inte o ta med ena handen och ge med andra.
    Tar man att vi nu har brist på arbetskraft till ex polisen, kock, specialistsjuksköterska, tullen är det i princip helt gratis, man får betalt att plugga till detta.

    Polisen har betald utbildning för civilanställda som vill bli poliser. Man kan då arbeta kvar halvtid på sin ordinarie anställning samtidigt som man studerar på halvtid och behåller sin ordinarie lön.


    För dig som är akademiker finns det även möjlighet att bli utredare, forensiker eller analytiker hos polisen ? men då krävs 120 högskolepoäng inom relevant område.
    .


    Tar man marknadshyror så förlorade man senast i höstas i HD. men som du ser var det en ganska stor skillnad på vad han kunde betala,, snubben har hyrt i 7 år, betalt ca 15000kr för mycket varje månad. skulle vi haft marknads hyror skulle fler höjt hyran rejält på attraktiva ställen, som detta exempel.

    Högsta domstolen stoppar ett kryphål som tidigare har gjort det möjligt att via en mellanhand ta ut marknadshyror. Det rapporterar Dagens ETC och SvD.


    Ärendet handar om en fastighetsägare på Östermalm som har låtit en bostadsförmedlare stå på ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. Lägenheten har sedan hyrts ut till en amerikan för 23 000 kronor i månaden. Enligt bruksvärdet borde hyran ha varit cirka 8 000 kronor.


    HD slår nu fast att upplägget bryter mot bestämmelser om besittningsskydd och om skälig hyra. Fastighetsägaren döms att betala båda parters rättegångskostnader på cirka 2 miljoner kronor.


    Det är positivt för Sverige att ha betald utbildning. Oavsett bakgrund kan du vidareutbilda dig beroende på talang. Sen så har det gå inflation i vad som ska klassas som högre utbildning. Polisen exempelvis tycker jag inte ska vara en högskoleutbildning. 


    Bestämmelser angående uthyrning av hyresrätter handlar ju om att hyreskostnaden inte ska kunna överstiga grundhyran. Viss avgift kan läggas på för möblemang. Annars skulle det vara som att trycka pengar. Folk skulle hyra ut sina hyresrätter, i stället för att bo i dom. Tycker det är självklart att det inte ska kunna göras.

    Det är skillnad på en uthyrning av en ägt hus exempelvis. Du kan ta ut vilka hyreskostnader du vill.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-28 17:46:12 följande:
    Det är just för systemet ska fungera, får du mycket högre lön med en viss liknande utbildning vill du inte läsa till den som har lägre lön, eller som du ser med just sjuksköterskor, man vill inte jobba där när lönen är låg, höjer man lön på andra ställen kommer det råda ännu större brist, läsa enbart lite till och få 20k till i månaden skulle dom flesta göra, varav vi inte kan ha förstora löneskillnader.
    Det skulle skapa större klasskillnader i samhället, något vi lyckats ganska bra att motarbeta senaste 50 åren.

    Bostadsrätter har marknads hyror nu, köper du en bostadsrätt för 10 milj i centrala sthlm, avgiften är oftast mycket låg, 2000, 3000kr i månaden men kan hyra ut för över 20k månaden, samt det är skattefritt upptill 40-50k per år.
    Det är bra för den som placera pengar, stadig avkastning samt ev värdeökning, uthyrning har blivit lättare för Brf.

    Arbetaryrken borde ha lägre löner. Känns inte rimligt att en byggnadsarbetare tjänar lika mycket som en sjuksköterska exempelvis. Sjuksköterskor är ett yrke som kräver en högre utbildning. Byggnadsarbetare kan folk lära sig inom yrket. Kan inte se några nackdelar med att arbetaryrken är lågt betalda. Du pratar om klassamhälle. Det existerar ju redan idag med tanke på alla arbetaryrken som redan är lågt betalda. 


    Att hålla nere löner skapar incitament till vidareutbildning. Högre kompetens inom landet skapar ett gynnsam läge globalt. Du kan inte konkurrera globalt med arbetare.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-28 18:42:30 följande:
    Fast det råder redan brist på vissa byggarbetare, ex betongare o armerare, dessa plockas oftast in som egna företagare, få polacker o estländare som klarar av större partier, dels många av dessa saknar utbildning. Det gör saken bara dyrare.

    Min son fråga om han skulle bli snickare, jag tog med ut på ett bygge, vissa hur det såg ut, samt många snacka redan ett främmande språk, ute i ur o skur, fråga han igen vill du jobba så här? han valde o läsa vidare.

    Visst gör dom rätt för sin lön, visst är det dyrt, sitter med deras fakturor, sköter även om förhandlingar, ibland får vi inte ens in en offert, lämnat till 4 st, samtliga stora företag meddela vi har inte tid.

    Vi har inte omfattande klassamhälle, även om jag själv börja som snickare, byggde min första hus redan tidigt, sålde byggde nytt, sålde igen köpte sedan av vinsten och värdeökning kontant för 6 milj. pengar jag förmodligen inte tjänat om jag skulle utbildat mig några år till, via eget företag ledde det vidare till anställd fastighetsförvaltare på ett stort företag, sköter dom flesta ombyggnationer och reparationer, upphandlingar, just för erfarenheten hur byggbranschen fungerar. något man inte lär sig via skolan.

    Det råder brist av personal inom vården också. Både privat och offentlig. Inte höjs lönerna nämnvärt där. Du är ju bias, antar att du skulle resonera annorlunda om du arbetade som undersköterska. Hoppas du är medveten om det. Bara för att du har det gott ställt, betyder det inte att andra arbetare har det. Såsom undersköterskor som vi diskuterat som exempel. 


    Det finns många likheter mellan din bransch och då undersköterska. Upphandling sker på liknande sätt. Personaltillgång, erfarenhet, skall krav osv osv. Den främsta skillnaden är lönen. Byggnadsarbetare (tex) åtnjuter ett lönepåslag, vilket drabbar byggandet, skatterna, vården och samhället i stort.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-28 19:30:24 följande:
    Skillnaden är att bygg har prestationslön man jobbar ofta på ackord, man jobbar under en given period, granskar sedan lön oftast flera gånger per år.
    Vården har inte samma lönesystem, man kan inte mäta prestation, man förhandlar vart annat år.

    Sänka lön för en byggnadsarbetare är inte lätt, dels jobbar företaget redan på offert, man har ett givet pris på vad allt ungefär ska kosta, detta är uträknat efter hur långtid det tar, varje moment har sin uträknade tid, når man inte tidsfristen får företaget böter på stora belopp för bygget inte är klart i tid.
    Lite detta jag berätta om maskning, spika med vänster hand, höja lön eller åka på böter för bygget inte är klart i tid.
    Även om man skulle sänka lön, där företag använder polacker blir det inte billigare, företaget får bara mer i vinst.

    Vården bokar bara om patienten, vi kollar upp en ny tid, kan ta månader till nästa gång du får chansen till operation.
    Räknar en kalkylator på en offert så räknar denne in exv tid/ lön/ material. Lönen är absolut en faktor. Oavsett om det är ackord. Sen så lägger ofta budet lågt för att de räknar med att gå in vinst pga äto:r  Finns alltid en anledning till att mjölka beställaren.

    Både inom bygg och vård så fokuserar ägarna på vinsten. Man kan ju tycka att det ligger i alla parters intresse att hålla med lönen då. (Förutom arbetarens då)
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-29 08:05:27 följande:
    Finns många byggprojekt som ser tiden som viktigast, även om projektet kostar mer har tiden en högre prioritering, man vinner inte offert för man är billigast utan kortaste tid för färdigställande. man bygger i centrala miljöer, reparerar bygger nya broar osv, tar hänsyn störningar för området osv. dvs priset är inte alltid den avgörande faktorn vem som får uppdraget.

    Utnyttja ätor klarar man av för ingenjörer och konsulter som framställt offert underlaget inte klarat av att göra sitt jobb, dvs en fullständig översyn på objektets omfattning,

    Tiden är en faktor, men priset på upphandlingen är en av de avgörande faktorerna för att vinna en upphandling, och där kommer lönerna in. 


    Det finns alltid en anledning att använda äto:r ibland kan underlaget var fullständigt, men extra avgifter fuskas med, men det är en annan historia.

  • Anonym (Hrv)
    Sk007 skrev 2023-06-29 10:14:19 följande:
    Med en lägre lön för byggnadsarbetarna tror jag att färre väljer det yrket. Lösningen lär då vara utländsk arbetskraft. Menar du att det är målet?
    Nej. Som sagt, jag inbillar mig inte att det finns en enkel lösning. Det måste finnas krafter för att hålla nere byggnadsarbetares löner. Upphandling exempelvis, krav på svensk arbetskraft i upphandlingsskedet.
Svar på tråden Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?